لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
شنبه ۸ دی ۱۴۰۳ ایران ۱۵:۲۵

کاخ سفید واگذاری جنگ افغانستان به بخش خصوصی را بررسی می کند


تعدادی از کارکنان بلک واتر که پیمانکار نظامی آمریکا در عراق بودند.
تعدادی از کارکنان بلک واتر که پیمانکار نظامی آمریکا در عراق بودند.

در حالی که کاخ سفید، در حال بازنگری استراتژی خود در درگیری‌های افغانستان است، دونالد ترامپ، رئیس جمهور آمریکا طرح خصوصی سازی جنگ را در آن کشور بررسی می کند.

این طرح از سوی شرکت جنجالی بلاک واتر Blackwater ارائه شده است و به رغم مخالفت‌های بسیار در کابل و واشنگتن، اریک پرنس بنیانگذار آن شرکت، به حمایت کاخ سفید امیدوار است.

جنگ افغانستان، طولانی ترین نبرد در تاریخ آمریکا است و حتی مقام های ارشد پنتاگون پذیرفته اند که آمریکا برنده این جنگ نخواهد بود. همین نگرش، امکان ورود بخش خصوصی و اریک پرنس بنیانگذار شرکت خدمات نظامی بلاک واتر را به عرصه جنگ فراهم کرده است.

بنیانگذار شرکت نظامی بلاک واتر معتقد است: «دولت آمریکا در حال حاضر به اندازه تمام بودجه دفاعی بریتانیا در افغانستان هزینه می‌کند و این ‌کار نمی‌تواند تا ابد ادامه یابد.»

اریک پرنس در مصاحبه با بخش افغان صدای آمریکا، می‌گوید که کمپانی جدید او با هزینه بسیار کمتری قادر به حل این مسئله و صرفه جویی ۳۰ میلیارد دلار در سال است. او در نظر دارد با استخدام پنج هزار نیروی قراردادی که تحت نظر ارتش افغانستان کار می‌کنند و ۹۰ هواپیمای جنگنده بخش خصوصی موضوع را حل و فصل کند.

چرا برخی طرفدار حضور بخش خصوصی در جنگ افغانستان هستند

او می گوید: «بدین وسیله کنترل کافی اعمال می‌شود و مبارزه با تروریست‌ها و حفظ تمامیت افغانستان به شیوه بومی افغان‌ها تأمین خواهد شد.»

اما این موضوع مخالفان زیادی دارد. لارا دیکنسون پژوهشگر خصوصی‌سازی خدمات نظامی در دانشگاه جورج واشنگتن یکی از آنهاست.

او معتقد است: «اگر اوضاع به سمت غلطی پیش برود، آمریکا به لحاظ قانونی مسئولیت خواهد داشت و ما طبق تجربه پیشین می‌دانیم وقتی بدون برنامه‌ریزی کافی گروه زیادی از افراد قراردادی را به جنگ اعزام کنی، اوضاع به سمت و سوی خرابی می‌رود.»

در سال ۲۰۰۷، چهار نفر از نگهبانان شرکت خدمات نظامی بلاک واتر به کشتن ۱۴ عراقی در بغداد متهم شدند. البته اریک پرنس شرکت را در سال۲۰۱۰ فروخت و حالا یک کمپانی جدید راه اندازی کرده است اما آن حادثه تلخ در سابقه حرفه‌ای او باقی است.

مقام های افغانستان نیز هنوز پاسخ رسمی به این پیشنهاد نداده‌اند اما بسیاری از آنها معتقدند این طرح اشکال قانونی دارد و ملاحظات دو جانبه امنیتی را نقض می‌کند. یکی از سرسخت ترین منتقدان، حامد کرزای رئیس جمهوری سابق افغانستان است که در یک توئیت آتشین این طرح را دنباله ی شیوه‌های اداره مستعمرات و زیر پا گذاشتن بارز یکپارچگی و تمامیت افغانستان می‌داند.

اریک پرنس، بنیانگذار شرکت نظامی بلاک واتر در این باره می‌گوید: «من فکر می‌کنم مقام‌های افغان پس از آنکه توجیه شوند می‌فهمند موضوع بازگشت به دوران استعمار مطرح نیست و از طرح حمایت می‌کنند.»

البته اریک پرنس هنوز نیاز به متقاعد کردن دونالد ترامپ رئیس جمهوری آمریکا هم دارد و گرچه نظر ترامپ مساعد است اما برخی از مقام‌های ارشد پنتاگون مخالف طرح هستند.

آقای ترامپ می‌گوید: « ما به حصول توافق بسیار نزدیک هستیم؛ برای من تصمیم بزرگی است، من وارث شرایط درهم ریخته‌ای شدم اما قطعا از پس سامان دادن به آن بر خواهم آمد.»

البته هنوز مشخص نیست که آیا شرکت اریک پرنس در این ساماندهی نقش خواهد داشت یا نه.

https://gdb.voanews.com/DB8B35EC-8161-4D0C-8176-61890B65E8A4.gif

XS
SM
MD
LG