ترزا می نخست وزیر بریتانیا روز جمعه، به عنوان نخستین رهبر یک کشور خارجی، با دونالد ترامپ رئیس جمهوری جدید ایالات متحده در واشنگتن دیدار و طرفین درباره طیفی از مسائل مورد علاقه مشترک گفتوگو کردند.
دونالد ترامپ در نشست خبری پس از پایان دیدار خود با خانم می در کاخ سفید، با بیان این که روابط دو کشور هیچوقت به اندازه امروز محکم نبوده، گفت روزهای بسیار خوبی برای هر دو کشور، و مردم ما در پیش است.
ترزا می هم سخنان خود را با تبریک به دونالد ترامپ بابت پیروزی در انتخابات پائیز گذشته، و همچنین تشکر از او بابت دعوت برای سفر به واشنگتن آغاز کرد و گفت این دعوت نشان دهنده اهمیت تقویت و نزدیکی روابط دو کشور است.
نخست وزیر بریتانیا در ادامه گفت مطالب زیادی برای گفتوگو هست، از جمله همکاری برای شکست داعش و اسلامگرایی افراطی، که هم اکنون در این زمینه با یکدیگر همکاری می کنیم و معتقدیم باید این همکاری ها تقویت شود.
ترزا می، از بحران سوریه و همکاری های تجاری به عنوان دیگر موضوعات عمده مورد بحث نام برد و گفت گفتوگوهایش با رئیس جمهوری آمریکا بعد از ظهر امروز نیز ادامه خواهد داشت.
وی تاکید کرد که با خروج بریتانیا از اتحادیه اروپا، روابط عمیق و گسترده تجاری با ایالات متحده را گسترش خواهد داد.
موضع نرم رئیس جمهوری جدید آمریکا در قبال روسیه، که کشورهای اروپایی عمدتا در تقابل با آن هستند، موضوع مهم دیگری است که نخست وزیر بریتانیا قرار است درباره آن گفتگو کند.
پرزیدنت ترامپ در پاسخ به پرسش یکی از خبرنگاران در این زمینه گفت که مایل است روابط خوب با بریتانیا را حتی با روسیه و چین هم داشته باشد؛ با این حال او گفت هنوز زود است درباره لغو تحریم های روسیه سخن بگوئیم.
انتظار می رود خانم می درباره موضع دونالد ترامپ در قبال سازمان پیمان آتلانتیک شمالی، ناتو، که آن را ناکارآمد خوانده و باعث بروز نگرانیهایی درباره ادامه تعهد واشنگتن در این پیمان نظامی شده است، نیز گفتگو کند.
ترزا می روز گذشته در نشست حزب جمهوریخواه در فیلادلفیا اشاره کرد که او نیز نیاز به برخی اصلاحات در ناتو را حس میکند و با این موضع دونالد ترامپ که کشورهای عضو باید سهم بیشتری برای دفاع از خود و تامین هزینههای این پیمان را پرداخت کنند، موافق است.
با این حال به نظر میرسد دیدگاههای دو طرف در مورد سوریه چندان به یکدیگر نزدیک نباشد. خانم می در سخنرانی روز پنجشنبه خود گفت که رهبران اروپایی باید با ولادیمیر پوتین رئیس جمهوری روسیه در تعامل باشند، اما در عین حال باید هوشیار باشند.
آقای ترامپ، به رغم اتهامات دولت پیشین مبنی بر تلاش روسیه برای تاثیرگذاری در انتخابات ریاست جمهوری پائیز گذشته در آمریکا، گفته است برای حل مشکلات جهانی باید واشنگتن و مسکو همکاری کنند و در صورت چنین همکاری نیز احتمالا تحریمهای آمریکا علیه آن کشور لغو خواهند شد.
رسیدن به یک توافق تجاری دوجانبه با واشنگتن، برای خانم می که پس از برگزاری همه پرسی خروج بریتانیا از اتحادیه اروپا به قدرت رسید و نیز برای دونالد ترامپ که انتقادهای جدی به پیمانهای تجاری بینالمللی ایالات متحده دارد، از دیگر موارد عمده برای گفتوگوی سران این دو متحد دیرینه است.
پس از رأی مثبت مردم بریتانیا به خروج کشورشان از اتحادیه اروپا، دیوید کامرون از مقام نخست وزیری کنارهگیری کرد و ترزا می جانشین او شد. دولت او در حال انجام مقدمات خروج کشورش از آن اتحادیه است که روندی پیچیده بوده و بسیاری از قوانین بریتانیا، از جمله قوانین تجاری، نیاز به تغییر و اصلاح دارند.
دونالد ترامپ نیز در یکی از نخستین اقدامات خود پس از ورود به کاخ سفید، فرمان خروج از پیمان شراکت بازرگانی کشورهای منطقه اقیانوس آرام موسوم به ترانس-پاسیفیک (TPP) را صادر کرد و در عین حال با وعده احیای اقتصاد آمریکا، قصد دارد برخی پیمانهای تجاری با دیگر کشورها را نیز مورد بازبینی قرار دهد.