دونالد ترامپ که دوره دوم ریاست جمهوری خود را با اعتمادبهنفس بیشتری آغاز کرد، روز دوشنبه ۱ بهمن (۲۰ ژانویه) در مراسم تحلیف خود در کنگره ایالات متحده گفت «افول آمریکا» به پایان رسیده و در ادامه اضافه کرد که برای شهروندان آمریکایی، ۲۰ ژانویه ۲۰۲۵، «روز آزادی» است.
چهل و هفتمین رئیس جمهوری ایالات متحده در سخنرانی نیمساعته خود گفت: «عصر طلایی آمریکا از همین لحظه آغاز میشود. از این لحظه به بعد، افول آمریکا به پایان رسیده است. ما این کشور را تا رسیدن به اوج پیروزی و اوج موفقیت رهبری خواهیم کرد. هیچ رویایی وجود ندارد که نتوانیم به آن دست یابیم. ما تسلیم نخواهیم شد. ما شکست نخواهیم خورد.»
ترامپ، خطاب به جمعیتی حدود ۶۰۰ نفر در سالن روتوندای کنگره و میلیونها نفری که در سراسر کشور بهطور مستقیم از طریق رسانهها مراسم را تماشا میکردند، گفت: «من با اطمینان و خوشبینی به ریاست جمهوری بازمیگردم، چرا که ما در آغاز عصر جدید و هیجانانگیزی از موفقیت ملی قرار داریم. موجی از تغییر سراسر کشور را دربرگرفته است.»
رئیس جمهوری جدید آمریکا از حزب جمهوریخواه، که ۷۸ سال دارد، گفت: «پیام من به مردم آمریکا این است که زمان آن رسیده تا بار دیگر با شجاعت، ارادهای استوار و سرزندگی متعلق به بزرگترین تمدن تاریخ، اقدام کنیم.»
ترامپ در سخنرانی خود وعده داد که بهسرعت مجموعهای از تعهدات انتخاباتی خود را اجرا کند و به پیروزی خود در تمام هفت ایالت موسوم به چرخشی در برابر رقیب دموکراتش، کامالا هریس، اشاره کرد.
او اعلام کرد وضعیت «اضطراری ملی» اعلام خواهد کرد و مرز جنوبغربی ایالات متحده با مکزیک را خواهد بست، تا جریان ورود هزاران مهاجر را متوقف کند.
ترامپ گفت سیاست «ماندن در مکزیک» را برای مهاجرانی که به دنبال پناهندگی در آمریکا هستند، اجرا خواهد کرد و سیاست بازداشت و سپس آزادسازی دیگر مهاجران در خاک آمریکا را، که به آنها اجازه میدهد تا زمان بررسی چند ماهه یا چند ساله درخواستهای پناهندگیشان در این کشور بمانند، متوقف خواهد کرد.
او اعلام کرد که کارتلهای مواد مخدر مکزیک را به عنوان سازمانهای «تروریستی خارجی» معرفی خواهد کرد، اما توضیحی درباره نحوه برخورد با آنها ارائه نداد.
در حوزه داخلی، ترامپ با وجود این که تولید انرژی آمریکا در حال حاضر در سطحی بیسابقه قرار دارد گفت که وضعیت اضطراری ملی انرژی اعلام خواهد کرد.
او تأکید کرد: «ما حفاری خواهیم کرد، حفاری، حفاری!»
ترامپ گفت سیاستهای جو بایدن در زمینه ترویج تولید و فروش خودروهای برقی را لغو خواهد کرد و در عین حال سیاستهای تجاری آمریکا را اصلاح و تعرفههای جدیدی بر شرکای تجاری اصلی، از جمله کانادا، مکزیک و چین اعمال خواهد کرد.
او اضافه کرد: «رویای آمریکایی بهزودی با قدرتی بیسابقه شکوفا خواهد شد. ما جامعهای عادلانه و مبتنی بر شایستهسالاری خواهیم ساخت.»
ترامپ گفت: «ما جامعهای خواهیم ساخت که نسبت به رنگ پوست (نژاد) بیتفاوت، و بر [اصل] شایستگی استوار باشد ... از امروز، سیاست رسمی دولت ایالات متحده این خواهد بود که تنها دو جنس وجود دارد: مرد و زن.»
ترامپ در حالی که بایدن درست پشت سرش نشسته بود از دولت او انتقاد کرد و گفت: «اکنون دولتی داریم که حتی قادر به مدیریت یک بحران ساده داخلی نیست، در حالی که همزمان در صحنه بینالمللی با فهرستی از رویدادهای فاجعهبار روبهرو است. این دولت از شهروندان قانونمدار و شکوهمند ما محافظت نمیکند، اما برای جنایتکاران خطرناک، که بسیاری از آنها از زندانها و بیمارستانهای روانی کشورهای دیگر بهطور غیرقانونی وارد کشور ما شدهاند، پناهگاه فراهم کرده و از آنها پشتیبانی میکند.»
چند نفر از میلیاردرهای آمریکایی، از جمله جف بیزوس بنیانگذار آمازون، مارک زاکربرگ رئیس شرکت متا که مالک فیسبوک است، و همچنین ایلان ماسک رئیس شرکت تسلا و مالک ایکس، از جمله حاضران در مراسم تحلیف بودند. مدیرعامل تیکتاک، شو زی چو، نیز در این مراسم حضور داشت.
برخی مقامهای خارجی نیز در این مراسم شرکت کردند، از جمله هان ژنگ معاون رئیس جمهوری چین، جورجیا ملونی نخستوزیر ایتالیا، خاویر میلی رئیس جمهوری آرژانتین، و دانیل نوبوآ رئیس جمهوری اکوادور. این برای نخستین بار در تاریخ ایالات متحده است که سران کشورهای خارجی در مراسم تحلیف یک رئیس جمهوری حضور دارند.
روسایجمهوری پیشین ایالات متحده، بیل کلینتون، جورج دبلیو بوش و باراک اوباما نیز در این مراسم حضور داشتند. ترامپ چهار سال پیش در مراسم تحلیف بایدن شرکت نکرد.
ترامپ در بخش دیگری از سخنرانی خود اعلام کرد که بلافاصله اجرای سیاستهایش را برای تغییر مسیر آمریکا آغاز خواهد کرد، چه برای لغو دستورات بایدن و چه برای اجرای برنامههای خودش. او ممکن است، به نوشته نیویورک تایمز، در روز نخست ریاستجمهوری خود نزدیک به ۱۰۰ فرمان اجرایی امضا کند.
ترامپ همچنین وعده داده است که بسیاری از بیش از ۱۵۰۰ نفر از هوادارانش را که در ۶ ژانویه ۲۰۲۱ به کنگره یورش بردند عفو خواهد کرد؛ هرچند هنوز دامنه این دستور را مشخص نکرده است. او در سخنرانی تحلیف خود به این موضوع اشارهای نکرد.
ترامپ که همسرش ملانیا، معاون جدیدش جیدی ونس، و خانوادههایشان همراهیاش میکردند، روز تحلیف دوم خود را هشت سال پس از نخستین مراسم تحلیفش، با شرکت در مراسم سنتی رؤسایجمهوری جدید در کلیسای سنت جان، در پارکی نزدیک کاخ سفید آغاز کرد.
پس از آن، ترامپ و همسرش به کاخ سفید رفتند تا در مراسم چای پیش از تحلیف، با جو بایدن و همسرش جیل بایدن دیدار کنند و سپس به کنگره رفتند تا مراسم سوگند را برگزار کنند.
رژه سنتی تحلیف در امتداد خیابان پنسیلوانیا از کنگره تا کاخ سفید، به دلیل شرایط جوی لغو شد.
برخی از مطالب این گزارش از رویترز گرفته شده است.