سخنگوی وزارت خارجه آمریکا اعلام کرد که ایالات متحده مدارکی را در رابطه با درخواست استرداد فتح الله گولن از دولت ترکیه دریافت کرده و در حال بررسی این مدارک است.
مارک تونر روز سهشنبه ۲۹ تیر به خبرنگاران گفت: "یک روند مشخص برای اقدام وجود دارد و ما پس از بررسی این مدارک رسانهها را در جریان میگذاریم. ما همچنان به کار با ترکیه ادامه میدهیم. باید تاکید کنم این روند یک شبه انجام نمیگیرد و زمان میبرد. ما به توافق استرداد با ترکیه پایبند هستیم و طبق آن عمل میکنیم."
ترکیه فتح الله گولن، روحانی ناراضی ترک را که در پنسلوانیای آمریکا زندگی میکند، به دست داشتن در کودتای نافرجام جمعه گذشته متهم کرده است. ماموران امنیتی ترکیه طی روزهای گذشته هزاران نفر از هواداران آقای گولن را به اتهام همدستی در کودتا بازداشت یا از سمت خود برکنار کرده است.
با وجود انتقادها از نحوه برخورد با بازداشت شدگان و موج دستگیریها، سخنگوی وزارت خارجه گفت: " قابل درک است که دولت دمکراتیک انتخاب شده ترکیه برای یافتن عاملان کودتا و حفاظت از مردم خود دست به اقدام بزند."
در پی طرح اتهام دست داشتن آقای گولن در کودتا و درخواست استرداد او توسط دولت ترکیه، ایالات متحده از مقامات ترک خواست که مدارک خود را درباره اتهام مطرح شده ارائه کنند. آقای گولن اما در گفت و گو با "صدای آمریکا" اتهام دست داشتن در کودتای ترکیه را رد کرد.
تداوم همکاری نظامی با ترکیه
در پی کودتای نافرجام در ترکیه، حوادث پس از آن و بازداشت گسترده نظامیان، ادامه همکاری های نظامی آمریکا و ترکیه یکی از نگرانیهای واشنگتن بود اما براساس بیانیه سخنگوی پنتاگون، وزیر دفاع آمریکا سهشنبه با وزیر دفاع ترکیه تلفنی گفت و گو کرد.
بر این اساس، آقای کارتر حمایت آمریکا از دولت منتخب ترکیه و همچنین حاکمیت قانون در آن کشور را ابراز کرد و وزیر دفاع ترکیه هم بر عزم ترکیه به عنوان یک متحد متعهد در جنگ با داعش تاکید کرد.
وزیر دفاع ترکیه در مکالمه با وزیر دفاع آمریکا به خاطر عدم حضورش در نشست روز چهارشنبه وزرای دفاع و بیش از ۳۰ کشور که در پایگاه هوایی آندروز در خارج از واشنگتن برگزار میشود، عذرخواهی کرد و گفت که به جای او سفیر ترکیه در واشنگتن شرکت میکند.
وزرای دفاع کشورها در مورد تشدید کمپین نظامی علیه داعش به ویژه در عراق مذاکره میکنند که همزمان با آماده شدن نیروهای عراقی برای عملیات بازپسگیری شهر شمالی موصل عراق است.