لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
جمعه ۲۱ دی ۱۴۰۳ ایران ۰۰:۵۳

تلاش های اوباما برای استرداد اسیران گوانتانامو


بازداشتگاه گوانتانامو
بازداشتگاه گوانتانامو

متحدان امریکا تلاش های خود را برای استرداد اتباع زندانی خود در گوانتانامو شدت بخشیده اند

اقدام های جدید باراک اوباما برای بستن زندان خلیج گوانتانامو که مظنونان به تروریسم را نگه داری می کند، بارقه امیدی در مورد تحقق این وعده او به کشورهای خارجی دمیده و به حرکت های دیپلماتیک متحدان آمریکا، که مایل به بازگرداندن این زندانیان به وطن شان هستند، شدت بخشیده است.

کویت مذاکره کنندگانی برای بازپس گرفتن دوشهروند خود استخدام کرده است. دیوید کامرون نخست وزیر بریتانیا شخصا اوباما را در اجلاس رهبران کشورهای صنعتی در ماه گذشته تحت فشار قرار داد تا آخرین بریتانیایی بازمانده در گوانتانامو را به کشورش بازگرداند، و سرنوشت افغان هایی که در زندان نظامی آمریکا در کوبا به سر می برند در صدر مذاکرات صلح آمریکا، طالبان و افغانستان قرار داد.

این بازداشت های بی انجام موجب تنش هایی میان امریکا با برخی از متحدان مهمش در جهان عرب شده است که زادگاه ۱۶۶ بازداشتی دیگر گونتانامو در آن قرار دارد. تونس، مصر، و یمن از جمله کشورهایی هستند که امریکا را برای باز پس دادن اتباع خود تحت فشار قرار داده اند.

دولت اوباما اکنون با بررسی زندگی شخصی و وضعیت امنیتی کشورهایی که این افراد به آنها تعلق دارند، سرگرم سنجیدن این مسئله است که استرداد کدام یک از این اسیران کم ترین خطر را پس از آزادی شان، از نظر همکاری با تروریسم برای امریکا به بار خواهد آورد.

بیش از یک صد تن از زندانیان در اعتراض به بازداشت نامحدود و بی سرانجام خود دست به اعتصاب غذازدند. به ده هاتن ازآنان به زور از طریق بینی غذا خورانده شد. هرچند که مقام های نظامی روزجمعه اعلام کردند که اکثر آنان غذا خوردن را آغاز کرده اند.

مقام های دولت امریکا می گویند بر اساس دستوری که اوباما در ماه مه صادر کرد، بشدت برای تایید آزادی زندانیان تلاش می کنند.

باراک اوباما با اعلام گام هایی تازه برای بیرون آوردن زندانیان، نگرانی های دیپلماتیک را دلیل اصلی بستن این بازداشتگاه اعلام کرد.

کنگره همواره مانع دستیابی اوباما به هدف خود برای تعطیل این بازداشتگاه شده است. امری که جزو وعده های او در انتخابات ریاست جمهوری سال ۲۰۰۹ بود. با آن که نمایندگان کنگره از ورود بازداشت شدگان به داخل کشور جلوگیری کرده اند، با این حال پنتاگون می تواند با صدور حکم چشم پوشی به خاطر امنیت ملی زندانیان را به خارج منتقل کند.

تاکنون اوباما نخواسته است از این اختیار خود استفاده کند. در حال حاضر ۶۸ تن از بازداشتیان آماده انتقال شده اند و مقام های دولت می گویند بزودی عمل انتقال آنان انجام خواهد گرفت.

ماه گذشته اوباما، کلیفورد اسلون وکیل را مسئول بازگشایی دفتر تعطیل گوانتانامو در وزارت امورخارجه کرد، با این ماموریت ویژه که وسایل انتقال اسیران را به خارج تدارک ببیند.
اسلون در حال حاضر سرگرم انتخاب اولین گزینه ها از میان بازداشتی هاست. از آنجا که آمریکا درحال بیرون بردن نیروهای خود از افغانستان است اسیران افغانی می توانند جزو این گروه باشند.

به نوشته اسوشیتد پرس این تصمیم اوباما خالی از خطر نیز نیست. اسیران یمنی که در گذشته آزاد شده اند به جنگجویان تروریست در کشورهای عربی پیوسته اند. یمن قول داده است که بازداشتی ها را در مرکز نوتوانی نگهداری کند و برای آن از امریکا وکشورهای عربی درخواست کمکی ۲۰ میلیون دلاری کرده است. که به گفته باراک اوباما بخش کوچکی از بودجه سالانه ۱۵۰ میلیون دلاری است که امریکا برای نگهداری بازداشتی ها در گوانتانامو صرف می کند.
XS
SM
MD
LG