دولت آمریکا، بودجه مؤسسه ویروسشناسی ووهان را که مدت است به عنوان منشاء احتمالی کووید-۱۹ تحت بررسی قرار دارد، پس از اینکه این مرکز اسناد مربوط به ایمنی و امنیت را ارائه نکرد، قطع کرد. این تصمیم در شرایطی گرفته میشود که هنوز در مورد منشاء کرونا، اختلافاتی وجود دارد.
در شرایطی که دو آژانس فدرال آمریکا، از جمله افبیآی، معتقدند کووید-۱۹ در نتیجه نشت آزمایشگاهی پخش شده است، پنج سازمان دیگر میگویند ویروس در نتیجه انتقال طبیعی از یک حیوان آلوده به انسان سرایت کرده است.
سازمان اطلاعات مرکزی آمریکا (سیا) از موضعگیری در این مورد خودداری کرده است.
در یادداشتی که شبکه خبری بلومبرگ منتشر کرد، آمده است که بررسیها نشان میدهد آزمایشگاه ووهان به اندازه کافی از مقررات فدرال پیروی نمیکند و نتوانسته است اسناد مربوط به اقدامات امنیتی و ایمنی خود را برای مقامات آمریکایی ارسال کند.
یک سخنگوی وزارت بهداشت و خدمات انسانی آمریکا گفت که قطع بودجه تضمین میکند که مؤسسه ویروسشناسی ووهان، یک دلار دیگر از بودجه فدرال دریافت نکند.
به گزارش بلومبرگ، مؤسسه ووهان از سال ۲۰۲۰ میلادی تاکنون، هیچ پولی از مؤسسه ملی بهداشت آمریکا دریافت نکرده است.
در ماه آوریل سال ۲۰۲۰، مؤسسه ملی بهداشت آمریکا، سازمانی به نام «اکو هلث الاینس» مستقر در آمریکا را که به آن بودجه داده بود و بخشی از این بودجه به مؤسسه ووهان تعلق گرفته بود، خبر داد که در حال بررسی اتهامات مربوط به ارتباط مؤسسه ووهان با همهگیری ویروس کرونا است.
همکاری بین این سازمان و دانشمندان چینی در چهارچوب تلاشهای گستردهتر دانشمندان آمریکایی برای تعامل با محققان در سراسر جهان برای درک بهتر ویروسهای حیوانی که برای انسان خطرآفرین هستند، انجام گرفته بود.
مقامات مؤسسه ملی بهداشت آمریکا بارها در بحث با جمهوریخواهان کنگره تأکید کردند که پول مالیاتدهندگان آمریکایی در هیچ تحقیق آزمایشگاهی که ممکن است باعث ایجاد همهگیری شده باشد استفاده نشده است، ولی در عین حال گفتند که نمیدانند آیا مؤسسه ووهان تحقیقات دیگری نیزانجام میداده است یا خیر.
پژوهشگران مؤسسه ووهان که بر روی ویروسهای کرونای خفاشها مطالعه میکردند، بارها ارتباط این آزمایشگاه با شیوع ویروسی که باعث شیوع گسترده کووید-۱۹ شد را رد و تأکید کردهاند که تحقیقاتشان به درک بهتر ویروس کمک کرده است.
سازمان جهانی بهداشت بارها خواستار تحقیقات بیشتر در چین شده ولی این کشور همکاری لازم در این زمینه را نکرده است.
پکن از آنچه شفافیت خود در رابطه با پیدا کردن منشاء کرونا مینامد، دفاع کرده و آمریکا را به «سیاسی کردن» این موضوع متهم میکند.
مقامات چینی بدون ارائه دلایل و شواهدی از ایالات متحده خواستهاند تا برای پیدا کردن منشاء ویروس کرونا، آزمایشگاههای خود را مورد بازرسی قرار دهد.