رئیس جمهوری منتخب ایالات متحده، پاناما را به دریافت تعرفههای بیش از حد برای استفاده از کانال پاناما متهم و تهدید کرد که آمریکا ممکن است کنترل این گذرگاه میان اقیانوس آرام و اقیانوس اطلس را دوباره به دست بگیرد، مگر آن که توافقی حاصل شود.
به گزارش خبرگزاری رویترز، دونالد ترامپ روز یکشنبه ۲ دی در جمع هوادارانش در آریزونا گفت که اجازه نخواهد داد کانال پاناما داخل «دستهای نادرست» بیفتد و در ادامه درباره نفوذ احتمالی چین در این گذرگاه مهم نیز هشدار داد.
چین کنترل یا مدیریت این کانال را در اختیار ندارد، اما یکی از شرکتهای تابعه هلدینگ «سیکی هاچیسون» مستقر در هنگکنگ، مدیریت دو بندر در ورودیهای کارائیب و اقیانوس آرام این کانال را برای مدت طولانی برعهده داشته است.
ترامپ در یک سخنرانی خود در جمع گروه محافظهکار موسوم به «نقطه عطف» گفت: «آیا تاکنون کسی نام کانال پاناما را شنیده است؟» سپس گفت: «چون ما در کانال پاناما مثل خیلی جاهای دیگر مورد سوءاستفاده قرار گرفتهایم.»
او گفت: «تعرفههایی که پاناما دریافت میکند، مضحک و بهطرز شدیدی ناعادلانه است. این کانال به پاناما و مردم پاناما داده شد، اما شرایطی دارد. شما باید با ما منصفانه رفتار کنید، اما آنها اینگونه عمل نکردهاند. اگر اصول اخلاقی و قانونی این اقدام سخاوتمندانه رعایت نشود، ما درخواست خواهیم کرد که کانال پاناما بهطور کامل، سریع و بدون هیچ پرسشی به ما بازگردانده شود.»
اظهارات رئیس جمهوری منتخب آمریکا چند ساعت پس از آن مطرح شد که او تهدیدی مشابه علیه پاناما در یک پست در شبکه اجتماعی «تروت سوشال» در شنبه شب مطرح کرد. سفارت پاناما در واشنگتن به درخواست برای اظهارنظر پاسخی نداد.
چند سیاستمدار پانامایی، با این حال، در شبکههای اجتماعی از اظهارات دونالد ترامپ انتقاد کردند و از دولت خواستند که از کانال پاناما دفاع کند.
به گزارش خبرگزاری رویترز، رائول مالینو رئیس جمهوری پاناما عصر یکشنبه با انتشار پستی در شبکه اجتماعی ایکس در واکنش به این اظهارات دونالد ترامپ گفت «هر متر مربع از کانال پاناما و مناطق اطراف متعلق به پاناما است و خواهد بود.»
دقایقی بعد، ترامپ در پاسخ به او نوشت: «خواهیم دید.»
آمریکا بخش عمدهای از کانال پاناما را ساخت و چندین دهه مدیریت قلمروهای اطراف آن را بر عهده داشت. اما در سال ۱۹۷۷، آمریکا و پاناما دو توافقنامه امضا کردند که مسیر را برای انتقال کامل کنترل کانال به پاناما هموار کرد. آمریکا پس از یک دوره مدیریت مشترک کانال پاناما، در نهایت در سال ۱۹۹۹ کنترل این کانال را به طور کامل به پاناما واگذار کرد.
این آبراه که سالانه حدود ۱۴ هزار کشتی امکان عبور از آن را دارند، ۲.۵ درصد از تجارت دریایی جهان را تشکیل میدهد و برای واردات خودروها و کالاهای تجاری به آمریکا از آسیا با کشتیهای باری و همچنین برای صادرات کالاهایی مانند گاز طبیعی مایع از آمریکا اهمیت زیادی دارد.
مشخص نیست ترامپ چگونه قصد دارد کنترل این کانال را دوباره به دست گیرد.
در هفتههای اخیر، ترامپ همچنین بارها ایده تبدیل کانادا به یکی از ایالتهای آمریکا را مطرح کرده است، هرچند مشخص نیست که تا چه اندازه در این زمینه جدی است. همچنین، در دوره اول ریاست جمهوری خود از سال ۲۰۱۷ تا ۲۰۲۱، ترامپ علاقه خود را به خرید گرینلند، قلمروی خودمختار دانمارک، ابراز کرد. او پیش از آغاز هرگونه مذاکره، با واکنش منفی مقامات دانمارکی روبهرو شد.