لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
یکشنبه ۴ آذر ۱۴۰۳ ایران ۱۵:۱۵

واکنش‌های متفاوت نمایندگان ارشد کنگره به نتیجه مذاکرات لوزان


جان بینر نماینده جمهوریخواه و رئیس مجلس نمایندگان آمریکا
جان بینر نماینده جمهوریخواه و رئیس مجلس نمایندگان آمریکا

جان بینر رئیس مجلس نمایندگان آمریکا در بیانیه‌ای گفت پارامترهای حاضر برای رسیدن به توافق نهایی، از اهداف اولیه کاخ سفید فاصله زیادی دارد. این نماینده جمهوریخواه از ایالت اوهایو همچنین گفت «نگرانی‌های من درباره پارامترهای این توافق به قوت خود باقی است، اما نگرانی عمده من از وعده دولت درباره لغو تحریم‌ها در آینده نزدیک است.»

وی در ادامه با بیان این که «کنگره باید بتواند جزئیات هرگونه توافق را پیش از لغو تحریم‌ها، بررسی کند،» گفت «در هفته‌های آتی، نمایندگان جمهوریخواه و دموکرات ، دولت را درباره جزئیات توافق و همچنین پرسش‌های بی‌پاسخ، تحت فشار خواهند گذاشت.»

سناتور باربارا باکسر، عضو ارشد کمیته روابط خارجی سنای آمریکا، روز پنجشنبه درباره اعلام چارچوب برنامه اقدام جامع مشترک گروه ۱+۵ و ایران، با صدور بیانیه‌ای گفت «حالا که تمامی طرف‌ها بر سر چارچوب توافق به تفاهم رسیدند، کنگره دو گزینه دارد: حمایت از مذاکرات، یا برهم زدن و به مخاطره انداختن این فرصت تاریخی برای جلوگیری از دستیابی ایران به سلاح اتمی.»

این سناتور دموکرات از ایالت کالیفرنیا همچنین گفت «هنوز جزئیات توافق نهایی را نمی‌دانیم، اما گزارش‌های اولیه امیدوارانه است و اگر آمریکا در گذشته مذاکرات مربوط به مسائل هسته‌ای را نیمه کاره رها کرده بود، هرگز توافق‌های حیاتی و تاریخی بین المللی مثل پیمان منع گسترش سلاح‌های کشتار جمعی و پیمان استارت نو، میسر نمی‌شد.»

خانم باکسر با بیان این که دولت باراک اوباما رئیس جمهوری ایالات متحده برای رسیدن به این نقطه، زحمات زیادی کشیده است، گفت تلاش خواهد کرد تا کنگره در حمایت از این اقدام دیپلماتیک، صبوری لازم را نشان دهد، «چرا که خطرات ترک میز مذاکره بالاست.»

همزمان سناتور جمهوریخواه مارک کرک، نیز در واکنش به اعلام بیانیه چایانی مذاکرات اتمی ایران و شش قردت جهانی ۱+۵ در لوزان، گفت چارچوب اقدام مشترک اوباما و ایران، منجر به «تخریب کامل» روابط آمریکا با متحدانش در خاور میانه می‌شود.

او به خبرنگاران گفت «لغو کامل تحریم‌ها، ایران را به نقطه‌ای باز می‌گرداند که اقتصادش با سرعتی بالاتر از اقتصاد آمریکا رشد کند.»

سناتور کرک افزود، هم‌اکنون در حوزه خلیج فارس این ذهنیت پیش آمده است که آمریکا با ایران متحد شده است. «این توان ما را برای کار با کشورهای عرب منطقه دشوار می‌کند. به گمان من در کنار این رویداد، کارهای زیادی باید انجام شود تا این ذهنیت از بین برود.»

این سناتور جمهوریخواه که به مذاکرات اخیر با ایران و نتیجه آن با دیده تردید نگاه می‌کند، همچنین گفت که آمریکا «باید بطور یکجانبه تحریم‌های جدیدی» را علیه ایران تدوین کند.

باب کورکر رئیس کمیته روابط خارجی سنا نیز در بیانیه‌ای گفت «ایران مسلح به سلاح هسته ای جهان را ناامن تر می کند و به همین دلیل است که رسیدن به توافقی قوی و کاملا قابل اجرا و قابل راستی آزمایی اهمیت بالایی دارد و در جهت منافع ملی ما است.»

این سناتور جمهوریخواه از ایالت تنسی گفت «همزمان با حرکت طرف‌های مذاکره کننده به سوی توافق نهایی، ما باید حواسمان را به مقاومت ایران در مقابل مطالبات، سابقه طولانی فعالیت‌های پنهانی اتمی، حمایت از تروریسم، و نقش فعلی آن در بی‌ثباتی منطقه متوجه کنیم. در صورت رسیدن به توافق نهایی، مردم آمریکا از طریق نمایندگانشان باید اطمینان حاصل کنند که این توافق به راستی تهدید برنامه ایران اتمی را از بین می‌برد.»

او در ادامه افزود دولت ایالات متحده، قبل از دور زدن کنگره و رفتن به شورای امنیت سازمان ملل متحد، اول باید رضایت مردم آمریکا را جلب کند.

سناتور جمهوریخواه تام کاتن هم با انتشار بیانیه‌ای در این زمینه گفت «چیزی به نام چارچوب با ایران وجود ندارد. آنچه که هست فهرستی از امتیازهای خطرناک آمریکا است، که ایران را در مسیر رسیدن به سلاح اتمی قرار می‌دهد. ایران ذخائر اورانیوم غنی شده و هزاران سانتریفوژ از جمله در تاسیسات زیرزمینی فردو را حفظ خواهد کرد. ایران همچنین علی رغم خواسته سازمان ملل متحد، راکتور پلوتونیوم اراک را تجهیز خواهد کرد. بعلاوه، تحریم‌ها تا حد زیادی لغو و راه را برای خلافکاری‌های ایران هموار خواهد شد.»

او گفت «شرایط فوق به ایران امکان می‌دهد تا ظرف چند ماه، اگر نگوییم چند هفته، به پیشرفت اتمی دست یابد. اما در هر صورت، این شرایط خطرناک طی ۱۰ تا ۱۵ سال منقضی می‌شود؛ هرچند کره شمالی تنها ۱۲ سال لازم داشت تا پس از امضای توافقی مشابه در سال ۱۹۹۴، بمب اتم بسازد.»

سناتور کاتن همچنین گفت امتیازدهی به ایران، رفتار آن کشور را تغییر نمی‌دهد و ایران همچنان عنوان بزرگترین حامی تروریسم در جهان را حفظ خواهد کرد. وی افزود رفتار خصمانه ایران خاورمیانه را بی‌ثبات می‌کند، و تهران همچنان شهروندان آمریکایی را به گروگان نگاه خواهد داشت.

XS
SM
MD
LG