دو مقام آمریکایی روز چهارشنبه، ۲۱ آذر، اعلام کردند که ارزیابی اطلاعاتی ایالات متحده نشان میدهد روسیه احتمالاً بهزودی بار دیگر از موشک بالستیک میانبرد جدید خود، موسوم به «اورشنیک»، علیه اوکراین استفاده خواهد کرد.
به گفته یکی از این مقامات، موشک اورشنیک که ماه گذشته برای نخستین بار در حمله به اوکراین استفاده شد، بیشتر بهعنوان ابزاری برای ایجاد رعب و وحشت تلقی میشود تا سلاحی که بتواند تأثیر قاطع بر روند جنگ داشته باشد.
این ارزیابی جدید آمریکا در شرایطی ارائه میشود که مسکو و کییف به شدت تلاش میکنند تا با کسب امتیازاتی در جبهههای جنگ تقریبا سه ساله میان روسیه و اوکراین، در انتظار ورود دونالد ترامپ، رئیسجمهوری منتخب ایالات متحده، به کاخ سفید باشند.
ترامپ در کارزارهای انتخاباتی خود گفته است که به جنگ میان روسیه و اوکراین پایان میدهد. دیگر متحدان غربی نیز پیشنهاد کردهاند که مذاکرات برای پایان دادن به روند جنگ ممکن است در زمستان آغاز شود.
به گفته مقامات آمریکایی که مایل به انتشار نام خود نبودند، نشانههایی از آمادهسازی بلقوه روسیه برای حمله موشکی دیگری به اوکراین در «روزهای آینده» مشاهده میشود.
در همین حال وزارت دفاع روسیه گفت که این کشور آماده واکنش به حمله موشکی چهارشنبه اوکراین به یک پایگاه هوایی نظامی در جنوب روستوف است که با موشکهای ساخت آمریکا انجام شد و شش سرباز روسی را زخمی کرد.
این وزارتخانه در بیانیه خود گفت که این حمله اوکراین با استفاده از موشکهای دوربرد غربی بدون پاسخ نخواهد ماند.
این نخستین بار نیست که مقامات ایالات متحده نسبت به اقدامات احتمالی یا استراتژیک روسیه هشدار میدهند که تا حدی به عنوان تلاشی دیپلماتیک برای پیامرسانی به مسکو و احتمالاً تغییر در تصمیمهای مقامات این کشور است.
به گفته مقامات آمریکایی، روسیه فقط تعداد اندکی از موشکهای مافوق صوت اورشنیک را در اختیار دارد و آنها کلاهکهای کوچکتری نسبت به سایر موشکهایی که روسیه بصورت مداوم به سمت اوکراین پرتاب میکند، دارند.
روسیه ابتدا این موشک را در حمله ماه گذشته خود به شهر دنیپرو در اوکراین شلیک کرد.
ولادیمیر پوتین، رئیسجمهوری روسیه، ساعاتی پس از این حمله موشکی در تلویزیون ظاهر شد و به متحدان غربی کییف هشدار داد که این موشک مافوق صوت میتواند آنها را هدف قرار دهد، زیرا به اوکراین اجازه دادند که با موشکهای دوربرد به داخل خاک روسیه حمله کند.
به رغم افزایش تنش میان دو کشور نشانههایی از تمایل طرفین برای پایان دادن به جنگ دیده میشود و دونالد ترامپ نیز از هر دو طرف خواسته است تا با برقراری آتشبس موافقت کنند.
منبع: آسوشیتدپرس