رئیس جمهوری ایالات متحده روز جمعه میزبان پادشاه عربستان سعودی در کاخ سفید بود و انتظار می رود توافق اتمی جامعه جهانی با ایران و تحرکات آن کشور در منطقه، محور اصلی مذاکرات آنها باشد.
باراک اوباما پیش از این دیدار به خبرنگاران گفت موضوعات حساس منطقهای مانند وضعیت سوریه و یمن، و همچنین نحوه اجرای توافق اتمی با ایران را با ملک سلمان در میان خواهد گذاشت.
اطمینان به ریاض مبنی بر این که آمریکا تمامی منابع خود را برای جلوگیری از گسترش نفوذ ایران در منطقه پس از حصول توافق اتمی با تهران، به کار خواهد بست، در کانون مذاکرات است. دو طرف همچنین قرار است درباره بحران سوریه و مبارزه با داعش تبادل نظر کنند.
این نخستین سفر ملک سلمان به آمریکا پس از رسیدن به پادشاهی عربستان سعودی است؛ کشوری که بزرگترین ذخایر نفتی دنیا را در اختیار دارد. سفر وی در زمانی صورت میگیرد که کنگره آمریکا در حال بررسی توافق اتمی ۲۳ تیر ماه بین جامعه جهانی و ایران است.
توافقی که آقای اوباما بارها آن را "خوب" توصیف کرده است و تاکید کرده در صورتی که نمایندگان کنگره آن را را رد کنند، مصوبه این نهاد قانونگذاری را وتو خواهد کرد. هم حزبیهای رئیس جمهوری دموکرات آمریکا در مجلس سنا، این راه را برای او هموار کردهاند.
ریاض تاکنون از این توافق حمایت کرده، با اینحال نگرانیهای خود از این که جامعه جهانی بتواند به طور کامل این توافق را اجرا کند را نیز بطور علنی ابراز کرده است.
دو روز پیش جان کری وزیر خارجه آمریکا در سخنانی گفته بود که واشنگتن مصمم است برای پاسخگویی به نگرانیهای همپیمانانش در منطقه خلیج فارس، آنها را از حمایتهای بیتشر نظامی و سیاسی بهرهمند کند.
آنتونی کوردزمن، کارشناس مسائل منطقه به صدای آمریکا میگوید که مردم این منطقه موضعگیری آمریکا در قبال تحولات منطقه را رصد میکنند.
به گفته او بسیاری از شهروندان کشورهای خلیج فارس و در حقیقت تمامی دنیای عرب، نگران موضعگیری آمریکا درباره مسائل کشورهای خلیج فارس، توافق اتمی ایران و بسط نفوذ ایران در عراق، یمن، سوریه و لبنان هستند.
آقای کوردزمن معتقد است که با وجود اینکه دیدار و گفتگوی روز جمعه تغییر شگرفی در مواضع هیچکدام ایجاد نخواهد کرد، اما صرف انجام این ملاقات به بازسازی اعتماد عربستان سعودی از آمریکا بویژه در چارچوب توافق جامع اتمی ایران کمک شایانی میکند.
او میگوید: "آنها باید از این که آمریکا آن [توافق] را به طور کامل اجرا خواهد کرد مطمئن شوند؛ از این که آمریکا از هیچگونه تخطی ایران از مفاد توافق کوتاه نخواهد آمد."
بن رودز معاون مشاور امنیت ملی باراک اوباما نیز میگوید، ما نسبت به نگرانیهای عربستان سعودی در مورد توافق اتمی با ایران و برداشته شدن تحریمها واقفیم.
وی افزود که واشنگتن بر این باور است که ایران عمده پولهای آزاد شده در چارچوب توافق اتمی را برای بهبود اوضاع شکننده اقتصادی خود استفاده خواهد کرد. اما در صورتی که بخواهد آن را برای برهم زدن اوضاع بیثبات منطقه استفاده کند، آمریکا با تمام توان با آن مبارزه خواهد کرد.
طرح توسعه نیروی دریایی عربستان سعودی سالهاست که در کش و قوس گفتگوهای دوجانبه است، اما نگرانی ریاض از حصول توافق اتمی ایران، موجب شده که این مذاکرات شتاب بیشتری بگیرند.
مقامات دو کشور در حال نهایی کردن خرید دو ناو جنگی و ده بالگرد چند منظوره به قیمت چندین میلیارد دلار هستند.