ولودیمیر زلنسکی، رئیسجمهوری اوکراین روز چهارشنبه ۲۵ مهر از «طرح پیروزی» خود رونمایی کرد و از متحدانش خواست تا در این برهه پرمخاطره از تلاش برای پایان دادن به جنگ با روسیه، دست به «اقداماتی فوری» برای تقویت کییف بزنند.
همزمان با پیشروی نیروهای روسیه در شرق و نزدیک شدن به زمستان در شرایطی که زیرساختهای انرژی هدف حمله قرار گرفته و قطعی برق تبدیل به معضلی در سرما خواهد شد، زلنسکی به پارلمان گفت که «طرح پیروزی» او حاوی پنج نکته اساسی از جمله دعوت بیقید و شرط و فوری برای پیوستن به ناتو و حمایت تسلیحاتی غرب است.
رئیسجمهوری اوکراین همچنین مشارکت غربیها در توسعه منابع معدنی طبیعی اوکراین را پیشنهاد داد و گفت که نیروهای اوکراینی میتوانند امنیت ناتو را تقویت کنند و جایگزین برخی از نیروهای آمریکایی در اروپا شوند.
زلنسکی خطاب به نمایندگان مجلس و مقامات ارشد اوکراینی گفت: «صرف نظر از اینکه پوتین چه میخواهد، با کمک متحدانمان باید شرایط را تغییر دهیم تا روسیه مجبور به صلح شود.»
زلنسکی تأکید کرد که متحدان اوکراین بارها از «مذاکرات» میگویند ولی کلمه «عدالت» کمتر شنیده میشود. او افزود که اوکراین پذیرای دیپلماسی است ولی خواستار یک «دیپلماسی صادقانه» است.
طرح پیروزی زلنسکی شامل یک «بسته جامع بازدارندگی استراتژیک غیرهستهای» در داخل اوکراین به منظور محافظت در برابر تهدیدات روسیه و تضعیف قدرت نظامی این کشور میشود.
ولودیمیر زلنسکی پیشتر به پایتختهای بزرگ اروپایی سفر کرده بود تا با متحدان کییف در مورد «طرح پیروزی» پیشنهادی خود رایزنی کند. یکی از درخواستهای مهم زلنسکی از کشورهای غربی، لغو محدودیتهای استفاده از سلاحهای دوربرد آنها برای حمله به عمق خاک روسیه است.
«طرح پیروزی» همچنین آزمایش بزرگی برای اراده سیاسی متحدان کییف محسوب میشود که میلیاردها دلار هزینه تسلیحات کردهاند و در عین حال تمایلی به تشدید تنش با کشوری که صاحب بزرگترین زرادخانه هستهای جهان است ندارند.
ناتو میگوید اوکراین به سمت عضویت در این ائتلاف پیش میرود ولی هنوز دعوتنامهای برای این عضویت صادر نکرده است.
ارتش اوکراین که شمار نیروهایش کمتر از تعداد نیروهای روسی است، تلاش میکند تا راهی برای جلوگیری از پیشروی نیروهای مسکو در شرق، تصرف روستاهای ویران شده و تهدید علیه مرکز لجستیکی مهم شهر پوکروفسک پیدا کند.
ابهام در مورد نتایج انتخابات ریاستجمهوری آمریکا نیز به پیچیدگی شرایط افزوده است.
دونالد ترامپ، رئیسجمهوری پیشین آمریکا همواره نسبت به کمک به اوکراین بدبین بوده است.
او قول داده که در صورت انتخاب مجدد، حتی پیش از ورود به کاخ سفید جنگ را به سرعت پایان خواهد داد.
زلنسکی تأکید کرده که تداوم اتحاد شرکای کییف در این مقطع از جنگ ضروری است.
در عین حال حمایتهای جمهوری اسلامی ایران از تجاوز روسیه به اوکراین و انتقال موشکهای بالستیک از سوی جمهوری اسلامی ایران به روسیه نیز خشم کشورهای غربی را برانگیخته است.
آمریکا و اتحادیه اروپا در واکنش به همکاریهای نظامی جمهوری اسلامی با روسیه، چندین بسته تحریمی علیه افراد و نهادهای ایرانی دستاندرکار در توسعه این روابط وضع کردهاند.