دولت اسرائیل زير فشار آمريكا بحث و بررسی درباره لایحه جدیدی که به موجب آن شماری از شهرکهاى یهودی نشین در اطراف اورشلیم، رسما به محدوده آن افزوده خواهد شد را به تعویق انداخت.
این لایحه را حزب راستگرای «هیبیت هیهودی» (خانه یهود) به کابینه ائتلافی ارائه کرده و خواهان تصویب آن بود. این حزب در گذشته تهدید کرده بود که اگر نخست وزیر اسرائيل از ادامه ساخت و ساز در شرق اورشلیم منصرف شود، آن حزب از کابینه کناره گیری کرده و موجب سقوط دولت کنونی خواهد شد.
به گزارش روزنامه «جروزالم پست» آگاهان سیاسی تائید میکنند که این تصمیم نتانیاهو زیر فشار ایالات متحده اتخاذ شده است. دولت واشنگتن در پیامی که برای سران اسرائیل و فلسطینیها فرستاده تاکید کرده است که طرفین باید برای پیشبرد صلح بکوشند و به اقداماتی دست نزنند که آن را خنثی كند.
پرزیدنت ترامپ پیش از انتخابات ریاست جمهوری آمريكا سخنانی ايراد كرده بود که در اسرائیل به مفهوم ادامه جانبداری از شهرک نشينهاى اسرائیل در کرانه غربی تلقی شد. همچنین دیوید فریدمن سفیر جدید ایالات متحده در اسرائیل، پیشتر جانبداری خود از شهرک نشينهای اسرائیلی در کرانه باختری ابراز كرده بود. ولی وزارت خارجه آمریکا این سخنان را دور از سیاست رسمی ایالات متحده توصیف کرد.
این موضع گیریها با ابراز خشنودی عمیق مقامات دولت بنیامین نتانیاهو و به ویژه احزاب راستگرای ائتلافی آن روبرو شد. ولی به اعتقاد تحليلگران کوتاه مدتی پس از استقرار دولت پرزیدنت ترامپ روشن شده است كه اسرائیل در ارزیابیهای خود دچار خوشبینی بیش از حد شده است و دولت جدید واشنگتن نیز همانند دولتهای پیشین خواستار برقرارى صلح است و تلاش دارد موارد مورد اختلاف مانع از دستيابى به صلح نشود.
در لایحهای که قرار بود از جانب هیات وزیران اسرائيلى برای ارائه به «کنست» (پارلمان اسرائیل) آماده شود، و بنيامين نتانیاهو آن را متوقف كرده، آمده است که ١٩ قطعه شهرکهاى يهودى نشین در حومه اورشلیم شرقی به محدوده این شهرکها ضمیمه خواهد شد. مفهوم این اقدام گسترش مساحت اورشليم و جمعیت یهودی آن، به موازات پائین آوردن درصد نسبی شمار فلسطینیهای مقیم این شهر است، تا اورشلیم هرچه بیشتر رنگ اسرائیلی به خود بگیرد.
جروزالم پست نوشته است که علت تصمیم نتانیاهو در مورد راکد گذاشتن رسیدگی به این لایحه (که قرار بود روز یکشنبه ٦ آبان انجام گیرد) از یک سو مخالفت برخی وزیران و از سوی دیگر ملاحظات سیاسی نسبت به ایالات متحده بوده است.
وزیران مخالف گفتهاند که این عمل همانند الحاق یک خاک اشغالی به محدوده کشور است که در صحنه جهانی بازتاب منفی برای اسرائیل خواهد داشت.
نخست وزیر اسرائیل از جانب حزب «هبیت هیهودی» برای شتاب بخشیدن به ساخت و ساز در شهرکهاى یهودی نشین در کرانه باختری و همچنین گسترش بخش یهودی نشین شرق اورشلیم زیر فشار قرار دارد. این حزب چندين بار تهدید کرده که اگر نتانیاهو جلوی ادامه شهرکسازی را بگیرد، «هبیت هیهودی» از دولت کناره خواهد گرفت. ولی نفتالی بنت رهبر این حزب، هرگز تهدید خود را عملی نساخته است.
آگاهان سياسى میگویند هر اندازه که از عمر دولت پرزیدنت ترامپ میگذرد، سیاست متوازنتری نسبت به نزاع فلسطینی – اسرائیلی در پیش میگیرد. دولت جدید در آغاز کار خود از انتقال سفارت آمریکا از تل آویو به اورشلیم سخن گفت، ولی عملی ساختن آن را در شرایط فعلی صلاح ندانست.
پرزیدنت ترامپ در تلاش برای حل نزاع فلسطینی – اسرائیلی، از جمله داماد و مشاور خود جرد کوشنر را به منطقه فرستاد. رئیس جمهوری آمريكا همچنین فرستاده ویژه خود جيسون گرینبلات حقوقدان را چند بار روانۀ منطقه ساخت و معاون رئیس جمهوری مایک پنس نیز قرار است به زودی از اسرائیل و مصر دیدن کند و با رئیس دولت خودگردان فلسطینی نیز دیدار داشته باشد.
هدر ناوت سخنگوی وزارت خارجه آمریکا به خبرنگاران گفت ایالات متحده قصد ندارد درباره این لایحه موضع علنی اعلام کند، ولی اقدام اسرائیل در مراحل نخستین خود قرار دارد. با این همه، جروزالم پست از قول منابع آگاه نوشت که دولت آمریکا از این امر ناخرسند است و آن را به آگاهی اسرائیل رسانده است.
سخنگوى وزارت خارجه آمريكا در عین حال گفت: «ایالات متحده طرفین نزاع را تشویق می کند برای پیشبرد روند صلح، به اقدامات مثبت دست بزنند.»
اسرائيل از آغاز كار دولت پرزيدنت ترامپ دست كم دوبار برنامه هاى ساختمان سازى در شرق اورشليم را متوقف گذاشته است.