لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
پنجشنبه ۱۷ آبان ۱۴۰۳ ایران ۰۶:۱۷

بررسی هدفگیری آمریکایی مظنون به تروریسم در پاکستان


آمریکا یک دهه است که با هواپیماهای بی سرنشین به هدف های تروریستی حمله می کند.
آمریکا یک دهه است که با هواپیماهای بی سرنشین به هدف های تروریستی حمله می کند.
دولت باراک اوباما گرم بحث بر سر تصویب یا رد طرحی است که بر پایه آن، یکی از شهروندان آمریکا را که مظنون به مشارکت در عملیات تروریستی است، در پاکستان از پای درآورد یا نه.

بر پایه گزارش ها، یکی از مسوولان کاخ سفید در واشینگتن مشخص کرده که این شهروند آمریکایی در ساختن ابزاری انفجاری مشارکت داشته که بهره گیری از آن ها به کشته شدن سربازان آمریکایی در افغانستان انجامیده است.

از نزدیک به نه ماه پیش که باراک اوباما فرمان به محدود کردن عملیات هواپیماهای بی سرنشین داد، این نخستین باریست که دولت آمریکا درباره کشتن یکی از شهروندان این کشور در خارج به بحث و رایزنی پرداخته است.

آقای اوباما در همان زمان گفت: "آمریکا، در موقعی که توانایی به اسارت گرفتن یک تروریست را دارد، دست به حمله [مرگبار با هواپیماهای بی سرنشین] نمی زند. ترجیح ما همواره بازداشت، بازپرسی، و تعقیب قضائی [متهمان و مظنونان به مشارکت در عملیات تروریستی] است. آمریکا نمی تواند که هر گاه اراده کرد دست به حمله بزند. اقدامات ما به رایزنی با شرکایمان و احترام به حاکمیت ملی [کشور محل حمله] بستگی دارد."

کوهستان های شمال غربی پاکستان، نهانگاه این آمریکایی مظنون و بالقوه آماج حمله مرگبار هواپیماهای بی سرنشین آمریکاست که روزنامه نیویورک تایمز، از قول یکی از مسوولان دولتی آمریکا، از او با نام «عبدالله الشامی» یاد کرده است.

همین مسوول می گوید: آقای الشامی در تولید و توزیع ابزار انفجاری دستسازی مشارکت داشته که در افغانستان بر ضد نیروهای آمریکایی بکار رفته است.

آمریکا نزدیک به یک دهه است که حملات مرگبار برای کشتن مظنونان به مشارکت در عملیات تروریستی را آغاز کرده است. شمار این عملیات از آغاز دوران ریاست جمهوری باراک اوباما کلاً افزایش یافته اما از شمار حملات هواپیماهای بی سرنشین آمریکا به پاکستان، در دو سال گذشته، تا حد بسیار چشمگیری کاهش یافته است.

کاخ سفید سال گذشته اذعان کرد که از پنج سال پیش، و آغاز دوران ریاست جمهوری باراک اوباما، چهار شهروند آمریکا در حملات هواپیماهای بی سرنشین آمریکا کشته شده اند.

نخستین آن ها «انور الولاکی» روحانی تندرو اسلامگرا بود که در حمله یکی از هواپیماهای بی سرنشین «سی آی ای» - سازمان مرکزی اطلاعات آمریکا – سه سال پیش در یمن کشته شد. بگفته دولت باراک اوباما، « انور الولاکی» تنها شهروند آمریکایی بود که با عمد و دانسته آماج این حمله مرگبار قرار گرفت.

آقای اوباما خواسته است که نیروهای نظامی آمریکا، و نه «سی آی ای» دست به این حملات بزنند.

«کریستین فر» یکی از دانشیاران دانشکده «خدمات خارجی» در دانشگاه «جرج تاون» واشینگتن می گوید: «آی اس آی» (سازمان اطلاعات و امنیت پاکستان) خواهان بی سر و صدا و پنهان ماندن همکاری هایش با برنامه حملات هواپیماهای بی سرنشین آمریکایی است.

بگفته خانم «فر»:"آن ها [پاکستانی ها] از این عملیات سود می برند اما می خواهند که خبر میزان همکاریشان در این عملیات را به حد اقل ممکن برسانند. پاکستانی ها در هر طریق ممکن همدست آمریکا هستند، [از جمله] با دادن اطلاعات درباره کس یا کسانی که باید هدف قرار گیرند. پاکستانی ها باید فضا را برای پرواز عملیات هواپیماهای بی سرنشین آمریکا آماده سازند تا به هواپیماهای دیگری برخورد نکنند.

از سوی دیگر، «نورین شاه» از سازمان عفو بین الملل، شاخه آمریکا، یادآوری می کند که این برنامه آمریکا به شفافیت بیشتری نیاز دارد:

"دولت [باراک اوباما] بجای گفت و گو با مردم و کنگره درباره آن چه می گذرد، درز دادن اطلاعات به بیرون را ترجیح داده است."

بر پایه فرمان پرزیدنت اوباما، پیش از هدف قرار دادن یکی از شهروندان آمریکایی، وزارت دادگستری آمریکا باید نشان بدهد که فرد هدف گرفته شده گرم دسیسه است که آمریکاییان دیگری را بکشد. «پنتاگن»، وزارت دفاع نیز باید مشخص کند که توانایی به دام انداختن و اسیر کردن «هدف» را ندارد. و بالاخره، نیروهای مسلح نیز باید تضمین کنند که در چنین حمله ای غیر نظامیان آسیب نخواهند دید.
XS
SM
MD
LG