رئیس جمهوری آمریکا که به زودی به ژاپن می رود، قرار است به هیروشیما نیز سفر کند. باراک اوباما اولین رئیس جمهوری آمریکا خواهد بود که در دوره مسئولیت خود، از این شهر که در جنگ جهانی دوم هدف بمب اتمی قرار گرفت بازدید میکند.
اعلام خبر این سفر خود باعث شده این پرسش پیش آید که آیا آمریکا باید بابت بمباران دو شهر هیروشیما و ناگازاکی ژاپن عذرخواهی کند، یا این پرسش که آیا اصولا درست است که فرمانده کل قوای آمریکا در حالی که هنوز ریاست جمهوری را برعهده دارد، اقدام به چنین سفری بکند.
بمباران اتمی ژاپن توسط نیروهای آمریکا عملاً باعث تغییر در جهان شد. ظرف یک سال حدود ۱۴۰ هزار نفر جان خود را از دست دادند و بازماندگان و فرزندان آنها نیز با مسمومیت مواد رادیواکتیو دست به گریبان شدند.
آمریکا با این استدلال هیروشیما و ناگازاکی را هدف بمباران اتمی قرار داد که به جنگ فورا خاتمه دهد و جلوی تلفات بیشتر را بگیرد. اما بسیاری از ژاپنیها این استدلال را نمیپذیرند و میگویند مردم بیگناه قربانی شدند.
کریس اَپی استاد تاریخ معاصر، بازدید باراک اوباما از محل یادبود بمباران هیروشیما را تأئید میکند و میگوید "فکر میکنم اقدامی نمادین و مهم است که بسیاری ژاپنیها مدتهاست خواهان آن بودهاند."
تلویزیون دولتی ژاپن، NHK، نیز در گفتوگویی اختصاصی پیش از سفر آقای اوباما، پرسید آیا او بابت بمبارانهای اتمی دو شهر ژاپن عذرخواهی خواهد کرد یا خیر که رئیس جمهوری آمریکا در پاسخ گفت "خیر، زیرا باید پذیرفت که در بحبوحه جنگ رهبران تصمیمهای زیادی میگیرند. این کار تاریخ نویسان است که این تصمیمها را زیر سؤال ببرند. به عنوان کسی که ۷ سال و نیم در این سمت است، میدانم که تمامی رهبران تصمیمهای دشواری میگیرند ... به ویژه در زمان جنگ."
اما کریس اپی تحلیلگر دانشگاه ماساچوست معتقد است واشنگتن یک عذرخواهی به توکیو بدهکار است: "متأسفم از این که به نظر میرسد رئیس جمهوری قصد عذرخواهی ندارد ... ما آمریکائیان میگوئیم اوج بلوغ عقلانی زمانی است که فردی مسئولیتی عملی را بر عهده میگیرد و از آن بابت عذرخواهی میکند. خصوصاً عملی که موجب رنج قربانیان بیگناه میشود."
سناتور جان مک کین که به خاطر خدمت در ارتش در دروان جنگ ویتنام مدال دریافت کرده است، دلیلی برای رفتن پرزیدنت اوباما به هیروشیما نمیبیند و گفته است "کار من این نیست که به رئیس جمهوری آمریکا بگویم کجا برود؛ اما او با چه هدفی میرود؟ به نوعی خاطرات بسیار تلخی را دوباره زنده میکند."
اما برایان هاردینگ تحلیلگر "مرکز برای پیشرفت آمریکا" یکی از افرادی است که با این نظر مخالف است و با بیان این که این سفر تأکیدی بر یکی از ارکان سیاست خارجی رئیس جمهوری است، میگوید "کاهش تعداد تسلیحات اتمی در جهان و این که عدم تولید و گسترش و امنیت اتمی یکی از ارکان کلیدی سیاست خارجی آمریکاست."
شینزو آبه نخست وزیر ژاپن در بازدید از پارک یادبود صلح، پرزیدنت اوباما را همراهی خواهد کرد. مقامات کاخ سفید میگویند هر دو رهبر در مورد فجایع جنگ صحبت خواهند کرد و این که باید به سمت جهانی بدون تسلیحات اتمی حرکت کرد.