پرزیدنت ترامپ می گوید توافق اتمی مورد نظر آمریکا با کره شمالی بر پایه مدلی نیست که در مورد لیبی به اجرا گذاشته شد. این پیامی مشخص از کاخ سفید به پیونگ یانگ بعد از انتقادات اخیر است.
پرزیدنت ترامپ در حاشیه دیدار با دبیرکل ناتو در کاخ سفید گفت آمریکا و کره شمالی کماکان به برنامه ریزی و فراهم ساختن تدارکات برای دیدار ماه آینده سران دو کشور ادامه می دهند.
بیشتر بخوانید:
آیا می توان مدل خلع سلاح هستهای لیبی را در مورد کره شمالی اجرا کرد؟
در روزهای اخیر کره شمالی که از مانور مشترک آمریکا و کره جنوبی ناراضی بود از ادعاهای منتسب به جان بولتون مشاور امنیت ملی کاخ سفید نیز انتقاد کرده بود. حتی رسانه های کره شمالی به نقل از مقامات این کشور تهدید کردند که مذاکرات ماه آینده رهبران آمریکا و کره شمالی لغو شود.
رئیس جمهوری آمریکا پنجشنبه عصر به این نگرانی ها پاسخ داد. او گفت: ما مدل لیبی را درباره کره شمالی دنبال نمی کنیم. ما لیبی را ویران کردیم. آن کشور نابود شد. توافقی برای حفظ قذافی به امضا نرسیده بود. مدل لیبی توافق کاملا متفاوتی بود. توافقی که ما دنبال آن هستیم، توافق با کیم جونگ اون است. او در کشورش خواهد ماند و رهبریاش ادامه خواهد یافت.
پس از حمله آمریکا به عراق برای کشف تسلیحات هسته ای، معمر قذافی داوطلبانه برنامه هسته ای خود را کنار گذاشت. اما ده سال بعد که بهار عربی به لیبی رسید، او توسط مخالفان خود کشته شد.
روز پنجشنبه پرزیدنت ترامپ هشدار داد که در صورتی که رهبر کره شمالی با آمریکا به توافق نرسد، نتایج خوبی در انتظار او نخواهد بود.
وی گفت اگر رهبر کره شمالی با ما به توافق نرسد به احتمال زیاد می تواند فرجام لیبی در انتظارش باشد. اما اگر با ما به توافق برسد، کیم جونگ اون بسیار خوشحال خواهد شد. بله بر این باورم که او خیلی خرسند خواهد شد. به نظرم وقتی که جان بولتون به مساله لیبی اشاره کرد، منظورش این بود که اگر ما به توافق نرسیم چه خواهد شد. ما به کره شمالی اجازه داشتن تسلیحات اتمی را به هیچوجه نخواهیم داد.
هدر نائورت سخنگوی وزارت خارجه آمریکا نیز ،همزمان درباره فرصتهای سرمایه گذاری در کره شمالی در صورت دستیابی به توافق با آمریکا صحبت کرد.
وی گفت: یکی از موضوعاتی که وزیر خارجه پمپئو با رهبر کره شمالی درباره آن گفتگو کرد درباره آینده ای تابناک برای آنهاست. منظور ما از آینده تابناک، سرمایه گذاری اقتصادی، است.
سخنگوی وزارت خارجه افزود: البته نه اینکه آمریکا از پول مالیات دهندگانش برای حمایت از رژیم کیم جونگ اون سرمایه گذاری می کند اما آینده تابناک یعنی با خلع سلاح اتمی کره شمالی، بخش خصوصی برای سرمایه گذاری در رشته هائی مانند ساختن هتل، سینما و پروژه های دیگر وارد آن کشور می شود. اگر آنها تصمیم به عاری سازی کشورشان از تسلیحات اتمی بگیرند، چنین فرصتهائی در انتظار آنهاست.
پیونگ یانگ هم اکنون تحت شدیدترین تحریمهای شورای امنیت سازمان ملل متحد قرار دارد که آمریکا پایه گذار آن بوده است. در چارچوب این قطعنامه ها، کره شمالی از حدود یک سوم در آمد خارجی سه میلیارد دلاری خود محروم شد.
آخرین دور مذاکرات با کره شمالی با هدف عاری سازی آن کشور از تسلیحات اتمی ده سال پیش انجام گرفت اما در میانه آن، پیونگ یانگ حاضر نشد برنامه بازرسی از تاسیسات اتمیاش را بپذیرد که بازرسی از سایتهای اعلام نشده و نمونه برداری از آن مکانها را در بر می گرفت.