تصمیم پرزیدنت ترامپ به خروج از توافق جامع هستهای ایران در روز سه شنبه، با واکنشهای متفاوت متحدان آمریکا روبرو شد و مورد استقبال رقبای منطقهای ایران در منطقه مانند اسرائیل و عربستان سعودی قرار گرفت، اما قدرتهای اروپایی از آن انتقاد کردند.
دونالد ترامپ رئیس جمهوری آمریکا بعد از ظهر سهشنبه ۸ مه ۲۰۱۸ به وقت محلی در سخنانی در کاخ سفید رسما اعلام کرد واشنگتن از توافقی که آن را معیوب خواند خارج خواهد شد. وی سپس فرمان خروج ایالات متحده از توافق ۲۰۱۵ با ایران را امضا کرد.
بنیامین نتانیاهو نخست وزیر اسرائیل نخستین رهبر یک کشور خارجی بود که از این تصمیم استقبال کرد و ضمن «جسورانه» خواندن آن گفت، از پرزیدنت ترامپ برای این تصمیم که گامی برای حمایت از صلح جهانی و مقابله با اقدامات مخرب ایران است، تشکر میکنم.
به گزارش خبرگزاری آسوشیتدپرس، فدریکا موگرینی رئیس سیاست خارجی اتحادیه اروپا برجام را از ارکان امنیت بین الملل دانست و از امضاکنندگان توافق خواست آن را محترم بشمارند. وی افزود اتحادیه اروپا بر مبنای منافع امنیتی خود عمل خواهد کرد.
دفتر ریاست جمهوری فرانسه نیز ضمن ابراز تأسف از تصمیم واشنگتن، آن را تهدیدی علیه تلاشهای جهانی برای مهار تسلیحات هستهای خواند و گفت امانوئل ماکرون با صدر اعظم آلمان و نخست وزیر بریتانیا در مورد گامهای بعدی در گفتوگوست.
آقای ماکرون همچنین در توئیتی نوشت، «رژیم عدم تکثیر (تسلیحات) هستهای در معرض خطر قرار گرفته است.»
اندکی بعد، سران فرانسه، بریتانیا و آلمان در بیانیهای مشترک از ایران خواستند خویشتن داری خود را حفظ کرده و به اجرای تعهدات خود طبق مفاد برنامه جامع اقدام مشترک (برجام)، از جمله همکاری با بازرسان آژانس بین المللی انرژی اتمی، ادامه دهد.
خبرگزاری رویترز نیز از استقبال ریاض از تصمیم پرزیدنت ترامپ خبر داد و به نقل از وزارت خارجه عربستان سعودی نوشت، «ایران از منافع اقتصادی ناشی از لغو تحریمها برای ادامه فعالیتهای بیثبات ساز خود در منطقه استفاده کرده است، به ویژه برای توسعه برنامه موشکی بالیستیک و حمایت از گروه های تروریستی در منطقه.»
وزارت خارجه امارات متحده عربی هم اعلام کرد از تصمیم پرزیدنت ترامپ برای خروج از برجام و از سیاستهای او در برابر تهران حمایت میکند و خواستار حمایت جامعه بین المللی از موضع دولت آمریکا برای رها ساختن خاور میانه از سلاحهای هستهای شد.