وقتی رییس جمهوری آمریکا برای اجلاس یک روزه ناتو پنج شنبه وارد بروکسل می شود، بیست و هشت متحد آمریکا زیر فشار شدیدی قرار خواهند داشت تا آن طور که وعده دادند بودجه دفاعی شان را بر مبنای درخواست دولت ترامپ افزایش بدهند.
«جان وندایور» در «استارز اند استرایپز» نوشته است: انتظار می رود پرزیدنت ترامپ از ناتو بخواهد نقش بیشتری در افغانستان و در جنگ با داعش در عراق و سوریه ایفا کند.
یک مقام ارشد کاخ سفید درباره موضع دونالد ترامپ می گوید: «او در مرحله ای است که می خواهد آمریکا در ناتو بماند، اما اگر پیشرفتی به سرعت صورت نگیرد او ترجیح خواهد داد که در ناتو نماند. ما یا تغییرات واقعی را در ناتو خواهیم دید یا به دنبال روش دیگری از کار خواهیم بود».
از زمان ریاست جمهوری دوایت آیزنهاور، عملا تمام دولت های آمریکا از پایین بودن مشارکت کشورهای عضو ناتو در تامین هزینه های دفاعی شکایت داشته اند، با این وجود کشورها از حمایت های برآمده از تعهدات پیمان آتلانتیک شمالی بهره برده اند. به رغم گلایه ها، اختلاف سطح مشارکت کشورها در تامین بودجه ناتو بیشتر شده است.
در زمان جنگ سرد، ایالات متحده حدود ۵۰ درصد بودجه دفاعی ناتو را تامین می کرد. امروز این سهم به ۶۸ درصد رسیده است. بخشی از این افزایش نسبی نتیجه کاهش نیروهای نظامی اروپا پس از سقوط اتحاد جماهیر شوروی است.
در دو سال گذشته این روند معکوس شده است و شماری از کشورهای عضو ناتو در واکنش به تحرکات روسیه بودجه دفاعی شان را افزایش داده اند. بودجه دفاعی کشورهای عضو ناتو در سال ۲۰۱۶ حدود ۱۰ میلیارد دلار یا ۴ درصد افزایش پیدا کرد.
حال متحدان باید تعهد بدهند دست کم نیمی از خلاء موجود را تا سال ۲۰۲۰ تامین کنند تا تمام کشورها در سال ۲۰۲۴ میلادی ۲ درصد از تولید ناخالص ملی شان را صرف امور دفاعی کرده باشند.
بعضی کشورها می گویند طرح مساله بودجه سویه سیاسی دارد و ارتباط مستقیمی با سطح آمادگی و قابلیت نیروها ندارد.
وزیر خارجه آمریکا در ماه مارس، ضرب الاجلی دو ماهه برای افزایش مشارکت کشورها در بودجه ناتو تعیین کرد.
جزییات مشارکت نیروهای ناتو در جنگ افغانستان هنوز روشن نیست. اما برای این جنگ پس از شانزده سال هیچ پایانی قابل تصور نیست.
* برگردان فارسی این مقاله تنها به منظور آگاهی رسانی منتشر شده و نظرات بیان شده در آن الزاماً بازتاب دیدگاه صدای آمریکا نیست.