نمایندگی دائم ایران در سازمان ملل متحد روز پنجشنبه در بیانیهای ادعای یک مرکز پژوهشی آمریکایی مبنی بر از سر گیری فعالیتهای پاکسازی سایت نظامی پارچین را رد کرد و آن را «مضحک و واهی» خواند.
اندیشکده علوم و امنیت بینالمللی در گزارشی گفته است تصاویر ماهوارهای از سایت پارچین نشان دهنده از سرگیری فعالیتهای پاکسازی در این تاسیسات نظامی پیش از بازرسی آژانس بین المللی انرژی اتمی است.
به گزارش خبرگزاری آسوشیتدپرس، این مؤسسه در گزارشی که روز چهارشنبه منتشر کرد، میگوید تصاویر ماهوارهای در روزهای ۲۱ و ۲۸ تیر و همچنین ۴ مرداد ثبت شدهاند، اما در تصاویر آخر فعالیتهایی دیده میشود که در تصاویر قبلی مشاهده نمیشد.
ایران و قدرتهای جهانی روز ۲۳ تیر ماه در وین پایتخت اتریش به توافقی جامع و نهایی برای حل پرونده هستهای ایران دست یافتند و تاریخهای مندرج در این گزارش به قبل و بعد از توافق اشاره میکنند و میگوید ظاهرا عملیات پاکسازی پس از توافق آغاز شده است.
به گزارش خبرگزاری دولتی ایران، ایرنا، نمایندگی ایران در مقر سازمان ملل متحد در نیویورک روز پنجشنبه در بیانیهای این ادعاها را «مضحک و تکرار همان سناریوهای تکراری و پوسیدهای» دانست که در گذشته بارها تکرار شده و هر بار واهی بودن آنها به اثبات رسید.
در این بیانیه آمده است، «منطقه نظامی پارچین منطقه گسترده و وسیعی است که مشتمل بر بخش های مختلف نظامی، صنعتی، اداری و مسکونی است و لذا انجام عملیات ساخت و ساز در آن امری طبیعی و جاری است.» تاسیسات پارچین در ۳۰ کیلومتری جنوب شرق تهران واقع شده است.
نمایندگی ایران در سازمان ملل متحد همچنین میگوید از سوی دیگر «در یک هفته گذشته به دلیل نشست جاده در مقابل سد ماملو، که در جوار پارچین بوده ولی ارتباطی با آن مجموعه ندارد، اقدامات مهندسی گستردهای به منظور ترمیم جاده صورت گرفته است که مستلزم تردد ماشین آلات سنگین راهسازی بوده است.»
در گزارش اندیشکده آمریکایی گفته شده بود فعالیتهای مورد اشاره اخیر در بخشی از پارچین احتمالا با هدف پاکسازی آن پیش از دسترسی بازرسان آژانس بینالمللی انرژی اتمی به این مرکز نظامی و نمونهبرداری از آن انجام شده است.
اندکی پیش از اعلام توافق نهایی ایران و گروه ۱+۵، یوکیا آمانو رئیس آژانس بینالمللی انرژی اتمی در گفتگو با خبرنگاران حاضر در وین از توافق آژانس با ایران برای حل و فصل ابهامات باقی مانده در مورد ابعاد احتمالی نظامی برنامه هستهای ایران و تهیه «نقشه راهی» در این راستا خبر داد.
این نهاد نظارتی هستهای سازمان ملل متحد همچنین در اجرای توافق وین – که از آن به عنوان برنامه جامع اقدام مشترک یا برجام نیز یاد میشود – و اطمینان یافتن از پایبندی ایران به تعهدات خود، نقش عمدهای دارد.