یک بنیاد حقوق بشری در آمریکا با تبدیل یک خودرو پیکان متعلق به نیکولای چائوشسکو، رئیس جمهوری پیشین رومانی، به یک اثر هنری، از اقلیتهای جنسی و جنیستی ایران حمایت کرد.
محمدرضا شاه پهلوی در سال ۱۹۷۴ یک دستگاه ماشین پیکان هیلمن به نیکولای چائوشسکو، رئیس جمهوری وقت رومانی، اهدا کرده بود. بعدها، پس از مرگ چائوشسکو این خودرو در یک حراج فروخته شد.
بنیاد حقوق بشری «انجمن آزادی اسلو» در شهر میامی آمریکا این پیکان را در قالب پروژهای به نام «پیکان آرتکار» (PaykanArtCar) در اختیار علیرضا شجاعیان هنرمند نقاش مقیم پاریس قرار داد تا با آفرینش یک اثر هنری روی این ماشین، توجهها را به سرکوب اقلیتهای جنسی و جنسیتی در ایران جلب کند. روی این پیکان یک اثر هنری با زمینههایی از اساطیر شاهنامه خلق شده است.
علیرضا شجاعیان، هنرمند نقاشی که در این پروژه کار کرده است، در گفتگوی اختصاصی با صدای آمریکا میگوید: «به عنوان یک هنرمند، تمرکز اصلی من به لحاظ موضوعی روی مسائل مرتبط با اقلیتهای جنسی و جنیستی بود. این پروژه به من این امکان را داد که برای اولین بار با مخاطبان ایرانی این موضوع را طرح کنم و از طریق هنر بتوانم یک فضایی برای مکالمه ایجاد کنم.»
آقای شجاعیان با اشاره به این که به دلیل شرایط حاکم و سانسور موجود در ایران امکان نمایش آثارش در داخل کشور را نداشته است، میگوید: «من مجبور به ترک ایران شدم و در لبنان در طول سه سال، توانستم با افرادی از کشورهای عربی از طریق آثارم ارتباط برقرار کنم. اما هرگز این امکان را با مخاطبان ایرانی نداشتم.»
آقای شجاعیان درباره تاثیر این پروژه بر وضعیت اقلیتهای جنسی و جنسیتی در ایران گفت: «بزرگترین کمک این پروژه این است که فضایی ایجاد میکند تا افراد با هم صحبت کنند و اطلاعاتشان درباره اقلیتهای جنسی و جنسیتی بالا برود. ما در ایران مشکل عدم آگاهی داریم و پروژه های این چنین، فضایی فراهم میکند که درباره اقلیتها اطلاع رسانی بیشتر کنیم.»
قرار است این ماشین بعد از نمایش در شهر میامی در ایالت فلوریدا، در نمایشگاه هنر آسیایی در شهر پاریس نیز به نمایش در آید.
جمهوری اسلامی ایران در سالهای گذشته، بارها از سوی ایالات متحده و نهادهای حقوق بشری به عنوان ناقض حقوق اقلیتها، از جمله اقلیتهای جنسی و جنسیتی، متهم شده است.