لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
شنبه ۱۰ آذر ۱۴۰۳ ایران ۲۱:۰۴

همه چیز درباره قانون «داکا»؛ آیا «آرزومندها» به خانه باز می‌گردند؟


تجمع مدافعان برنامه مهاجرتی داکا مقابل کاخ سفید، اوت ۲۰۱۷
تجمع مدافعان برنامه مهاجرتی داکا مقابل کاخ سفید، اوت ۲۰۱۷

سیاست داخلی آمریکا این روزها صحنه بحث و گفت وگو در مورد سرنوشت ده ها هزار نفر از مهاجران آمریکای لاتین است که سالها قبل به طور غیرقانونی با والدین خود به ایالات متحده پای گذاشته‌اند. این مهاجران سالها از بیم اخراج از آمریکا، در سایه زندگی کرده‌اند، اما حدود پنج سال قبل در قالب برنامه‌ای با عنوان داکا اجازه یافتند از برخی مزایای زندگی قانونی در آمریکا بهره‌ مند شوند. این برنامه اکنون در معرض پایان گرفتن است که نتیجه آن اخراج این دسته از مهاجران از آمریکا خواهد بود.

داکا از کجا آمد؟

داکا برنامه‌ای است که در سال ۲۰۱۲ میلادی در دولت باراک اوباما آغاز شد و مربوط به مهاجرانی است که در کودکی با پدر و مادرشان به طور غیرقانونی وارد خاک آمریکا شده‌اند. عنوان این قانون Deferred Action for Childhood Arrivals که به شکل مخفف DACA نامیده می شود.

بر اساس برنامه داکا، این مهاجران به طور موقت اجازه اقامت قانونی در ایالات متحده آمریکا را دریافت می‌کنند و از کشور اخراج نمی‌شوند.

مزایای داکا

داکا به مهاجران اجازه نمی‌دهد که اقامت شان در آمریکا قانونی شود و برای کسب امتیاز شهروندی اقدام کنند. اما به آنها فرصت می‌دهد از سایه خارج شوند و اجازه کار، ثبت نام در کالج و اقدام برای دریافت گواهینامه رانندگی می‌دهد.

قوانین داکا

طبق برنامه داکا، پرونده مهاجران مورد نظر که به «آرزومندها» مشهور شده اند باید عاری از جرم و بزه باشد.

برای آنکه یک مهاجر مشمول قانون داکا شود باید قبل از سن ۱۶ سالگی وارد آمریکا شده باشد و از ۱۵ ژوئن سال ۲۰۰۷ در خاک این کشور اقامت کرده باشد. بر اساس داکا، سن این دسته از مهاجران نباید در سال ۲۰۱۲ که وزارت امنیت داخلی آمریکا برنامه داکا را قانونی کرد، بیشتر از ۳۰ سال می بود.

آنها صدها هزار نفر هستند

گفته می‌شود برنامه داکا تا ۳۱ مارس سال ۲۰۱۷ حدود ۸۸۶ هزار مهاجر را تحت پوشش قرار داده است. بیشتر این مهاجران مکزیکی هستند و مهاجران کشورهای السالوادور، گواتمالا و هندوراس در رتبه‌های بعدی هستند. داکا به آنها فرصت می‌دهد دو سال در آمریکا بمانند و بعد از آن دوباره درخواست خود را تجدید کنند.

داکا در دولت ترامپ

دونالد ترامپ در کمپین انتخابات ریاست جمهوری تاکید کرده بود به داکا پایان می‌دهد اما بعد از ورود به کاخ سفید موضع ملایم‌تری اتخاذ کرده است. او فوریه امسال گفت داکا یکی از دشوارترین موضوع‌ها برای او خواهد بود و با داکا با قلب خود روبرو خواهد شد.

برخی از رسانه‌های آمریکا می‌گویند دولت ترامپ ممکن است این هفته به برنامه داکا پایان دهد. جف سشنز، دادستان کل آمریکا، داکا را نشان دهنده سوءاستفاده رئیس جمهور سابق از قدرت می‌داند. تابستان امسال هم ۱۰ دادستان ایالتی در نامه‌ای به ترامپ به او اولتیماتوم دادند که تا ۵ سپتامبر (سه‌شنبه این هفته) به این برنامه خاتمه دهد.

مدافعان داکا

مدافعان داکا از دولت ترامپ خواسته اند داکا را ملغی نکند. آنها می‌گویند با مهاجران داکا باید با شفقت برخورد کرد چرا که اغلب آنها در سن پایین و بدون آنکه درکی از اقامت غیرقانونی داشته باشند، همراه با والدین شان به آمریکا آمده‌اند.

بعضی از قانونگذاران هر دو حزب آمریکا طرحی در نظر دارند که اگر دولت ترامپ داکا را لغو کند، مانع از اخراج مهاجران داکا از کشور شود.

https://gdb.voanews.com/DB8B35EC-8161-4D0C-8176-61890B65E8A4.gif

XS
SM
MD
LG