در شرایطی که رئیسجمهوری اوکراین نسبت به ویرانیهای به بار آمده در حملات روسیه به کشورش هشدار داده است، ایالات متحده میگوید در حال بررسی انتقال سامانه پدافند هوایی «هاوک» به اوکراین است.
ولودیمیر زلنسکی روز سهشنبه ۲۵ اکتبر در یک کنفرانس خبری اعلام کرد که موشکهای روسی و پهپادهای ساخت ایران بیش از یک سوم بخش انرژی در اوکراین را نابود کردهاند. او که از طریق تماس ویدیویی در کنفرانس خبری در برلین حاضر شده بود، گفت که اوکراین هنوز «حتی یک سِنت» از کمک فوری ۱۷ میلیون دلاری را دریافت نکرده است.
در این کنفرانس که اولاف شولتز، صدراعظم آلمان، اورسولا فوندرلاین، رئیس کمیسیون اروپا، و دیگر سیاستمداران و مقامات ارشد در آن حضور داشتند، زلنسکی گفت که روسیه همه چیز را نابود کرده و این گذران زمستان را برای اوکراینیها سخت میکند.
زلنسکی روز ۲ آبان بار دیگر از اسرائیل خواست به نبرد علیه روسیه بپیوندد و تجهیزات پدافند هواییاش را در اختیار اوکراین بگذارد.
او که با روزنامه اسرائیلی هاآرتص از طریق ویدیو سخن میگفت، پرسید: «آیا زمان آن نرسیده که دولت شما انتخاب کند که در کدام سو ایستاده است؟ با جهان دموکراتیک که در کنار هم علیه تهدید واقعی بر علیه موجودیتش میجنگد، یا با کسانی که چشم بر تروریسم روسیه میبندند، حتی اگر هزینه ادامه این تروریسم نابودی کامل امنیت جهانی باشد؟»
اسرائیل با این که حمله روسیه به اوکراین را محکوم کرده، ولی از کمک نظامی مستقیم به اوکراین و تیرگی روابطش با مسکو میپرهیزد و پشتیبانیاش را به کمکهای بشردوستانه و مشاوره دفاعی محدود کرده است.
مایک ترنر، از اعضای ارشد کمیتههای اطلاعاتی و نیروهای مسلح مجلس نمایندگان آمریکا، گفت: «اکنون زمان آن است که همه دموکراسیها و همه کشورهایی که یک جهتیاب اخلاقی دارند، در کنار هم در برابر این وحشیگری بایستند.»
دو نفر از مقامات ایالات متحده نیز در روز ۲۵ اکتبر به رویترز گفتند که آمریکا فرستادن سامانه پدافند هوایی قدیمی «هاوک» به اوکراین را بررسی میکند. موشکهای رهگیر «هاوک» سطح بالاتر سیستم موشکی «استینگر» هستند که ایالات متحده پیشتر و برای مقابله با تهاجم روسیه به اوکراین فرستاده است. احتمالا ایالات متحده ابتدا موشکهای رهگیر سیستم «هاوک» را به اوکراین می فرستد چون هنوز مشخص نیست پرتابگرهای «هاوک» که مربوط به دوران جنگ ویتنام هستند و دههها در انبار بودهاند، وضعیت مناسبی دارند یا نه. به هر حال مقامات آمریکایی گفتهاند که اندازه و ترکیب بستههای کمکی میتواند به سرعت تغییر کند.
جو بایدن، رئیس جمهوری آمریکا، پس از رگبار موشکی روسیه در اوایل این ماه، به ولودیمیر زلنسکی قول داد که واشنگتن سامانههای هوایی پیشرفتهای را در اختیار اوکراین قرار میدهد.
دولت بایدن برای انتقال تجهیزات «هاوک» از «پی دی ای» استفاده می کند که به ریاست جمهوری ایالات متحده امکان میدهد تا در واکنش به شرایط اضطراری، ابزار دفاعی و خدمات را به سرعت و بدون تایید کنگره به جایی منتقل کند. آمریکا تاکنون نزدیک به ۱۸ میلیارد دلار کمک امنیتی در اختیار اوکراین قرار داده است.