لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
جمعه ۲۱ دی ۱۴۰۳ ایران ۱۳:۵۸

احتمال مشارکت ایران در گفتگوهای صلح سوریه


وزیر امور خارجه آمریکا می گوید ایران احتمالاً می تواند در حاشیه گفتگوهای ژنو -۲ کمک کند.

ایالات متحده آمریکا روز یکشنبه برای نخستین بار اشاره کرد که ایران احتمالاً می تواند در حاشیه کنفرانس صلح سوریه نقشی داشته باشد؛ حتی اگر آن کشور رسماً برای حضور در کنفرانس دعوت نشود.
خبرگزاری رویترز با نقل این خبر نوشته است واشنگتن و گروههای مخالف دولت سوریه مدتها بود که محتاطانه در مورد شرکت ایران در این کنفرانس فکر می کردند، چرا که هر دو ایران متهم می کنند که در طول نزدیک به سه سالی که از قیام مردم علیه دولت سوریه می گذرد، از طریق ارسال نیروی نظامی و تسلیحات از حکومت بشار اسد حمایت کرده است.
به رغم پیشرفت های اخیر در مناسبات آمریکا با ایران، و به ویژه در پی توافق هسته ای ماه نوامبر، مسائل بسیاری میان دو کشور حل نشده باقی مانده– از آن جمله جنگ داخلی در سوریه که تاکنون دست کم ۱۰۰،۰۰۰ کشته و میلیون ها آواره برجاگذاشته است.
جان کری، وزیر امور خارجه آمریکا که برای تشویق طرفین اسرائیلی و فلسطینی به توافق صلح به اورشلیم رفته است، در یک کنفرانس خبری بر مخالفت کشورش با حضور ایران به عنوان یک عضو رسمی در گفتگوهای «ژنو–۲» تأکید کرد. قرار است این گفتگوها روز ۲ ۲ ژانویه در سوئیس برگزار شود. وی گفت تهران از موافقتنامه بین المللی سال ۰۱۲ ۲ در مورد سوریه حمایت نکرده است.
توافق موسوم به ژنو–۱دولت سوریه و نیروهای مخالف را به برپایی یک دولت موقت «با رضایت دو طرف» فراخواند؛ واشنگتن می گوید تعبیر این عبارت، حذف هرگونه نقشی برای بشار اسد است، اما روسیه که یکی از تأمین کنندگان مالی طرح است با این نظر مخالفت کرده است.
به رغم عدم پشتیبانی ایران از موافقتنامه بین المللی سال ۰۱۲ ۲، آقای کری در کنفرانس خبری روز یکشنبه در اورشلیم لحن خود را تغییر داد و از امکان ایفای نقشی سازنده – هرچند محدود – توسط ایران در کنفرانس آینده سخن به میان آورد:
«حال، آیا ایران می تواند در حاشیه به کنفرانس کمک کند؟ آیا راهی قابل تصور هست که آنها هم وارد بازی شوند؟ آیا هیـأت ایرانی که هم اینک در ژنو حضور دارد می تواند برای کمک به روند مذاکرات در جلسات حضور یابد؟ ممکن است راههایی برای تحقق این امر وجود داشه باشد. اما دبیرکل سازمان ملل باید دراین باره تصمیم بگیرد، و عامل تعیین کننده در این تصمیم گیری، مقاصد ایرانی هاست.»
وزیر امور خارجه آمریکا همچنین گفت دعوت یا مشارکت رسمی در گفتگوهای ژنو – ۲ خاص کشورهایی است که از اجرای گفتگوهای ژنو – ۱ پشتیبانی کرده اند. وی افزود: «کافی است ایران توافق ژنو – ۱ را، که گفتگوهای ژنو – ۲ بر اساس پاگرفته، بپذیرد تا بتواند در گفتگوهای ژنو – ۲ شرکت کند. این که ایران در این زمینه منشأ کمکی باشد مایه خرسندی همه است.»
مقامات ارشد آمریکایی می گویند این نخستین باری است که آقای کری در مورد احتمال ایفای نقشی از جانب ایران – بدون پیوستن به اصول ژنو – ۱ صحبت به میان آورده است.
پس از سه دهه و اندی قطع رابطه تهران با واشنگتن، حسن روحانی رئیس جمهوری ایران به تازگی وعده داده است که سیاست رابطه سازنده با غرب را دنبال کند.
در همین حال، به نوشته جروزالم پست آقای کری گفته است ایالات متحده از نبرد عراق علیه شورشیان وابسته به القاعده – که دو شهر عراق را در دست گرفته اند – حمایت می کند، ولی نیروهای آمریکایی را به آن کشور اعزام نخواهد کرد.
آقای کری گفت شورشیان تلاش می کنند تا ثبات منطقه را برهم بزنند و جلوی روند دموکراتیک در عراق را بگیرند؛ و افزود آمریکا با رهبران عشایر استان الانبار، که با تروریست ها مبارزه می کنند، در ارتباط است:
«این جنگ مربوط به خود عراقی هاست. چندی پیش، هنگامی که ما نیروهایمان را از عراق خارج می کردیم، رئیس جمهوری آمریکا و دیگر کشورهای جهان دقیقاً چنین تصمیم گرفتند؛ بنابراین روشن است که به برگشتن به عراق فکر نمی کنیم... ما بسیار نگران تلاش های القاعده و گروه «دولت اسلامی عراق و شام» هستیم، که وابسته به القاعده است و قصد دارد نه تنها در عراق، بلکه در سوریه هم اعمال قدرت کند.»
در تهران، سردار محمد حجازی رئیس ستاد مشترک سپاه پاسداران گفت ایران آماده است تا در استان انبار عراق در مبارزه با «تروریست های» القاعده کمک کند. جروزالم پست به نقل از رسانه های ایران نوشته است سردار حجازی گفته است در صورت درخواست بغداد، تهران می تواند تجهیزات و ابزار نظامی در اختیار عراق قرار دهد. اما وی اعزام نیرو به آن کشور را رد کرده است.
XS
SM
MD
LG