دو هفته بعد از بحران قطع رابطه عربستان و متحدانش با قطر، وزرای خارجه عربستان و قطر روز سه شنبه در واشنگتن حضور یافتد. در حالیکه پیشتر وزیر خارجه آمریکا دو کشور را به حل مسئله از طریق دیپلماتیک دعوت کرده، وزرای خارجه عربستان و قطر نرمشی از خود نشان نداده اند.
عربستان: برای خواسته های مان مذاکره نمی کنیم
وزیر خارجه عربستان سعودی روز سهشنبه گفت خواستههای ارائه شده ریاض و دیگر کشورهای عمده عربی به قطر برای توقف حمایت آن کشور از تروریسم و افراطگرایی قابل مذاکره نیستند.
به گزارش خبرگزاری رویترز، عادل الجبیر که به آمریکا آمده است، در پاسخ به این پرسش خبرنگاران در واشنگتن که آیا درباره این درخواستها گفتوگویی صورت خواهد گرفت این مطلب را بیان کرد.
وی اضافه کرد که «ما نقطه نظرخود را ارائه دادیم، گامهای خودمان را برداشتیم و این بستگی به قطر دارد که رفتار خود را اصلاح کند و ... اگر آنها این کار را نکنند، منزوی باقی خواهند ماند.»
عربستان، امارات، بحرین و مصر، اواسط خرداد با متهم کردن قطر به حمایت از تروریسم و سیاست های ایران در منطقه، روابط خود را با این امیرنشین کوچک حاشیه خلیج فارس قطع و آن را تحریم کردند.
این کشورها پنجشنبه گذشته سیزده درخواست خود را به دوحه ارائه و ده روز مهلت دادند که تصمیم بگیرد. تعطیلی پایگاه نظامی ترکیه در قطر و کاهش روابط با ایران، از جمله این درخواستهاست.
وزیر خارجه عربستان سعودی همچنین خاطر نشان کرد که اگر حکومت قطر میخواهد بار دیگر به جمع کشورهای عضو شورای همکاری خلیج فارس بپیوندد، «آنها میدانند که چه باید بکنند.»
قطر: خواسته ها قابل قبول نیست
همزمان با سفر و اظهارات الجبیر در واشنگتن، محمد بن عبدالرحمن آل ثانی وزیر خارجه قطر نیز روز سه شنبه با رکس تیلرسون وزیر خارجه آمریکا در واشنگتن دیدار کرد. از جزئیات این دیدار هنوز خبری منتشر نشده است.
اما شبکه خبری الجزیره قطر عصر سه شنبه از قول شیخ محمد بن عبدالرحمن گفت، فهرست ارائه شده به دوحه، شامل ادعاهایی است که شواهدی برای اثبات آنها وجود ندارد و درخواست تلقی نمیشوند.
به گزارش الجزیره، که تعطیلی آن نیز یکی از خواستههای ریاض است، وی پس از دیدار با همتای آمریکایی خود گفت، «درخواستها باید منطقی و قابل اجرا باشند، در غیر این صورت پذیرفتنی نیستند.»
وزیر خارجه آمریکا پیشتر در روز یکشنبه عملی شدن خواستههای کشورهای عربی را «بسیار دشوار» خواند و از متحدان خود خواست برای توافق بر سر خواستههای «منطقی و عملی» با دوحه گفتوگو کنند.
یک روز پیش از این اظهار نظر آقای تیلرسون، وزیر خارجه قطر شروط مندرج مطرح شده از سوی عربستان و متحدانش را «غیر واقعبینانه» خوانده بود و گفت پس از بررسی، پاسخ آنها را بطور رسمی خواهد داد.
شان اسپایسر سخنگوی کاخ سفید آمریکا در نشست خبری روز جمعه خود گفته بود بحران قطر مسئله خانوادگی بین کشورهای عربی منطقه است و تا زمانی که از آمریکا نخواهند، در این مساله دخالت نمیکند.
با این حال، از آنجا که همگی این کشورها از متحدان ایالات متحده در منطقه خاور میانه و شمال آفریقا هستند، به نظر میرسد بدون میانجیگری واشنگتن، نمیتوان امید چندانی به حل و فصل اختلافات داشت.