لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
شنبه ۲۲ دی ۱۴۰۳ ایران ۰۰:۳۰

شرکت نفتی «ویتال» و دور زدن تحریم نفتی ایران


برگردان گزارش تحلیلی رویترز در مورد خرید نفت ایران توسط غول نفتی اروپا؛ ویتال.

شرکت نفتی ویتال، بزرگترین شرکت معاملات نفتی جهان، با دور زدن تحریمهای غرب ، به خرید و فروش نفت ایران مشغول است.

خبرگزاری رویترز در گزارشی که می گوید اختصاصی است اعلام کرده که ویتال، ماه گذشتۀ میلادی، دو میلیون بشکه نفت ایران را خریداری کرده و آن را به تاجران چینی نفت عرضه کرده است.

رویترز می گوید این خبر را طی گفتگوهایی اختصاصی با مسئولان ده شرکت تجارت و انتقال منابع نفتی کسب کرده است. این منابع در جنوب شرق آسیا، چین، و خاورمیانه مستقر و فعالند. در این حال، سخنگوی شرکت ویتال از ابراز نظر در این خصوص خودداری کرده است.

شرکت معاملات نفتی ویتال که دفتر مرکزی آن در سوئیس است و شعبه های گوناگونی در سراسر جهان دارد، ملزم به رعایت قواعد تشدید شده تحریم علیه ایران و پرهیز از معامله با تهران نیست، چرا که سوئیس در اعمال تحریم آمریکا و اتحادیۀ اروپا علیه ایران شرکت نکرده است.

ویتال اوایل سال جاری میلادی، به طور رسمی، به معاملات نفت خام با ایران پایان داد. اما منابع تجاری می گویند خرید نفت تصفیه شده از خاورمیانه- و به طور مشخص از ایران- از سوی ویتال ادامه دارد.

برای انتقال نفت تصفیه شدۀ ایران، گامهایی فراوان باید برداشته شود. لازم است سیستمهای ردیابی غیرفعال شوند، نفتی که معامله می شود دو بار از یک کشتی به کشتی دیگر انتقال یابد، و دست آخر آنکه نفت ایران با سوختی از منبعی دیگر مخلوط شود تا خواص فیزیکی آن تغییر یابد و منبع آن- دست کم در بدو امر- محرز نشود.

شرکت نفتی ویتال، خصوصی و مدیرعامل آن از سالها پیش ایان تیلور بوده ، که بریتانیایی است و مدت مدیدی است سمت مدیریت عامل را در ویتال به عهده دارد.

بریتانیا از حامیان سرسخت تشدید تحریم علیه ایران و عدم معامله با آن کشور است. آقای تیلور در میان شخصیتهایی است که حدود شش ماه پیش روشن شد مبلغ عمده ای به حزب محافظه کار- حزب حاکمِ- بریتانیا کمک مالی کرده و در آپارتمان شخصی دیوید کامرون،نخست وزیر بریتانیا، با او غذا خورده است.

ویتال پیش تر گفته بود از تحریم علیه ایران حمایت می کند، اما تصریح نکرد که در این راستا، تابع مقررات سختگیرانۀ اتحادیۀ اروپاست یا مقررات سهل گیرانه ترِ سوئیس. دو شرکت معظم نفتی سوئیسی(که از رقبای ویتال هستند)، طی ماه ژوئیه(نزدیک به سه ماه پیش) اعلام کردند که به تمامی معاملات نفتی با ایران پایان داده اند و پیرو مقرراتی هستند که واشنگتن و بروکسل در خصوص تشدید تحریم تجارت با ایران وضع کرده اند.

افزون بر تحریمهای اتحادیۀ اروپا، چهار کشوری که عمده ترین خریداران نفت ایران هستند یعنی چین، هند، ژاپن، و کرۀ جنوبی، واردات نفت خود از ایران را از بیم تحریم مالی آمریکا، دست کم یک پنجم کاهش داده اند.

ویتال، سال گذشته، دویست و نود و هفت میلیارد دلار درآمد داشت و به این ترتیب، رکورد درآمد هشت سال اخیر خود را شکست. این کمپانی، حاضر به فاش کردن میزان سود سالانۀ خود نیست.

به گزارش رویترز نزدیک یک ماه پیش، در اوایل ماه سپتامبر، ویتال نفت ایران را طی انتقال کشتی به کشتی از مالزی دریافت کرد و به یک تانکر انتقال داد که در اجارۀ آن شرکت بود. کشتی واسطه، از یک کمپانی نروژی با نام فرانت لاین، در اجارۀ کمپانی دیگر با نام تایتان بود. تایتان، کمپانی واسطه ای است که نفت را در نهایت به دست ویتال رسانده است.

مارتین جنسن- مدیرعامل فرانت لاین- می گوید قرار نبوده این کشتی برای انتقال نفت ایران استفاده شود و از ابتدا روشن نبوده که کشتی، حامل نفت ایرانی خواهد بود. کمپانی تایتان- که نفتکش را اجاره کرده- از دادن پاسخ یا ارائۀ اظهار نظر در این خصوص به خبرگزاری رویترز، خودداری کرده است.

رویترز می گوید کشتی موسوم به لیدرشیپ، جزیرۀ خارک را سه هفتۀ پیش ترک گفت، و راهی ساحل مالزی شد. گفتنی است که از زمان اعمال تحریمهای شدیدتر علیه ایران، کشتیهای ایرانی، اغلب، جعبۀ سیاه روی عرشۀ خود را از کار می اندازند تا مسیرشان قابل ردیابی نباشد.

برخی تاجران نفت به رویترز گفته اند کمپانی نفتی ویتال، نفت ایران را با نوعی نفت اروپایی مخلوط کرده و آن را «نفت با ترکیبی خاص» معرفی کرده و به معامله کنندگان چینی عرضه کرده است. خبرگزاری رویترز موفق شده نسخه ای از شرح فرمول و ترکیب شیمیایی نفت مورد معامله به دست بیاورد.

یکی از مدیران صنعت نفت چین می گوید ویتال، این محمولۀ نفتی را - که حامل دو میلیون بشکه نفت بود- به بهای حدود دویست و پنجاه میلیون دلار برای فروش به چینیها عرضه کرد، و تاجران چینی هم که مبلغ محموله را گران ارزیابی کردند، این پیشنهاد را نپذیرفتند. چینی ها می گویند ویتال برای فروش محموله عجله ای نداشته، و برای متقاعد کردن خریدار هم کوششی نکرده است.

دو تاجر آسیایی نفت می گویند ویتال، مدتی بعد، قیمت محمولۀ نفت را شکست و حاضر شده بود آن را به بهای صد و هفتاد و پنج میلیون دلار بفروشد.
یک تاجر دیگر نفت که در چین معاملات نفتی انجام می دهد، می گوید هیچ کس حاضر به خرید محمولۀ ویتال نشد، و برخی از تاجران به سبب آنکه نمی دانستند ترکیب شیمیایی این محموله که ویتال آن را «نفت با ترکیبی خاص» معرفی کرده بود، دقیقاً چیست، از خرید آن خودداری کردند.

تا زمان انتشار این گزارش از سوی خبرگزاری رویترز، روشن نشده که شرکت ویتال محمولۀ نفتی را به کسی فروخته است یا نه.

شرکت نفتی ویتال برای نگهداری محمولۀ نفتی که از ایران خریده، از یک کشتی به نام «تایکان اوشن» استفاده کرده. تایکان اوشن را یک شرکت بیمه با نام«پی اَند آی شمال بریتانیا» بیمه کرده است. اقدام ویتال برای نگهداری نفت ایرانی درتایکان، ممکن است بیمۀ این نفتکش را باطل کند.

مقررات تحریم نفت ایران از سوی اتحادیۀ اروپا، بیمه کنندگان اروپایی را از بیمه کردن نفتشکهای حامل محموله های نفتی ایران منع می کند.
XS
SM
MD
LG