انجمن قلم آمریکا در گزارشی درباره وضعیت آزادی بیان، ایران و چین را به عنوان دو کشوربدترین برای نویسندگان معرفی کرد. در این فهرست ایران دارای بیشترین زن نویسنده زندانی معرفی شده است.
در گزارش انجمن قلم آمریکا - PEN - آمده در سال گذشته میلادی مجموعا در جهان ۳۱۱ نویسنده زندانی شدند که چین با ۹۰ و ایران با ۵۷ نویسنده زندانی، رتبههای اول و دوم را دارند.
در گزارش انجمن قلم آمریکا، از نظر بزرگترین زندان نویسندگان برای زنان، ایران رتبه نخست را دارد. از ۴۲ نویسنده زندانی زن، ۱۶ نفر آنها در ایران زندانی هستند.
در این گزارش به نویسندگان در خطر بازداشت و زندان هم اشاره شده و آمده که نویسندگان در خطر نیز در چین و ایران در بدترین شرایط قرار دارند. در چین ۱۳۷ نویسنده در خطر بازداشت قرار دارند و در ایران ۸۷ نویسنده در معرض خطر قرار دارند.
چین با ۹۰ نویسنده زندانی و ۱۳۷ نویسنده در معرض خطر در بالای این فهرست قرار دارد و ایران علاوه بر ۵۷ نویسنده زندانی، ۸۷ نویسنده در معرض خطر هم دارد که این کشور را بعد از چین به بزرگترین زندان و سرکوبگر نویسندگان در جهان تبدیل کرده است.
بخش قابل توجهی از گزارش انجمن قلم آمریکا به اعتراضات سال گذشته ایران اشاره دارد. در این گزارش آمد، با وجود تلاش حکومتهای ایران و چین برای تشدید سلطه خود بر جامعه، هر دوی این کشورها در سال ۲۰۲۲ شاهد اعتراضات بودند و مردم توانستند راههایی برای به گوش رساندن اعتراض خود پیدا بکنند... پس از اعتراضات سراسری اخیر مردم ایران، در موج بازداشتها دهها نویسنده، شاعر و مترجم با اتهامات امنیتی به زندان انداخته شدند.
بعد از ایران و چین، نام بلاروس، میانمار و ویتنام هر سه با ۱۶ نویسنده زندانی در رتبههای بعدی قرار دارند و پس از آنها ترکیه با ۱۵ و مصر با ۱۰ نویسنده زندانی دیده میشوند.