ژیلا مستاجر، عضو هیئت مدیره سازمان حقوق بشری ههنگاو، در گفتوگو با صدای آمریکا از مسدود شدن حسابهای بانکی شماری از بازاریان اعتصابکننده در شهر مهاباد خبر داد.
به گفته این فعال حقوق بشر، حسابهای بانکی کسبه بازار مهاباد از جمله راسته شاپور در پی اعتصابات به اعدام چهار زندانی سیاسی روز چهارشنبه ۱۱ بهمن بدون هیچ توضیحی بسته شده است.
در پی اعدام پژمان فاتحی، محسن مظلوم، وفا آذربار، و محمد فرامرزی، زندانیان سیاسی کُرد ایرانی، تعداد زیادی از اصناف و کسبه در برخی شهرهای غرب ایران از جمله سنندج، سقز، بانه، مهاباد، بوکان، دهگلان، دیواندره، مریوان، روانسر، و کرمانشاه روز سهشنبه ۱۰ بهمن دست به اعتصاب زده بودند.
ژیلا مستاجر تاکید کرده که مسدود کردن حسابهای بانکی بازاریان از سال گذشته، به ویژه برای جلوگیری از شکلگیری اعتصابات مربوط به کشتهشدن مهسا (ژینا) امینی در بازداشت گشت ارشاد، هم سابقه داشته است.
بر پایه توضیحات این عضو هیئت مدیره سازمان حقوق بشری ههنگاو، در جریان اعتراضات سراسری ۱۴۰۱ حسابهای بانکی بسیاری از کسبه در شهرهای کرمانشاه، سنندج و سقز مسدود شده بودند.
به گفته ژیلا مستاجر، نهادهای امنیتی جمهوری اسلامی دلیل این اقدام را شرکت این دسته از بازاریان در اعتصابات عنوان کرده و بازکردن حسابهای بانکی آنها را به امضای تعهد کتبی مبنی بر عدم شرکت در اعتصابات مشروط کرده بودند.
این فعال حقوق بشر خاطرنشان کرده که این تعهدات کتبی همچنان مانع شکلگیری اعتصابات اصناف نشده است.
او برای نمونه به اعتصاب کسبه به مناسبت سالگرد کشتهشدن مهسا (ژینا) امینی در بازداشت گشت ارشاد و اعتصاب اخیر آنها در اعتراض به اعدام چهار زندانی سیاسی کُرد ایرانی اشاره کرده است.
این چهار زندانی سیاسی اعدامشده سال گذشته در ارومیه بازداشت و به «جاسوسی برای اسرائیل» متهم شدند. آنها این اتهام را قویا رد کرده بودند.
به گفته ژیلا مستاجر، برخی از کسبه اعتصابکننده در سال گذشته با جرایم سنگین مالی مواجه شدند و نهادهای حکومتی ایران به شماری از بازاریان هم هشدار داده بودند که در صورت شرکت در اعتصابات پروانه کسب آنها لغو خواهد شد.
ژیلا مستاجر پیشتر در گفتوگو با صدای آمریکا رد اعاده دادرسی مربوط به چهار زندانی سیاسی کُرد تازه اعدام شده را ناشی از «بهانه های واهی» خوانده بود.
وزارت خارجه آمریکا روز دوشنبه ۹ بهمن در بیانیهای درباره اجرای حکم اعدام پژمان فاتحی، محمد فرامرزی، وفا آذربار، و محسن مظلوم، چهار زندانی سیاسی ایرانی کُرد، اعلام کرد: «ما از گزارشهای مبنی بر اعدام این چهار مرد در ایران مطلع شدهایم که پس از محاکماتی صورت گرفت که فعالان حقوق بشر بین المللی ساختگی تلقی میکنند.»