رئیس جمهوری ایالات متحده عصر سه شنبه در آخرین سخنرانی امنیت ملی خود در این مقام، با اشاره به خطر تروریسم و افراط گرایی به عنوان مهمترین تهدید کنونی جهان، به تشریح عملکرد دولت خود در مبارزه با آن پرداخت و مواردی را برای پایدار ماندن و نتیجهبخش بودن این مبارزه خاطر نشان کرد.
باراک اوباما، که اول بهمن ماه کاخ سفید را به دونالد ترامپ رئیس جمهوری منتخب آمریکا تحویل خواهد داد، در این سخنرانی که در شهر تمپا در ایالت فلوریدا انجام شد، با اشاره به حملات تروریستی القاعده علیه ایالات متحده، یادآور شد که با وجود انهدام این شبکه تروریستی در افغانستان و پاکستان، تهدید القاعده و همفکران آن هنوز از بین نرفته است.
وی با اشاره به ظهور گروه موسوم به دولت اسلامی یا داعش و تحرکات آن در عراق و سوریه در دو سال اخیر، گفت مبارزه با آنها نیازمند همکاری جهانی است و پس از آن که دولت عراق درخواست کمک کرد، ائتلافی جهانی را علیه برای مبارزه با داعش شکل دادیم.
به گفته رئیس جمهوری آمریکا، ائتلاف بین المللی ضدداعش در این مدت ۱۶ هزار بار مواضع آن گروه افراطی را هدف حمله قرار داده و داعش نیمی از تصرفات خود را از دست داده و روحیه اش به شدت تضعیف شده و ما نیز تا شکست کامل آن به پیش خواهیم رفت.
باراک اوباما با اشاره به تبلیغات داعش برای جذب جوانان، گفت تحقیقات نشان میدهد که پروپاگاندای داعش به نصف کاهش یافته است. او با بیان این که ما باید به دستاوردها و پیشرفتهای خود در دو سال گذشته در برابر تروریسم و افراطی گرایی داعش افتخار کنیم، تاکید کرد که کمپین ضدداعش «خستگیناپذیر، استوار و بین المللی» باقی خواهد ماند.
وی همچنین هشدار داد که این تهدیدهای مرگبار کماکان وجود دارند، گفت آنچه این چالش را پیچیدهتر می کند، این است که این تهدیدهای مرگبار در داخل کشور توسط افرادی که در اینجا زندگی و رشد کردهاند و توسط افرادی در خارج از کشور به افراط کشیده شدهاند، صورت گرفت.
آقای اوباما در ادامه گفت، ما توانستهایم انجام حملاتی که از خارج طرح ریزی می شود را برای تروریست ها بسیار دشوار کنیم، اما باید در عین حال به فکر مهار تفکر افراطی در داخل و جلویگری از رشد آن نیز چاره ای بیاندیشیم.
رئیس جمهوری ایالات متحده سپس شش اولویت را در این راستا بر شمرد؛ از جمله اتخاذ یک استراتژی پایدار، درس گرفتن از گذشته و عدم دنباله روی محض از رویکردهای قدرت های پیشین و حفظ بیشتر جان سربازان آمریکایی به رغم مقابله با چالشهای پیش رو، اطلاع رسانی به افکار عمومی و شفافیت هر چه بیشتر در نحوه برخورد با تروریسم و افراطگرایی و در نهایت استفاده از قدرت دیپلماسی همزمان با بکارگیری قوه قهریه.
او در ادامه به توافق هسته ای ایران به عنوان نمونه موفقی از دیپلماسی اشاره کرد و گفت ما توانستیم بدون شلیک حتی یک گلوله به این توافق دست یابیم و تهدید هستهای ایران را مهار کنیم. این تلاشها کمک کرد که ما بتوانیم جان سربازانمان را حفظ کنیم، و این نتیجه دیپلماسی است و باید در دیگر موارد مانند بحران سوریه و موضوع اسرائیل و فلسطینیها هم به کار گرفته شود.
باراک اوباما در ادامه با تاکید بر این که در همه این موارد باید به آزادی های افراد و ارزش های دموکراسی نیز بها داده شود، با طرح این پرسش که ما برای چه میجنگیم، گفت که آمریکا کشوری آزاد است و افراد می توانند انتقادهای خود را حتی علیه رئیس جمهوری مطرح کنند، بدون آن که مجازات شوند. این چیزی است که ما را از کشورها و حکومت های خودکامه مجزا می کند.
به گفته رئیس جمهوری ایالات متحده، «ما کشوری هستیم که همیشه امید – و نه بیم و هراس – مشخصه آن بوده و این است ماهیت ما؛ ماهیتی که ما را قوی تر میکند و با حفظ این ماهیت است که میتوان نبردی پایدار و استوار علیه تروریسم و افراطگرایی را دنبال کرد و به پیروزی نهایی رسید.»