دونالد ترامپ رئیس جمهوری ایالات متحده روز چهارشنبه در کاخ سفید میزبان پادشاه اردن خواهد بود و انتظار میرود عبداﻟله دوم در این دیدار دیدگاه کشورهای عربی در مورد صلح خاور میانه را ارائه کند.
این دیدار در حالی صورت میگیرد که اردن هفته گذشته میزبان نشست سالانه سران اتحادیه عرب بود. نشستی که در آن پیشنهاد به رسمیت شناخته شدن اسرائیل در ازای تشکیل کشور مستقل فلسطینی مطرح شد.
این پیشنهاد اعضای اتحادیه عرب در واقع احیای پیشنهاد سال ۲۰۰۲ میلادی آنها بود که شناسایی اسرائیل در مقابل تشکیل یک کشور مستقل فلسطینی در کرانه باختری، نوار غزه و اورشلیم شرقی ارائه شده بود.
اسرائیل بخشی از این پیشنهاد مبنی بر لزوم عقب نشینی از سرزمینهای اشغالی پس از سال ۱۹۶۷ را نپدیرفت و به دنبال مذاکره مجدد بر سر تغییر آن بود؛ تلاشی که تا به امروز به نتیجه نرسیده است.
تلاشهای رئیس جمهوری پیشین آمریکا – که روابطش با نخست وزیر اسرائیل به دلیل اختلاف بر سر شهرکهای یهودی نشین و توافق اتمی ایران سرد شده بود – برای احیای مذاکرات صلح به جایی نرسید.
روابط برخی کشورهای عرب نیز، از جمله عربستان و مصر، بر سر برخی طیفی از مسائل مانند شرایط حاکم بر آن کشورها و همچنین بحران سوریه و عراق، با دولت قبلی آمریکا رو به سردی گذاشت.
با پیروزی دونالد ترامپ در انتخابات و آغاز به کار دولت او در اول بهمن ماه، این کشورها امید تازهای برای بهبود روابط با واشنگتن یافته و درصدد گفتوگو درباره مسائل مهم مورد علاقه دو طرف برآمدهاند.
سفر پادشاه اردن به واشنگتن و دیدار روز چهارشنبه او با پرزیدنت ترامپ، اندکی پس از سفر عبدالفتاح السیسی رئیس جمهوری مصر به آمریکا، نشان از تحرک کشورهای عمده منطقه در این راستا دارد.
انتظار میرود علاوه بر روابط دوجانبه، بحران کنونی در عراق و سوریه و مبارزه با تروریسم و گروه افراطی داعش، و همچنین فعالیتهای ایران در منطقه، از دیگر موضوعات مهم مورد بحث دو رهبر باشد.