شورای آتلانتیک و پروژه ایران، روز پنجشنبه در کنفرانسی مشترک، اجرای توافق جامع هسته ای جامعه بین المللی با ایران یا همان برجام را بررسی کرد. تاثیر اجرای این توافق بر آینده برنامه هسته ای ایران، تاثیر لغو تحریم ها بر اقتصاد ایران و رویکرد آمریکا به اجرای توافق و تاثیر آن در روابط بین واشنگتن و تهران و نیز در روابط منطقهای، در این کنفرانس تحت بررسی قرار گرفت.
آدام زوبین قائم مقام وزیر خزانه داری آمریکا در امور تروریسم و اطلاعات مالی، سخنران اصلی در این کنفرانس بود که با اشاره به ابعاد مثبت لغو تحریم ها برای ایران، گفت تحریم ها علیه ایران یکی از مؤثرترین رژیم تحریم ها در تاریخ است.
با این حال آقای زوبین گفت "لغو تحریم ها تمامی مشکلات اقتصادی جاری ایران را حل نمی کند. برخی از این مشکلات به تحریم ها مربوط نیستند و نگرانی نسبت به شفافیت، فساد و حاکمیت قانون وجود دارد. بی دلیل نیست که بانک جهانی ایران را برپایه راحتی تجارت در رده صد و هجدمین کشور جهان قرار داده است."
وی اضافه کرد، شرکت های آمریکایی باید در رابطه با فعالیت های تجاری در ایران دقت کنند و در صورتی که محدودیت های ناشی از تحریم ها وجود داشته باشد، هیچ توافق تجاری، حتی توافق های مشروط را، پیش از اجرای توافق هسته ای امضاء نکنند.
قائم مقام وزیر خزانه داری آمریکا با بیان این که شرکت های آمریکایی که می خواهند با ایران تجارت کنند باید در سه حوزه محتاط باشند، گفت "اول باقی ماندن تعداد چشمگیری از تحریم های آمریکا، تحریم های منطقه ای و تحریم های قضایی است که فعالیت های اشخاص و شرکت های آمریکایی را در بر می گیرد. دوم، باقی ماندن تحریم ها علیه اشخاص و سازمان های ایرانی که در فهرست اتباع خارجی قرار دارند که گاهی فهرست اتباع ملی، خوانده می شود. این حوزه ها می تواند مشکل زا باشند و می تواند خطر تحریم ها را حتی برای اشخاص غیر آمریکایی در بر داشته باشد. و سوم می خواهم به موضوع بازگشت به رژیم تحریم ها اشاره کنم."
آقای زوبین درباره تحریم های آمریکا گفت، این تحریم ها پس از روز اجرا، برای ممنوعیت فعالیت های تجاری با ایران علیه اشخاص، شرکت ها و بطور مشخص دولت ایران و بانک های ایرانی اعمال می شود. در آمریکا گشودن حساب های بانکی توسط بانک های ایران یا دسترسی به منابع بانکی و سرمایه گذاری نیز همچنان ممنوع خواهد بود. در حالی که این محدودیت ها اعمال می شود، سه تغییر عمده در اجرای توافق در روز اجرا در تحریم های آمریکا ایجاد خواهد شد.
وی به مجوز صادرات، و صادرات مجدد و فروش هواپیماهای تجاری و قطعات مربوطه به ایران برای کمک به ایمنی پرواز مسافران و مجوز واردات کالاهایی که در گذشته ورودشان به آمریکا آزاد بود، شامل فرش، خاویار، پسته و مواد غذایی اشاره کرد.
با این حال آقای زوبین گفت، محاصره اقتصادی ایران از سوی آمریکا، تا حد وسیعی به قوت خود باقی خواهد ماند. به گفته او ایران باید در چارچوب توافق به تعهداتش عمل کند و گروه ۱+۵ نیز متعهد به کاهش تحریم ها هستند، اما آمریکا و اروپا از سوی دیگر تحریم هایی را به اجرا گذشته که فراتر از تحریم های هسته ای است.
این مقام وزارت خزانه داری آمریکا اضافه کرد "ما به فعالیت های ایران در حمایت از تروریسم اشاره می کنیم. حمایت و دخالت ایران در حفظ رژیم اسد در سوریه، حمایت از حوثی ها در یمن و حتی نقض حقوق بشر در ایران."
در این کنفرانس، کارشناسان امور خاورمیانه، انرژی، اقتصاد از مراکز دانشگاهی، موسسات تحقیقاتی و همچنین برخی از مقام های ارشد دیپلماتیک آمریکا در سه پانل جداگانه ابعاد گوناگون اجرای توافق جامع هسته ای با ایران را بررسی می کنند.
پروژه ایران که توسط گروهی از مقام های ارشد پیشین و کارشناسان سیاست خارجی آمریکا در سال ۲۰۰۲ تاسیس شد، می گوید سه هدف را پیگیری می کند: تشویق برای گفتگوی رسمی بین ایران و آمریکا، یافتن راه حل صلح آمیز در مناقشه هسته ای با ایران و پیشبرد همکاری بیشتر آمریکا و ایران برای ثبات بیشتر منطقه ای.