دو هفته دیگر در حالی انتخابات ریاست جمهوری آمریکا برگزار می شود که دو نامزد عمده این انتخابات بر سر مسائل مهمی اختلاف نظر مشهودی دارند.
مقاله ای تحلیلی در آسوشیتدپرس به مواضع هیلاری کلینتون و دونالد ترامپ، نامزدهای احزاب دموکرات و جمهوریخواه در انتخابات آمریکا درباره موضوعات مختلف پرداخته است:
- سقط جنین
در حالیکه خانم کلینتون مدافع حق سقط جنین در چهارچوب تعیین شده در حکم دیوان عالی کشور است، آقای ترامپ در مناظره سوم خود گفت قضاتی برای دیوان عالی انتخاب خواهد کرد که بتوانند این قانون را از میان بردارند.
- تغییرات اقلیمی
در حالیکه خانم کلینتون می گوید تغییرات اقلیمی تهدیدی برای انسان محسوب می شود، دونالد ترامپ بارها در توئیت های خود حقیقت تغییرات اقلیمی را تکذیب کرده و آنرا یک اسطوره پر هزینه خوانده است.
- سیاست های خارجی
از ویژگی های عمده قدرت رئیس جمهوری آمریکا، تأثیر تصمیمات او در سطح دنیا است، از وارد شدن به جنگ گرفته تا دفاع از متحدان خود و یا استفاده از دیپلماسی برای جلوگیری از بروز جنگ.
در این حوزه، دونالد ترامپ سیاست «اول آمریکا و بعد دیگران» را دارد و اظهار داشته که تنها هنگامی با دیگر کشورها متحد خواهد شد که مستقیما از آن نفع ببرد. خانم کلینتون از سوی دیگر معتقد است همکاری بین المللی ابزاری ضروری برای تأثیر گذاری در سطح بین الملل و کاهش احتمال بروز جنگ است.
- اسلحه
حق حمل اسلحه در قانون اساسی آمریکا حک شده است، اما خشونت های سال های اخیر در آمریکا که اغلب با استفاده از اسلحه صورت گرفته، انتقادها به این متمم قانون اساسی را زیاد کرده است.
دونالد ترامپ از مدافعان پر و پا قرص حق حمل اسلحه است و معتقد است اگر انسان های خوب بیشتری به اسلحه دسترسی داشتند، خشونت ها کمتر می شد. از سویی دیگر، خانم کلینتون خواستار تمدید قانونی است که خرید و فروش و حمل سلاح های تهاجمی را منع می کند. کلینتون همچنین خواستار تحقیقات بیشتر درباره خریداران اسلحه پیش از فروش است.
- مهاجرت
آینده میلیون ها نفر که به صورت غیرقانونی در آمریکا سکونت دارند در دست رئیس جمهوری آینده کشور خواهد بود. دونالد ترامپ ابتدا وعده داده بود یازده میلیون مهاجر غیرقانونی در آمریکا را از کشور اخراج خواهد کرد. او همچنین تصمیم به ساخت دیواری در مرز میان مکزیک و آمریکا داشت. در حال حاضر او تغییر نظر داده و قصد دارد مهاجرانی را اخراج کند که مرتکب جرم شده اند، اما طرح ساخت دیوار با هزینه دولت مکزیک همچنان پا برجاست.
هیلاری کلینتون خواستار طرحی است که در آن مهاجران غیرقانونی بتوانند وارد فرایند قانونی شهروند شدن در آمریکا بشوند. خانم کلینتون همچنین قصد دارد مهاجران از کشورهای دیگر، از جمله سوریه را، پس از تحقیقات لازم درباره آنها به داخل کشور راه بدهد.
- ایران
توافق هسته ای سال گذشته با ایران احتمال رودررویی نظامی میان آمریکا و ایران را بسیار کاهش داد. خانم کلینتون نقشی بنیادی در شکلگیری زمینه مناسب برای توافق ایران را داشت. او حامی این توافق است ولی در عین حال سیاستش در مقابل ایران تندتر از سیاست های باراک اوباما است.
دونالد ترامپ از توافق هسته ای ایران متنفر است. ولی با این وجود قصد پاره کردن آنرا نیز ندارد و گفته است که باید مفاد این توافقنامه از نو مذاکره شوند.
با این حال، هر دو نامزد ریاست جمهوری آماده استفاده از زور برای جلوگیری از دستیابی ایران به سلاح هسته ای هستند.