لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
پنجشنبه ۲۰ دی ۱۴۰۳ ایران ۲۲:۵۲

مذاکره یک ساعته پرزیدنت ترامپ و نخست وزیر اسرائیل درباره توافق هسته‌ای ایران


آقای ترامپ و نتانیاهو در حاشیه نشست سازمان ملل دیدار کردند.
آقای ترامپ و نتانیاهو در حاشیه نشست سازمان ملل دیدار کردند.

دونالد ترامپ رئیس جمهوری ایالات متحده آمریکا در آستانه نشست عمومی سازمان ملل متحد دیدار یک ساعته ای با بنیامین نتانیاهو نخست وزیر اسرائیل داشت که عمده این نشست درباره توافق هسته ای ایران بود.

پرزیدنت ترامپ در ابتدای این دیدار مورد سوال خبرنگاران درباره نحوه برخورد آمریکا با توافق هسته ای ایران قرار گرفت که تنها به گفتن این جمله که «خواهید دید چه می شود»، بسنده کرد.

آقای ترامپ و نتانیاهو هر دو در گذشته تاکید کرده اند که توافق ایران، یک توافق بد است.

آقای ترامپ و نتانیاهو روز دوشنبه ۲۷ شهریور در نیویورک ملاقات کردند. در ابتدای این دیدار نخست وزیر اسرائیل از پرزیدنت ترامپ برای پیگیری مذاکرات صلح خاورمیانه تشکرذ کرد و درباره توافق هسته ای گفت امیدوار است در دیدار با پرزیدنت ترامپ به نتیجه ای برای پاسخ به «توافق بسیار بد هسته ای ایران» برسد و بتواند موجب عقب راندن نفوذ ایران در منطقه خاورمیانه شود.

دیدار رئیس جمهوری آمریکا و نخست وزیر اسرائیل ساعتی بعد از هشدار آقای ترامپ درباره توافق هسته ای ایران صورت گرفت.

رئیس جمهوری ایالات متحده روز دوشنبه در پیامی در نشست سالانه این بازوی نظارتی هسته‌ای سازمان ملل متحد در شهر وین پایتخت اتریش هشدار داد اگر واشنگتن به این نتیجه برسد که آژانس بین المللی انرژی اتمی در زمینه نظارت بر توافق جامع هسته‌ای تیر ۱۳۹۴ بین ایران و قدرت‌های جهانی به اندازه کافی محکم و سخت‌گیر نیست، آنگاه از توافق خارج خواهد شد.

هشدار پرزیدنت ترامپ با واکنش رئیس سازمان انرژی اتمی ایران که به نمایندگی از تهران در این نشست حضور داشت روبرو شد که از آژانس و مدیرکل ژاپنی آن، یوکیا آمانو، خواست در برابر آنچه او «خواسته‌های غیرقابل قبول» خواند، ایستادگی کند.

علی اکبر صالحی با تاکید بر این که کشورش، به تائید آژانس، تاکنون به این توافق که از آن با عنوان برنامه جامع اقدام مشترک یا برجام نیز یاد می‌شود پایبند بوده است، ادعا کرد که «بزرگترین تهدید» علیه برجام «رویکرد خصمانه دولت آمریکاست.»

رئیس جمهوری آمریکا که پیشتر از عملکرد سازمان ملل متحد انتقاد کرده است، همزمان با این هشدار در جریان برگزاری نشست وین و در آستانه برگزاری نشست سالانه مجمع عمومی سازمان ملل در نیویورک، خواستار اصلاح این نهاد بین المللی شده است.

در نشست امسال مجمع عمومی سازمان ملل که از روز سه شنبه آغاز می شود، اروپایی های طرفدار حفظ برجام تلاش دارند دولت ترامپ را به حمایت از توافق تشویق کنند در حالی که تلاش لابی اسرائیل نشان دادن بیشتر نقاط ضعف برجام به واشنگتن است.

فرصت پرزیدنت ترامپ تا نیمه اکتبر

به گزارش رویترز، رئیس جمهوری آمریکا که برجام را بدترین توافق تاریخ خوانده و بارها ایران را به زیرپانهادن «روح» برجام متهم کرده، تا نیمه ماه اکتبر فرصت دارد از توافق خارج شود که درآن صورت امکان دارد تحریم های لغو شده علیه ایران در ارتباط با برنامه هسته ای به حالت پیش از اجرای آن باز گردد.

چنان اقدامی با در نظر گرفتن بحران موشکی و تسلیحات هسته ای کره شمالی ، متحدان آمریکا در اروپا را که درایجاد توافق تلاش بسیاری به خرج داده اند، نگران می کند.

یک دیپلمات اروپائی به رویترز گفته است ما اروپایی ها در این مورد که ایران عامل بی ثبات ساز در منطقه است با آمریکا هم نظریم اما در عین حال نباید کاری کرد که همه چیز به ریخته شود و همه تلاش های ۱۸ ماهه قدرت های جهان در رسیدن به توافق هسته ای برباد رود.

چنانچه آقای ترامپ تا نیمه اکتبر اعلام کند ایران به برجام پایبند بوده وضعیت جاری ادامه خواهد یافت و در غیر این صورت کنگره آمریکا دو ماه فرصت خواهد داشت تحریم ها ی لغو شده علیه ایران در برنامه هسته ای را به حال پیشین باز گرداند.

آیت اله خامنه ای روز یکشنبه اعلام کرد هر نوع «حرکت نادرست آمریکا» با واکنش قوی تهران رو به رو خواهد شد.

در آستانه نشست روز دوشنبه مجمع عمومی، رئیس جمهوری آمریکا با نخست وزیر اسرائیل و امانوئل ماکرون رئیس جمهوری فرانسه دیدارهایی داشته که هریک از این دو رهبر نظراتی کاملا مغایر یکدیگر در باره برجام دارند. بنیامین نتانیاهو می گوید برجام را یا اصلاح کنید یا لغو. اسرئیل خواهان لغو کامل برنامه غنی سازی ایران است و نه به تاخیر انداختن آن به موجب برجام.

رئیس جمهوری فرانسه اما می گوید هیچ گزینه ای در برابر برجام وجود ندارد چون آژانس هم پایبندی تهران به آن را تایید کرده است.

امانوئل ماکرون اما معتقد است هرنوع لغو یا تضعیف برجام نه تنها منطقه را بی ثبات تر می کند بلکه بکلی مانع از آن می شود که کره شمالی برای دست برداشتن از برنامه تسلیحات هسته ایش به میز مذاکره بازگردد. چنان امری در واقع برپیمان منع گسترش جنگ افزار های کشتار جمعی نقطه پایان می گذارد.

به نوشته رویترز، امانوئل ماکرون در دیدار با حسن روحانی درنیویورک از او خواهد خواست از تلاش های بی ثبات ساز در سوریه، لبنان، یمن و سایر نقاط دست بردارد و بیش از این موجب خشم واشنگتن نشود.

https://gdb.voanews.com/DB8B35EC-8161-4D0C-8176-61890B65E8A4.gif

XS
SM
MD
LG