در دنیای اقتصاد و پول، دو دیدار جهانی این هفته با شرکت وزیران دارایی کشورهای جهان، در حالی برگزار میشود که تحریمهای گسترده علیه روسیه مذاکره بر سر بحرانهای دیگر جهان، از جمله همهگیری کرونا و افزایش بدهی کشورهای در حال توسعه، را تحتالشعاع قرار داده است.
اختلاف بر سر تحریمهای سنگین علیه روسیه بر روابط آمریکا و برخی اقتصادهای بزرگ جهان، از جمله هند، برزیل و آفریقای جنوبی، که از پیوستن به تحریم روسیه خودداری کردهاند، سایه افکنده است.
این هفته جنت یلن وزیر خزانهداری آمریکا با همتای آفریقای جنوبی خود، و وزیر دارائی عربستان سعودی، عضو گروه بیست، دیدار خواهد کرد. عربستان سعودی پیشتر تقاضای کاخ سفید برای افزایش تولید نفت خود را رد کرده است. همچنین، والی ادیمو، معاون وزارت خزانهداری آمریکا، با رئیس بانک مرکزی برزیل دیدار خواهد داشت.
وال استریت ژورنال مینویسد: «مقامات مالی دولت آمریکا باید میان کارزار فشار علیه روسیه و برخورد با بحرانهای جهانی بزرگ، از جمله گرانی و کمبود مواد غذایی و سوخت و درخواست فزاینده کشورهای در حال توسعه برای دریافت وامهای بیشتر، توازن برقرار کنند.»
از دید کریستوفر اسمارت، مقام سابق کاخ سفید و وزارت خزانهداری در دوران اوباما، از کشورهایی که از رابطه خود با روسیه سود میبرند نمیتوان انتظار داشت که به تحریم آمریکا علیه روسیه ملحق شوند.
در آستانه اجلاس مشترک بانک جهانی و صندوق جهانی پول، که با شرکت وزیران دارایی کشورهای عضو، این هفته در واشنگتن برگزار میشود، کریستالینا جورجیووا، رئیس صندوق بینالمللی پول، در یک مصاحبه مطبوعاتی گفت: «اشغال اوکراین توسط روسیه، از یکسو قیمت کالاهای اساسی مثل گندم، نفت و گاز و فلزات را بالا برد و از سوی دیگر به تورم دامن زد.» او میگوید که جنگ همچنین در بازپرداخت بدهیهای کشورها و شکل آینده نظام مالی جهانی تاثیر گذاشته است.
تحریم روسیه، آمریکا را به متحدان خود نزدیکتر کرده است، اما چنانکه وال استریت ژورنال گزارش میدهد، این امر به عریان شدن اختلافهای عمیق آمریکا با برخی از اعضای گروه بیست اقتصاد بزرگ جهان انجامیده است.
ماه گذشته رئیس جمهوری آمریکا طی دیدار خود از مقر ناتو، اخراج روسیه از گروه بیست یا پیوستن اوکراین به عنوان ناظر به گروه بیست را خواستار شده بود.
جنت یلن، وزیر خزانهداری آمریکا، یک ماه پس از آغاز حمله روسیه به اوکراین در اجلاس کمیته خدمات مالی مجلس نمایندگان، تاکید کرد که تردیدی در عزم و توان آمریکا برای تحمیل عواقب سنگین به روسیه، وجود ندارد.
وال استریت ژورنال روز سهشنبه در گزارشی احتمال داد که وزیر خزانهداری آمریکا برخی دیدارهای این هفته گروه بیست را به دلیل حضور فرستادگان روسیه، بایکوت کند. وی هفته پیش کشورهای جهان، به ویژه چین، را از عمیقتر کردن روابط مالی خود با روسیه، برحذر داشت.
والی ادیمو، معاون وزارت خزانهداری آمریکا هم روز دوشنبه گفت: «برای کشورهای جهان، وزن اقتصادهای آمریکا و متحدان آن، که نیمی از کل اقتصاد جهان را شامل میشود، به مراتب از ارزش ادامه معامله با اقتصاد رو به زوال روسیه، بیشتر است.»
مسعود احمد، مقام سابق بانک جهانی که ریاست موسسه غیرانتفاعی «مرکز توسعه جهانی» را برعهده دارد، در مصاحبه با وال استریت جورنال، گفت از یک طرف بحرانهای مالی همزمان شدهاند و از طرف دیگر، نظام جهانی کمتر از گذشته برای مقابله با آنها، آمادگی دارد. وی گفت دیدار گروه بیست در پسزمینه چنین شکافی برگزار میشود.
از زمان تهاجم روسیه به اوکراین در ۲۴ فوریه (۵ اسفند ۱۴۰۰) تا کنون، واشنگتن و بسیاری از شرکای جهانی تحریمهایی جامع و متنوعی را در حوزه های مختلفی بر مسکو، رئیسجمهوری روسیه و متحدانش وضع کردهاند.