لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
پنجشنبه ۲۰ دی ۱۴۰۳ ایران ۲۳:۰۶

واکنش های جهانی به حملات به مراکز دیپلماتیک آمریکا


کریس استیونس، سفیر آمریکا در لیبی
کریس استیونس، سفیر آمریکا در لیبی
حمله به کنسولگری آمریکا در لیبی که به مرگ سفیر و سه کارمند ایالات متحده منجر شد، با محکومیت گسترده بین المللی روبرو شده است.

با این حال، برخی از کشورها انتقاد خود را بر یک وفیلم یدیوی که پیامبر اسلام را مسخره می کند متمرکز کرده اند.

حامد کرزی، رییس جمهوری افغانستان، پخش فیلم را محکوم کرد و آنرا "عملی شنیع که موجب خشم شده است" نامید. او در بیانیه خود در روز چهارشنبه به کشته شدن دیپلمات های آمریکایی در لیبی اشاره نکرده است.

رسانه های ایران گزارش دادند علاء الدین بروجردی، رییس کمیته امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی از رییس جمهوری آمریکا خواست از مسلمانان پوزش بخواهد و نمایش فیلم " موهن" را متوقف کند.


در لندن، ویلیام هیگ وزیر امور خارجه بریتانیا گفت "هیج توجیحی" برای حمله به کنسولگری و "مرگ هولناک یک مقام آمریکایی" وجود ندارد. او از مقامات لیبی خواست وضعیت امنیتی را بهبود بخشند و مسئولان قتل ها را پیدا کنند.

در مصر، هشام قندیل، نخست وزیر ، فیلم را به عنوان اهانتی به پیامبر اسلام محکوم کرد، و کسانی را که به آن واکنش نشان می دهند به خویشتنداری فرا خواند.

فرانسوا اولاند،رییس جمهوری فرانسه نیز حمله در لیبی را محکوم کرد و از مقامات خواست ابعاد آنچه را " جنایاتی شنیع و غیر قابل تحمل" نامید روشن کنند.

سخنگوی دولت آلمان حملات در مصر و لیبی را محکوم کرد و گفت چنین خشونتی علیه تاسیسات دیپلماتیک " هرگز نمی تواند ابزاری برای گفتمان سیاسی" باشد.

قائم مقام نماینده لیبی در سازمان ملل متحد به خانواده های قربانیان تسلیت گفت. او حمله را به یک " گروه افراطی که خارج از قانون عمل می کند" نسبت داد و گفت حمله نمی تواند دفاع از اسلام تلقی شود.

وزارت امور خارجه روسیه هم نگرانی عمیق خود را از حملات در مصر و لیبی ابراز داشت و گفت اقدام مهاجمان را از " مظاهر تروریسم" می داند.

در آمریکا، باراک اوباما، رئیس جمهوری ، امروز چهارشنبه حمله به کنسولگری ایالات متحده در شهر بنغازی در لیبی و کشته شدن سفیر و سه کارمند آمریکا را تقبیح و محکوم کرد.

خبرگزاری فرانسه در گزارشی از واشنگتن می گوید رهبر آمریکا به کریس استیونس (Chris Stevens) و همکاران مقتولش، که در جریان حمله یک گروه از لیبیائی های معترض و خشمگین به کنسولگری آمریکا کشته شدند ادای احترام کرد. معترضین این فیلم را اهانتی به اسلام توصیف کرده اند.

اوباما در اطلاعیه ای که کاخ سفید منتشر کرد می گوید « من قویا این حمله ظالمانه و شرم آور به تاسیسات دیپلماتیک مان در بنغازی ، که به کشته شدن چهار آمریکائی، از جمله کریس استیونس منجر شد، تقبیح و محکوم می کنم».

پرزیدنت اوباما گفت «مردم آمریکا فعلا به فکر خانواده هائی هستند که عزیرانشان را از دست داده اند و برایشان دعا می کنند».

رئیس جمهوری آمریکا گفت «آنان مظهر پای بندی آمریکا به آزادی، عدالت و همکاری با ملت ها در گوشه و کنار جهان بودند، و با کسانی که ناجوانمردانه جانشان را گرفتند تفاوت داشتند».

پرزینت اوباما گفت «به دولت خود دستور داده ام تمامی امکانات و منابع لازم برای حمایت از ایمنی کارکنانمان را در لیبی فراهم کند، و بر تدابیر امنیتی در تاسیسات دیپلماتیک مان در نقاط مختلف دنیا بیفزاید».

اوباما گفت «آمریکا اقداماتی را که به قصد بی احترامی به عقاید مذهبی دیگران است رد می کند و همگی باید به صراحت علیه خشونت های بی معنائی بایستیم، که زندگی را از این خدمت کنندگان به جامعه و مردم گرفته است».

آقای اوباما همچنین ساعاتی بعد در محوطه چمن کاخ سفید حاضر شد و در حالی که هیلاری کلینتون، وزیر امور خارجه در کنار او ایستاده بود گفت، اقدامات تروریستی در قاطعیت آمریکا خللی وارد نخواهد کرد و " عدالت مسلما اجرا خواهد شد."


رو سه شنبه در مصر و لیبی، هنگامی که گروهی از مسلمانان دریافتند در آمریکا فیلمی به طور خصوصی تهیه شده است که حاوی هجو و کنایه پبامبر اسلام است، اعترض هائی درگرفت.

در قاهره، تظاهرکنندگان به محوطه سفارت آمریکا حمله کردند و پس از پاره کردن پرچم آمریکا پرچم سیاه رنگی را بجای آن برافراشتند که مورد علاقه گروه های تندرو اسلامی است.

در بنغازی، مهد شورش علیه معمر قذافی دیکتاتور سابق لیبی، اعتراض ها به خشونت کشیده شد و معترضین کنسولگری آمریکا را آتش زدند.

هیلاری کلینتون وزیر امور خارجه آمریکا نیز حمله در بنغازی را به شدت محکوم کرد. او در سخنانی در وزارت امور خارجه گفت ستیزه گران تا دندان مسلح ساختمان کنسولگری را به آتش کشیدند.

کلینتون حمله را خشونتی بی معنا دانست که باید وجدان پیروان تمام ادیان را تکان دهد .او گفت:"ما حالا قهرمانان جدیدی داریم که باید یاد آنها را گرامی بداریم و در مرگشان به سوگ بنشینیم."

کلینتون گفت استیونس جان خود را برای متوقف ساختن یک دیکتاتور به خطر انداخت، و سپس برای ساختن یک لیبی بهتر از دست داد.

کلینتون گفت امریکا به کار با دولت و مردم لیبی ادامه خواهد داد، اما او قول داد مسئولان مرگ سفیر و سه کارمند دیگر سفارت را به دست عدالت بسپارد.

فیلم بحث انگیز

فیلمی که در مصر و لیبی بحث برانگیز شده، از سوی تری جونز، کشیش ضد اسلام اهل فلوریدای آمریکا، پخش شده است. وی اعلام کرده‌ است انتشار این فیلم که «در آن پیامبر اسلام طنزگونه معرفی شده» به مناسبت سالگرد حملات یازده سپتامبر صورت گرفته است.

در این فیلم دوساعته پیامبر اسلام فردی معرفی شده‌ است که «گناهان بسیاری مرتکب می‌شود و ازجمله سوءاستفاده جنسی از کودکان را مجاز می‌شمرد».

رسانه‌های آمریکایی ازجمله «وال‌ استریت جورنال» گزارش دادند که «سَم باسیتری جونز روز ۲۰ مارس ۲۰۱۱ نیز یک نسخه از قرآن را در کلیسای خود به آتش کشید که این اقدام تظاهرات گسترده‌ای را در افغانستان به دنبال داشت که طی آن ده‌ها تن کشته و زخمی شدند. ل»، نویسنده و کارگردان این فیلم، که «معصومیت مسلمانان» نام دارد یک یهودی آمریکایی اهل کالیفرنیا و شاغل در بخش مستغلات است، اما پخش و توزیع فیلم را تری جونز برعهده دارد.

سم باسیل که هم‌اینک در مخفیگاه به‌ سر می‌برد به «وال‌ استریت جورنال» گفته‌ است که «بیش از ۱۰۰ یهودی با اعطای ۵ میلیون دلار» در تأمین مالی این فیلم کمک کرده‌اند و این فیلم با شرکت ۶۰ هنرپیشه و ۴۵ نفر پشت صحنه در سه ماه ساخته شده‌ است.

به گفته «سم باسیل»، این فیلم تاکنون تنها یک بار اکران شده که اوایل سال جاری در سالنی تقریباً خالی در هالیوود بوده است.

تری جونز، کشیش کلیسای گِینزویل فلوریدا، که شبکه خبری سی‌ان‌ان در وب‌سایت خود او را کشیشی «جویای نام» توصیف می‌کند پیشتر در اردیبهشت‌ماه امسال قرآن و تصویری از محمد، پیامبر اسلام، را آتش زده بود. اقدامی که با محکومیت وزارت امور خارجه آمریکا روبرو شد.

دیپلماتهایی که کشته شدند

کریستوفر استیونس، سفیر آمریکا در لیبی تنها دیپلمات ارشد امریکایی نیست که در حین ماموریت کشته شده است.

پیشتر
در افغانستان در سال 1979 ، آدولف دوبس پس از آن که پلیس سعی کرد او را از اسارت آدم ربایان آزاد کند هدف گلوله قرار گرفت.

در لبنان در سال 1976، فرانسیز ملوی توسط اعضای جبهه خلق برای آزادی فلسطین ربوده و کشته شد.

در قبرس در سال 1974، راجر دیویس در جریان اعتراضی در محل سفارت آمریکا کشته شد.

در سودان در سال 1973، ستیزه گران گروه سپتامبر سیاه، کلیو نوبل را کشتند.

در گواتمالا در سال 1969، جان گوردون مین به ضرب گلوله شورشیان از پای درآمد.
XS
SM
MD
LG