افزایش فشارها بر ریاض بر سر پرونده روزنامهنگار ناپدید شده سعودی در ترکیه، موجب نگرانی پیمانکاران عمده آمریکایی فعال در حوزه تجارت اسلحه و تجهیزات دفاعی از آینده قراردادهای خود با عربستان سعودی شده است.
جمال خاشقجی، روزنامه نگار منتقد ریاض و به ویژه ولیعهد سعودی، روز دوم اکتبر به کنسولگری عربستان در استانبول ترکیه مراجعه میکند، اما از آن خارج نمیشود و مسئولان ترکیه میگویند در داخل ساختمان به قتل رسیده است.
عربستان این اتهام را رد کرده و میگوید که این روزنامه نگار شناخته شده – که در تبعید خودخواسته در آمریکا به سر میبرد و برای واشنگتن پست مینوشت – از کنسولگری خارج شده است؛ اما مدرکی برای این ادعا ارائه نداده است.
به دنبال افزایش فشارها بر ریاض برای ارائه توضیح و انتشار گزارشهای رسانهای مبنی بر توطئه قتل آقای خاشقجی توسط مقامهای سعودی، بیش از ۲۰ سناتور آمریکایی خواستار توقف اجرای قراردادهای فروش سلاح به عربستان شدند.
پیش از این هم درخواستهایی در کنگره برای تعلیق فروش میلیاردها دلار تجهیزات نظامی به عربستان، به دلیل نقش آن کشور در کشتار غیرنظامیان در جنگ یمن، مطرح شده بود و پرونده آقای خاشقجی به نگرانی پیمانکاران افزوده است.
با این حال، دونالد ترامپ رئیس جمهوری ایالات متحده روز پنجشنبه در گفتوگو با خبرنگاران در واشنگتن تصریح کرد که ماجرای ناپدید شدن روزنامهنگار سعودی تاثیری بر قراردادهای کلان تجاری آمریکا با عربستان نخواهد گذاشت.
خبرگزاری رویترز روز جمعه از قول یک مقام ارشد دولت آمریکا نوشت، آنهایی که خواستار توقف فروش سلاح های ساخت آمریکا به عربستان سعودی هستند، این کار را از ماهها پیش به دلیل نقش ریاض در جنگ یمن آغاز کردهاند.
به گفته این مقام دولت پرزیدنت ترامپ، که نخواست هویتش فاش شود، ماجراهای اخیر به احتمال زیاد میتواند آن روند را به قراردادهای دیگر دفاعی که تا کنون برای آنها بحث برانگیز نبوده بکشاند و این مایه نگرانیهای عمدهای شده است.
منبع رویترز از ذکر نام شرکتهای مجری قراردادهای دفاعی با ریاض، که در تماس با دولت ابراز نگرانی کردهاند، خودداری کرد و شرکتهای عمده مانند لاکهید مارتین هم به تقاضای این خبرگزاری برای اظهار نظر پاسخ ندادهاند.
پرزیدنت ترامپ روز گذشته تاکید کرد که باید بفهمد حقیقت ماجرا در استانبول چه بوده و سخنگوی وزارت خارجه آمریکا نیز گفت که سفیر عربستان در واشنگتن به ریاض رفته است و انتظار میرود در بازگشت، اطلاعات جدیدی در اختیار ما بگذارد.
واکنشها به پرونده جمال خاشقجی به حدی است که رسانههای عمده آمریکا مانند بلومبرگ، سیانان، نیویورک تایمز، سیانبیسی، و همچنین نشریه اکونومیست، گفتهاند نماینده برای پوشش خبری کنفرانس آتی سرمایهگذاری در عربستان نخواهند فرستاد.
با این حال به نوشته رویترز، استیون منوشن وزیر خزانهداری (دارایی) ایالات متحده و مدیران بانکهای عمده آمریکا میگویند در این نشست چند روزه - که قرار است از ۲۳ اکتبر در پایتخت عربستان سعودی آغاز به کار کند - شرکت خواهند کرد.