نیکی هیلی، نماینده آمریکا در سازمان ملل متحد روز جمعه در جلسه شورای امنیت گفت واشنگتن برآورد می کند که نیروهای بشار اسد، رئیس جمهوری سوریه دست کم ۵۰ بار در جنگ هفت ساله داخلی سوریه از تسلیحات شیمیایی استفاده کرده اند.
خانم هیلی گفت آزمایش های آمریکا، بریتانیا، و فرانسه برای تشخیص نوع حمله به یک نتیجه واحد رسیده است و آن اینکه که حمله با سلاح شیمایی انجام گرفته است.
او گفت، «این فقط روسیه بود که شش بار از حق وتوی خود استفاده کرد تا اسد برای استفاده از سلاح شیمیایی محکوم نشود. این فقط روسیه بود که دوازده بار از حق وتو در حمایت از رژیم اسد استفاده کرد و بدتر از آن، این فقط روسیه بود که ضامن خارج کردن تسلیحات شیمیایی از سوریه شد. اگر روسیه به ضمانت خود عمل کرده بود، امروز تسلیحات شیمیایی در سوریه نبود و ما هم اینجا نبودیم.»
خانم هیلی خطاب به اعضای به شورای امنیت گفت «اگر گذاشته شود استفاده از تسلیحات شیمیایی توسط اسد به امری معمول تبدیل شود همه کشورها و همه مردم آسیب خواهند دید.»
او همچنین در سخنان دیگری درباره واکنش به حملات در دوما گفت دولت آمریکا نمی خواهد عجولانه تصمیم بگیرد چرا که عجله کردن در تصمیم گیری باعث اشتباه می شود و کاخ سفید می خواهد همه جوانب را بررسی کند.
نماینده آمریکا در سازمان ملل متحد اضافه کرد «تلاش تازه ای برای بازگرداندن تسلیحات شیمیایی» به صحنه جنگ متعارف دیده می شود و «موقعی می رسد که شما باید اقدامی کنید و موقعی می رسد که بگویید دیگر بس است.»
جلسه شورای امنیت سازمان ملل به درخواست روسیه برای رسیدگی به موضوع سوریه برگزار شده است. چین و بولیوی نیز از درخواست روسیه برای برگزاری این جلسه حمایت کردند.
سفیر فرانسه در سازمان ملل متحد نیز روز جمعه گفت که تصمیم دولت سوریه به استفاده دوباره از تسلیحات شیمیایی به این معنی است که «آنها به نقطه غیربازگشتی رسیده اند» و جهان باید واکنشی «محکم، متحد و پایدار» به این حمله نشان دهد.
سارا هاکبی سندرز، سخنگوی کاخ سفید، بعد از ظهر روز جمعه به وقت واشنگتن گفت: «سوریه در حمله شیمیایی مسئولیت داشته است» و آمریکا روسیه را نیز به خاطر آنکه مانع این حمله نشد، مسئول می داند.
ورود بازرسان برای نمونه برداری
بازرسان سازمان ممنوعیت استفاده از تسلیحات شیمایی وارد سوریه شدند و قرار است روز شنبه کار نمونه برداری در شهر دوما را آغاز کنند که گفته می شود حملات شیمیایی در آن موجب کشته شدن ۴۰ نفر شده است.
آنها علاوه بر نمونه برداری از منطقه، مثل نمونه برداری از خاک، از خون قربانیان حمله نیز نمونه می گیرند و به آزمایشگاه های سازمان خود می فرستند. این سازمان تنها در تحقیقات خود تعیین خواهد کرد که آیا حمله شیمیایی رخ داده است یا خیر و وظیفه تعیین این موضوع که چه کسی حمله را انجام داده، بر عهده آن نیست.
بازرسان سازمان ملل: مدارک حمله شیمیایی از بین نرود
از سوی دیگر بازرسان سازمان ملل متحد در امور جنایات جنگی، حمله هفته گذشته در شهر دوما واقع در غوطه شرقی سوریه را محکوم کردند.
به گزارش رویترز، بازرسان سازمان ملل گفته اند شواهد و مدارک این حمله باید حفظ شود تا عاملان آن بعدا تحت تعقیب قضایی قرار بگیرند.
جلسه کاخ سفید در واشنگتن
کلی اَن کانوی مشاور کاخ سفید گفت که پرزیدنت دونالد ترامپ در حال مشورت با نظامیان و نهادهای اطلاعاتی در مورد حوادث در شهر دوما است، و مسئولین این حمله پاسخی از سوی آمریکا دریافت خواهند کرد.
او گفت «پرزیدنت در حال مشورت با مقامات اطلاعاتی و امنیت ملی پیش از اتخاذ هرگونه تصمیمی است. همانگونه که سال گذشته این کار را انجام داد. او همانگونه که گفته روسیه، ایران و دولت سوریه را مسئول آنچه در آن کشور رخ می دهد؛ می داند. سوریه باید تن به نظارت جهانی بدهد. او همانگونه که سال گذشته نشان داد، در حالی که مردم غیرنظامی شیمیایی می شوند، بی تفاوت نخواهد نشست.»
سال گذشته پرزیدنت ترامپ با شلیک ۵۹ موشک هدایت شونده، پایگاه هوایی که از آن حمله شیمیایی ناشی شد را بمباران کرد.
رجب طیب اردوغان رئیس جمهوری ترکیه نیز، که سربازان کشورش در سوریه حضور دارند، روز جمعه اعلام کرد در گفتوگویی که با پرزیدنت ترامپ و همتای روسی اش داشته، خواستار کاهش از شدت تنش بین دو قدرت نظامی شده است.
او گفت «برای باز گرداندن صلح و آرامش در سوریه چه باید کرد؟ این مساله ای بود که من با آنها صحبت کردم. من به آنها گوشزد کردم که آلان زمان افزایش تنشها نیست؛ بلکه زمان دستیابی به صلح و پایان دادن به این تراژدی است.»
پرزیدنت ترامپ برای تصمیم گیری درباره چگونگی واکنش به حمله ادعایی شیمیایی اخیر رژیم سوریه به شهر دوما، با تیم امنیت ملی آمریکا گفتوگو و تبادل نظر کرده است.
سارا هاکبی سندرز سخنگوی کاخ سفید پس از این جلسه گفت، پرزیدنت ترامپ به همراه تیم امنیت ملی در حال بررسی گزارشها درباره حمله اخیر شیمیایی دوما است و او با رئیس جمهوری فرانسه و نخست وزیر بریتانیا نیز تبادل نظر خواهد کرد.
پرزیدنت ترامپ نیز، قبل از این جلسه گفت، به زودی تصمیم خود را درباره سوریه خواهد گرفت.
همزمان با جلسه شورای امنیت آمریکا، جیم متیس وزیر دفاع ایالات متحده گفت، واشنگتن به تلاش برای مهار رژیم سوریه در استفاده از سلاح های شیمیایی ادامه خواهد داد.
وی گفت «ما تلاش می کنیم کشتار مردم بیگناه در سوریه متوقف شود، اما در سطح راهبردی، موضوع این است که چگونه نگذاریم تنش به سطحی غیرقابل کنترل افزایش یابد.»
جیمز وولسی رئیس پیشین سازمان مرکزی اطلاعات آمریکا میگوید، حمله نظامی به سوریه بیشک به افزایش بیسابقه تنش منجر خواهد شد: «مهمترین موضوع همان است که ژنرال متیس وزیر دفاع درباره تلاش برای اجتناب از افزایش تنش گفته است. روسها گفتهاند اگر آمریکا از زور استفاده کند، آنها برخورد جدی خواهند کرد. روسیه نگفته است با استفاده از نیروی نظامی واکنش نشان خواهد داد، اما گفته است برخوردی جدی خواهد کرد. اگر از زور برای نشان دادن اعتراض آمریکا، فرانسه و دیگر کشورهای دیگر جهان استفاده کنیم، قطعا با افزایش تنش در سطحی بسیار بزرگتر مواجه خواهیم شد.»
روسیه، بریتانیا را به صحنه سازی حمله شیمیایی متهم کرد
به گزارش خبرگزاری آسوشیتدپرس، وزیر دفاع روسیه روز جمعه بریتانیا را متهم کرد که «صحنه سازی» یک حمله شیمیایی غیرواقعی در شهر دوما را برعهده داشته است.
پیشتر نیز وزیر خارجه روسیه روز جمعه ادعا کرد که حمله شیمیایی در سوریه توسط «عوامل خارجی» صحنه سازی شده است. اما دولت های غربی از جمله آمریکا می گویند مدارکی دارند که نشان می دهد حمله شیمیایی روی داده است و واکنش نظامی علیه سوریه را در نظر دارند.
داوطلبان موسوم به کلاه سفید که کار امدادرسانی به مناطق تحت حمله دولت سوریه را برعهده دارند، هفتم آوریل گزارش وقوع حمله شیمیایی در دوما را مخابره کردند.
به گزارش خبرگزاری رویترز، بر اساس پیش نویس یک بیانیه وزرای خارجه اتحادیه اروپا، قرار است این بلوک تحریمهای جدیدی علیه دولت دمشق اعمال کند. این تحریمها شامل افراد بیشتری از مقامات دولتی سوریه خواهد شد که در حملات شیمیایی علیه مردم کشورشان نقش داشته اند.