آسوشیتدپرس در گزارشی درباره پیامدهای حمله منتسب به اسرائیل به ساختمان کنسولگری جمهوری اسلامی ایران در سوریه نوشت با آن که ایالات متحده اندکی پس از این حمله هوایی در «پیامی روشن» هرگونه دخالت یا داشتن اطلاع از آن را رد کرد، اما همچنان این احتمال وجود دارد که حکومت ایران حملات انتقامجویانهای را علیه منافع آمریکا انجام دهد.
ژنرال الکسوس گرینکویچ، فرمانده ارشد نیروی هوایی آمریکا در خاورمیانه، روز چهارشنبه در واشنگتن گفت اظهارات حکومت ایران مبنی بر این که مسئولیت حمله اسرائیل بر عهده ایالات متحده است، می تواند به توقف حملات شبهنظامیان وابسته به جمهوری اسلامی به نیروهای آمریکایی پایان دهد.
کتائب حزب الله، گروه شبه نظامی عراقی همسو با جمهوری اسلامی که در دهها حملات علیه نیروهای آمریکایی نقش داشت، دهم بهمن سال گذشته از تعلیق حملات خود خبر داده بود.
ژنرال گرینکوویچ در عین حال تاکید کرد که در حال حاضر هیچ تهدید خاصی برای نیروهای آمریکایی نمیبیند، اما «به دلیل لفاظیهای حکومت ایران در مورد آمریکا نگران خطراتی هستم که ممکن است برای نیروهای ما وجود داشته باشد.»
گرینکوویچ به خبرنگاران گفت که ایالات متحده با دقت به آن چه جمهوری اسلامی میگوید و انجام میدهد گوش میدهد تا چگونگی واکنش حکومت ایران را ارزیابی کند.
متیو میلر، سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا، پس از حمله اخیر به ساختمان کنسولگری جمهوری اسلامی ایران در سوریه، گفت دولت جو بایدن، رئیس جمهوری آمریکا، به جمهوری اسلامی پیام فرستاد که نه تنها در آن نقشی نداشته، بلکه از آن بیاطلاع هم بوده است. به گفته میلر این پیام «بسیار روشن» بود.
تحلیلگران میگویند اگر حملات اسرائیل به دشمنانش در سراسر منطقه از جمله حمله به عوامل امنیتی و رهبران حکومت ایران، تنشهای منطقهای را عمیقتر کند، مشخص نیست که ایالات متحده، متحده اصلی اسرائیل، بتواند از وارد شدن به درگیریهای منطقهای گستردهتر نیز اجتناب کند.
اسرائیل مسئولیت این حمله را بر عهده نگرفته است، اما سابرینا سینگ، سخنگوی پنتاگون روز سهشنبه گفت که ایالات متحده اسرائیل را مسئول این حمله ارزیابی کرده است.
چندین تن از مقامات جمهوری اسلامی ایران گفتهاند که ایالات متحده را مسئول حمله هوایی روز دوشنبه به مقر فرماندهان ارشد نیروی قدس در کنسولگری جمهوری اسلامی در دمشق میدانند. در این حمله شماری از فرماندهان ارشد سپاه پاسداران انقلاب اسلامی ایران در سوریه و لبنان، یک افسر شبهنظامی ارشد حزبالله لبنان کشته شدند.
چارلز لیستر، مدیر برنامه سوریه در مؤسسه خاورمیانه، خاطرنشان میکند در صورتی که حکومت ایران و نیروهای نیابتیاش در پی انتقامجویی باشند، نیروهای آمریکایی در سوریه و عراق اهداف چنین حملاتی قرار خواهند گرفت.
او گفت: «آن چه که ایرانیها [جمهوری اسلامی] همیشه برای سالها در واکنش به حملات اسرائیل انجام دادهاند، ضربه زدن به اسرائیلیها نبوده، بلکه به آمریکاییها بوده است.»
از زمان آغاز جنگ اسرائیل و حماس در مهر ماه سال گذشته، نیروهای آمریکایی در پایگاههای این کشور در عراق و سوریه هدف بیش از ۱۵۰ حمله شبهنظامیان مورد حمایت حکومت ایران قرار گرفتهاند.
ایالات متحده در اقدامی تلافی جویانه بیش از ۸۵ هدف را در هفت نقطه در عراق و سوریه، از جمله ستاد فرماندهی و کنترل، پایگاههای پهپادی و مهمات و سایر تأسیسات مرتبط با شبهنظامیان یا نیروی قدس سپاه پاسداران را هدف قرار داد. یگان اعزامی که روابط جمهوری اسلامی با شبه نظامیان منطقه و تسلیح آنها را مدیریت می کند نیز در این حملات هدف قرار گرفتند. از آن زمان تاکنون هیچ حملهای به نیروهای آمریکایی در منطقه گزارش نشده است.
میلر پس از حمله در دمشق گفت که ایالات متحده «همیشه نگران هر چیزی است که تشدید کننده تنش باشد.» او در ادامه افزود: «یکی از اهداف دولت بایدن از ۱۵ مهر این بوده است که از گسترش درگیری جلوگیری کند، ضمن آن که حق اسرائیل را در دفاع از خود در برابر دشمنانی که سوگند به نابودی آن میخورند، به رسمیت میشناسد.»