وزارت امور خارجه امریکا از عربستان خواسته است تا محاصره اقتصادی یمن را بردارد تا امدادگران بین المللی بتوانند به یاری میلیونها نفر از مردم یمن بروند. همزمان ائتلاف به رهبری عربستان سعودی که با شورشیان حوثی در یمن می جنگد، روز پنجشنبه اعلام کرد فرودگاه اصلی بین المللی این کشور و یک بندر حیاتی در دریای سرخ را به روی امدادگران بازگشایی می کند.
خبرگزاری رویترز روز پنجشنبه ۲ آذر گزارش داد رکس تیلرسون در تازه ترین تماس با محمد بن سلمان، ولیعهد عربستان از او خواسته که محاصره یمن را کاهش بدهد.
از زمان جنگ داخلی در یمن، عربستان سعودی و ایران حامیان دو سوی گروه های درگیر در این جنگ هستند. ایران از حوثی های شیعه حمایت می کند و عربستان حامی دولت قانونی این کشور است.
از دو سال پیش عربستان با حمایت برخی متحدان خود ائتلافی علیه حوثی ها تشکیل داد. یک ماه پیش که حوثی ها موشک بالستیک به سمت پایتخت عربستان شلیک کردند، ائتلاف به رهبری عربستان با هدف جلوگیری از ورود سلاح از ایران تمامی بنادر یمن را در محاصر خود در آورد.
فشار آمریکا به عربستان برای پایان محاصره اقتصادی یمن
سازمانهای بشر دوستانه بین المللی، هشدار می دهند که میلیونها یمنی ممکن است به خاطر گرسنگی مفرط ناشی از محاصره بنادر این کشور توسط ائتلاف بین المللی به رهبری عربستان سعودی جان خود را از دست دهند. سازمان ملل متحد معتقد است که اگر این محاصره برچیده نشود، یمن با قحطی مواجه خواهد شد.
با شروع محاصره و گزارشهای نهادهای بین المللی از وضعیت فجیع انسانی در این کشور واقع شده در همسایگی جنوب عربستان، ریاض وعده داده بود که تسهیلاتی برای ورود کالاهای مورد نیاز مردم یمن را فراهم کند اما این تسهیلات شامل بنادر در دست حوثی ها نمی شود.
هدر نائورت، سخنگوی وزارت خارجه آمریکا می گوید که واشنگتن از وضعیت ناگوار در یمن بویژه وضعیت کودکان مطلع است.
وی روز چهارشنبه گفت: باید بگویم که ما از نزدیک با دولت عربستان کار می کنیم، همانگونه که می دانید،ما روابط بسیار خوبی با این کشور داریم. ما ارسال کمکهای بیشتر بشر دوستانه را تشویق می کنیم.
پائلو سرنوسچی مسوول کمیته بین المللی نجات، در یمن می گوید که این محاصره باید پایان یابد. او از آمریکا می خواهد که کمک نظامی به عربستان سعودی را پایان دهد.
او بر این باور است که مردم غیر نظامی بزرگترین قربانی محاصره یمن، هستند.
عربستان: محاصره پایان می یابد
همزمان با درخواست آمریکا، روز پنجشنبه یک سخنگوی سازمان ملل اعلام کرد که دولت عربستان خبر داده که ائتلاف به رهبری عربستان سعودی ممنوعیت پرواز به فرودگاه صنعا پایتخت یمن، و رفت و آمد به بنادر حدیده و صالح یمن در دریای سرخ را لغو می کند.
ائتلاف در بیانیه خود می گوید فرودگاه پایتخت یمن از پنجشنبه بر روی هواپیماهای امدادگری سازمان ملل باز است و امدادگران نیز می توانند کمکهای فوری خود را از طریق بندر حُدَیدَه در دریای سرخ به یمن برسانند.
حدود یک سوم از جمعیت ۲۷ میلیون نفری یمن کاملاً وابسته به کمکهای غذایی خارجی هستند و حدود ۴ میلیون نفر نیز وابسته به آب آشامیدنی سالم هستند.
تاکنون در درگیری های شورشیان شیعه یمن و ائتلاف به رهبری عربستان، بیش از ده هزار نفر کشته شده اند.
بحران یمن از سال ۲۰۱۱ شروع شد. معترضان به حکومت ۳۵ ساله علی عبدالله صالح به خیابان آمدند و او در سال ۲۰۱۲ در نهایت کناره گیری کرد و منصور عبد ربه هادی، معاون رئیس جمهوری جانشین او شد. او دو سال بعد انتخابات برگزار کرد و به قدرت رسید اما از سال ۲۰۱۴ شورشیان حوثی معترض به او بودند و با تصرف صنعا پایتخت یمن، عملا هادی را برکنار کردند و با علی عبدالله صالح اعلام اتحاد کردند.