سناتورهای دموکرات و جمهوریخواه آمریکایی قطعنامهای را ارائه کردهاند که میتواند دولت جو بایدن را به ارائه گزارشی در مورد سوابق حقوق بشری عربستان سعودی و ارزیابی مجدد کمکهای امنیتی آمریکا به آن کشور وادار کند.
کریس مورفی، سناتور دموکرات، و مایک لی، سناتور جمهوریخواه، این طرح را بر اساس مادهای از قانون کمکهای خارجی ارائه کردهاند. این ماده قانونی به کنگره آمریکا اجازه میدهد به درخواست تهیه گزارش در مورد رویکردهای حقوق بشری یک کشور رأی دهد.
در صورتی که این قطعنامه تصویب شود، دولت آمریکا باید طی ۳۰ روز گزارشی در این رابطه تهیه کند و در غیر این صورت تمامی کمکهای امنیتی به عربستان سعودی به صورت اتوماتیک متوقف خواهد شد.
پس از دریافت این گزارش، کنگره میتواند قطعنامه مشترکی را برای پایان دادن، محدود کردن یا ادامه کمکهای امنیتی به عربستان اتخاذ کند.
مورفی، که ریاست کمیته فرعی روابط خارجی سنای آمریکا در مورد مسائل خاورمیانه را بر عهده دارد، میگوید که این نخستین تلاش برای استفاده از این ماده قانونی است.
واشنگتن، ریاض را متحد مهم خود در خاورمیانه میداند. ولی بسیاری از قانونگذاران از نقش این کشور در جنگ یمن، که از آن به عنوان یکی از «بدترین فجایع بشردوستانه» در جهان یاد میشود و همچنین به دلیل نقض حقوق بشر مانند اعدام زندانیان سیاسی، انتقاد میکنند.
سال گذشته، پس از تصمیم اعضای «اوپک پلاس» برای کاهش تولید نفت و افزایش اتهامات به عربستان سعودی در مورد کمک به جنگ روسیه با اوکراین، درخواستهایی مبنی بر توقف همکاری با این کشور از جمله فروش تسلیحات مطرح شد.
عربستان سعودی یکی از مشتریان اصلی تسلیحات و تجهیزات هوافضای آمریکا است. دو شرکت هواپیمایی این کشور چندی پیش با خرید ۷۸ فروند هواپیمای بوئینگ موافقت کردند. قیمت این هواپیماها در مجموع حدود ۳۷ میلیارد دلار برآورد میشود.
سناتور مورفی، که مدتها است از منتقدان سرسخت جنگ در یمن و نقض حقوق بشر توسط عربستان سعودی است، دولت بایدن را به دلیل تمایل به ارزیابی مجدد روابطش با این کشور تحسین کرد، اما گفت که اقدامات بیشتری در این رابطه لازم است.