وزارت خارجه آمریکا از کلیه طرفین در جنگ حلب می خواهد ترک مخاصمه را برقرار کنند.
یک مقام وزارت خارجه که خواسته نامش برده نشود، روز چهارشنبه ۲۴ آذر به بخش فارسی صدای آمریکا گفت، واشنگتن می خواهد خروج آنهائی که مایل به ترک شهر هستند میسر و امکان رساندن کمکهای بشردوستانه فراهم شود.
وزارت خارجه می گوید قویا از روسیه، رژیم سوریه و ایران می خواهد شرایط را نیز برای نظارت سازمان ملل فراهم آورند تا اَعمال وحشیانه صورت نگیرد.
این مقام وزارت خارجه آمریکا به صدای آمریکا گفت: جهان ناظرست و جهان یک پیام برای روسیه و سوریه دارد؛ الویت کمک به ساکنین شرق حلب.
در حالیکه قرار بود با آتشبس توافق شده، غیرنظامیان و مخالفان اسد از شرق شهر حلب خارج شوند، با از سر گیری بمباران و گلوله باران در این شهر، آتش بس توافق شده بین مخالفان مسلح و ارتش سوریه عملا شکسته شد. نیویورک تایمز در گزارشی نوشت، «یکی از مشاوران حقوقی مخالفان مسلح، ایران را متهم کرد که با تحمیل شرایط جدید، آتشبس را که مسکو و آنکارا میانجی آن بودند، عقیم کرد.»
شبکه ای بی سی نیز از قول یکی از فرماندهان مخالفان مسلح در شرق شهر حلب گزارش داد سر سختی و لجاجت ایران بزرگترین مانع دسترسی به توافق آشت بس است.
از سوی دیگر، وزیر خارجه ترکیه هم گفت، «روسیه و ایران و سایر متحدان دمشق نیز در شکستن آتش بس مقصرند.»
به گزارش خبرگزاری آسوشیتدپرس، سه شنبه شب بعد از مذاکرات مقام های روسیه و ترکیه، مخالفان مسلح توافق کرده بودند که به همراه "ده ها هزار غیر نظامی" همراه آنان از کریدور های تعیین شده توسط ارتش سوریه عبور کنند، اما این کار متوقف شد.
ده روز پیش، جان کری و گروهی از دیپلماتهایی اروپایی و عرب در پاریس پایتخت فرانسه با رهبران اپوزوسیون سوریه نشستی داشتند که حاضران در آن خواستار برقراری آتش بس و برنامه ریزی برای دوران پس از توقف درگیریها در حلب شدند.
براساس این توافق آتش بس، به مخالفان مسلح اجازه داده شده بود که با اسلحه سبک شان، مسیر و مقصد شان را هم خودشان تعیین کنند اما به نوشته رویترز، این بمباران ها صبح روز چهارشنبه آغاز شد و بعد از ظهر نیز ادامه یافت.
روسیه مدعی شد که آغاز تیراندازی ها توسط مخالفان اسد بود اما وزیر خارجه ترکیه در واکنش گفت دولت سوریه و متحدان آن مسئول نقض این آتش بس هستند. وی صراحتا از ایران، روسیه و آنچه «ایادی رژیم سوریه» نامید، نام برد.
رویترز نیز در این باره نوشت، ایران خواستار تخلیه زخمی های شیعه در دو روستای فوعه و کفریا در ازای اجازه عبور نظامیان مخالف اسد از شرق حلب شده است.
نگرانی سازمان ملل
در ژنو، مقر سازمان ملل، کارشناسان جنایات جنگی سازمان ملل هشدار می دهند و می گویند وظیفه جلوگیری از حملات انتقامجویانه در شرق حلب بر عهده دولت سوریه است.
چهارشنبه کمیسیون تحقیقات سازمان ملل گفت هر گونه نقضی از سوی اعضای ارتش یا نیروی متحد دولت در دمشق باید بررسی شود زیرا اکنون آنها هستند که کنترل حلب را در دست دارند .
کمیسیون هشدار خود را مبنی بر گزارشهایی که اخیراً در رابطه با ادامهء این حملات از سوی دولت سوریه و طرفدارنش دریافت کرده، صادر کرد.
بگفتهء پائولو پین هیرو، سرپرست این کمیسیون، اتهاماتی هم به مخالفین مسلح از جمله احرار الشام یا همان جبهه النصره سابق زده شده که مانع می شوند غیرنظامیان شهر را ترک کنند زیرا اعضای گروهها در میان مردم عادی پناه گرفته اند.
از سوی دیگر، نخست وزیر بریتانیا پیامی برای رئیس جمهوری روسیه در خصوص سوریه دارد.
«ترزا می» گفت در دست اوست که در مورد حلب به رژیم اسد بگوید دیگر بس است. باید اطمینان حاصل کنیم که کمک بشردوستانه به دست نیازمندان می رسد و آنهایی که قهرمانانه جان آنها را نجات می دهند، خود در امان هستند.
در برلین، صدراعظم آلمان با ولادمیر پوتین سه شنبه تلفنی تماس گرفته بود و خواسته بود زمینه ارسال کمکها به شرق حلب فوراً فراهم شود.
به گفته سخنگوی خانم مرکل، او خواستار آتش بس فوری شده بود تا مذاکره میان دو طرف سوری میسر شود.
استفان سیبرت، سخنگوی دولت آلمان گفت: با توجه به موفقیت نظامی اخیر، بعید است رژیم سوریه داوطلبانه اینکار را کند، بنابراین این وظیفه روسیه و ایران است تا رژیم اسد را متقاعد کنند.
بگفته او، گزینه های دیگر، از جمله تحریم هنوز وجود دارند.