باراک اوباما رئیس جمهوری ایالات متحده در گفتگویی تلفنی با بنیامین نتانیاهو نخست وزیر اسرائیل، پیروزی حزب او در انتخابات روز سهشنبه را با بیش از یک روز تاخیر تبریک گفت. به گزارش منابع نزدیک به این دو رهبر، آقای اوباما در این مکالمه تلفنی گفت برخی از جنبههای روابط بین دوکشور را مورد ارزیابی مجدد قرار خواهد داد.
برخی منابع کاخ سفید که نخواستند نامشان فاش شود، میگویند باراک اوباما در این گفتگو که روز پنجشنبه انجام شد، با اشاره به موضعگیری جدید آقای نتانیاهو درباره ایجاد کشور فلسطینی در کنار اسرائیل، گفت واشنگتن گزینههای خود را در این زمینه ارزیابی خواهد کرد.
کاخ سفید اما، در بیانیه رسمی خود اعلام کرده است که رئیس جمهوری آمریکا باردیگر بر اهمیت همکاریهای نزدیک نظامی، اطلاعاتی و امنیتی میان دو کشور تاکید کرده است.
نخست وزیر اسرائیل یک روز پیش از انتخابات گفته بود هیچگاه از تشکیل دولت مستقل فلسطینی حمایت نخواهد کرد. اما روز پنجشنبه و پس از اعلام پیروزی حزب لیکود به رهبری او، آقای نتانیاهو آن موضع خود را تعدیل کرد و در گفتگو با یک شبکه تلویزیونی آمریکا گفت به دنبال راه حل یک کشور نیست و خواهان راه حل پایدار، مبتنی بر صلح برای دو کشور در کنار هم است.
اما تغییر موضع مجدد نخست وزیر اسرائیل با استقبال چندان مقامات دولت ایالات متحده مواجه نشد. جاش ارنست سخنگوی کاخ سفید گفت «ما باید منتظر بمانیم و ببینیم که چه سیاستی و اولویتهایی را نخست وزیر در این زمینه انتخاب خواهد کرد. ولی ما قطعا در موقعیتی هستیم که رویکردمان به مسائلی را که نخست وزیر گفت، و اساسا به دور از تعهدات پیشین اسرائیل است، ارزیابی کنیم.»
جن ساکی سخنگوی وزارت خارجه آمریکا نیز گفته بود دیدگاه مطرح شده توسط آقای نتانیاهو درباره عدم حمایت از ایجاد دو کشور مستقل در کنار هم، از سوی او به عنوان نخست وزیر اسرائیل بیان شد، بنابراین قطعا ما نمیتوانیم این اظهارات او را نادیده بگیریم.
همچنین برخی مقامات دولت اوباما بطور تلویحی گفتهاند که واشنگتن درباره استفاده از حق وتو در شورای امنیت سازمان ملل متحد، در خصوص قطعنامههایی که اقدامات اسرائیل علیه فلسطینیها را محکوم میکند، تجدید نظر خواهد کرد.
دولت بنیامین نتانیاهو به شهرک سازی در سرزمینهای فلسطینی ادامه داده و از منتقدین روند گفتگوهای جاری هستهای جامعه جهانی، بویژه ایالات متحده آمریکا، با ایران است.
همزمان، برخی منابع دیپلماتیک روز جمعه اعلام کردند جان بینر رئیس جمهوریخواه مجلس نمایندگان آمریکا در پایان ماه جاری میلادی به اسرائیل سفر خواهد کرد.
دعوت آقای بینر از نتانیاهو برای ایراد سخنرانی انتقادی به سیاستهای باراک اوباما در نشست کنگره آمریکا بدون هماهنگی با کاخ سفید، به گفته کارشناسان موجب عمیقتر شدن شکاف بین این دو همپیمان شده است.