لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
یکشنبه ۴ آذر ۱۴۰۳ ایران ۱۵:۴۱

ماهنامه آتلانتیک: چرا ایران آلمان نازی نیست


آتش زدن پرچم های آمریکا، اسرائیل و عربستان در راهپیمایی روز قدس در ایران - ۲۶ تیر ۱۳۹۴
آتش زدن پرچم های آمریکا، اسرائیل و عربستان در راهپیمایی روز قدس در ایران - ۲۶ تیر ۱۳۹۴

مایک هاکبی، یکی از نامزدهای جمهوریخواه انتخابات ریاست جمهوری آمریکا، اخیرا اظهار نظر کرده است که باراک اوباما رئیس جمهوری ایالات متحده با پذیرش توافق اتمی با ایران، «اسرائیلی‌ها را به سمت درهای کوره‌ می‌کشاند.» اظهارنظری که با انتقاد شماری از سازمان‌ها و سیاستمداران روبرو شد و او را به «بد سلیقگی» و استفاده از «زبان تحریک کننده» متهم کردند.

اما، ماهنامه آتلانتیک در مقاله‌ای تحلیلی می‌گوید این فرضیه اصلی هاکبی که دولت ایران به شدت ضدیهود است، اندیشه‌ای رایج در آمریکا و اسرائیل است. در ماه ژانویه، بنیامین نتانیاهو نخست وزیر لاسرائیل هشدار داد «آیت‌‌الله‌ها در ایران هولوکاست را انکار می‌کنند، در حالی که نسل کشی دیگری را علیه مردم ما آماده می‌سازند.»

ماه گذشته، شان هنیتی گرداننده یکی از برنامه‌های شبکه فاکس نیوز آمریکا، توافق اتمی با ایران را «برابر با دادن سلاح‌های کشتار جمعی به آدولف هیتلر» خواند.

تد کروز سناتور ایالت تگزاس نیز اخیرا اظهار نظر کرد این واقعیت که با حمله اتمی به اسرائیل فلسطینی‌ها نیز کشته خواهند شد، تهران را از حمله باز نخواهد داشت «زیرا کشته شدن فلسطینی‌ها را به اندازه وارد آوردن زیان جمعی برای از بین بردن میلیون‌ها یهودی، کاملا قابل قبول می‌دانند.»

تحلیلگر آتلانتیک در ادامه مقاله می‌گوید این ادعای هاکابی که رهبران ایران خواهان هولوکاست دیگری هستند، در کانون بحث بر سر توافق اتمی جامعه جهانی ایران قرار دارد، اما نگاهی نزدیکتر به آن نشان می‌دهد که ادعای ضعیفی است.

سیاستمدارانی مانند هاکبی، کروز و نتانیاهو، دراین ادعا که ایران می‌خواهد تمام یهودیان کشته شوند، به شدت بر گفته‌های رژیم تمرکز دارند.

مایک هاکبی گفته است «وقتی کسانی که مقام دولتی دارند همچنان بگویند شما را خواهند کشت، فکر می‌کنم کسی باید بخود بیاید و این حرف را جدی بگیرد.» تد کروز هم گفت «اگر تاریخ درسی به ما بیاموزد، این است که اگر کسی بگوید می‌خواهد شما را بکشد، باور کنید.»

اما تحلیلگر نشریه آتلانتیک می‌گوید این به راستی درس تاریخ نیست، توجه به خطرناکترین کلمات یک رژیم را بهترین راه برای پیش بینی رفتار آن نمی‌داند و یادآور می‌شود در سال ۱۹۵۶، نیکیتیا خروشچف رهبر اتحاد شوروی به دیپلمات‌های غربی گفت «ما شما را دفن خواهیم کرد» ( که اینچنین ترجمه شد «ما در خاکسپاری شما حضور خواهیم داشت).

در دهه ۱۹۷۰ میلادی، مقامات شوروی آشکارا لاف می‌زدند که در جنگ هسته‌ای پیروز خواهند شد. در سال ۲۰۰۵، ژو چنگو، یک افسر ارشد چینی، هشدار داد که در صورت مناقشه با آمریکا بر سر تایوان، «ما با تسلیحات اتمی پاسخ خواهیم داد ... و آمریکایی‌ها باید آماده باشند که چینی‌ها صدها شهر را ویران خواهند کرد.»

ماه فوریه سال جاری، کمیسیون دفاع ملی کره شمالی نیز ایالات متحده آمریکا را به «فاجعه بارترین سرنوشت در سرزمین خودش» تهدید کرد.

نویسنده مقاله آتلانتیک در ادامه با اشاره به این که در سیاست خارجی آنچه مردم انجام می‌دهند بهتر از آنچه می‌گویند راهنمای اقدامات آینده آنها است، می‌گوید هرچند تندگویی‌های ایران می‌تواند نگرانی از بروز نسل کشی را افزایش دهد، اما از رفتار عملی ایران – نه فقط نسبت به اسرائیل، بلکه در برابر آمریکا – چنین برداشت نمی‌شود.

نتانیاهو، کروز و هاکبی سخنان مقامات ایران درباره یهودیان را با حرف‌های آدولف هیتلر مقایسه می‌کنند. اما وقتی هیتلر به قدرت رسید، ناظران مجبور نبودند به آنچه می‌گفت تکیه کنند؛ آنها می‌توانستند به اعمالش نگاه کنند. او ظرف چند ماه یهودیان را از خدمت در سازمان‌های دولتی یا کار به عنوان وکیل دعاوی ممنوع ساخت و اخراج آنها را از مدارس و دانشگاه‌های دولتی آغاز کرد.

در مقایسه با آن، رژیم ایران بر یک جمعیت یهود بین ۱۰ تا ۲۵ هزار نفر حکومت می‌کند. زندگی برای یهودیان ایران آسان نیست، از جمله نمی‌توانند با اسرائیل ابراز همدردی کنند. اما در حالی که آزاد نیستند، دولت سعی نکرده است آنها را بکشد. سه دهه و نیم پس از انقلاب اسلامی، ایران از فعال بودن حدود ۶۰ کنیسه، و وجود ده‌ها قصابی کوشر و مدارس یهودی حرف می‌زند. رژیم اخیرا بنای یادبودی برای یهودیانی که در جنگ ایران و عراق کشته شدند بنا کرد.

تحلیلگر آتلانتیک می‌گوید هاکبی، کروز و نتانیاهو اداعا می‌کند تهران چنان به کشتن یهودیان پایبند است که از سلاح هسته‌ای علیه اسرائیل استفاده خواهد کرد، علیرغم این احتمال که اسرائیل با زرادخانه اتمی بسیار بزرگتر خود تلافی خواهد کرد.

با این حال، در داخل ایران جمعیت یهودی بی دفاعی ساکن است. اگر رژیم ایران به گونه‌ای افراطی ضدیهود است، چرا سعی نکرده است آنها را از بین ببرد؟ تحلیلگر می‌گوید رفتار ایران نسبت به اسرائیل، هرچند خصمانه و خشن است، اما نشانه‌ای از خوی نسل کشی نبوده است.

درست است که ایران از حزب الله و حماس حمایت می‌کند، اما از قدرت خود برای کمک به آنها در کشتن اسرائیلی‌ها استفاده نکرده است. برعکس، هراس ظاهری رژیم از تلافی اسرائیل موجب شده است خویشتنداری نشان دهد، حالتی که هاکبی، کروز و نتانیاهو تاکید می‌کنند، وقتی به بمب دست یابد تغییر خواهد کرد.

تحلیگر ماهنامه آتلانتیک می‌گوید اگر قرار است ما خاورمیانه امروز را با اروپا در ده‌های ۱۹۳۰ و ۱۹۴۰ مقایسه کنیم، آیت اله خامنه‌ای رهبر ایران آدولف هیتلر نیست. استالین است.

داعش، هرچند آشکارا از آلمان نازی ضعیف تر است، در خون آشامی جنون آمیز به هیتلر شباهت دارد. این گروه بر خلاف ایران، انسان‌ها را حتی وقتی هیچ منفعت استراتژیک ندارد، به قتل می‌رساند.

بر عکس ایران، رقیبی بی رحم، اما خویشتندار برای بازی قدرت منطقه‌ای است. دلایل خوبی برای نگرانی از قدرت فزاینده ایران و پرسش‌های مشروعی در مورد توافق اتمی که ممکن است به آن کمک کند وجود دارد؛ اما ارتباطی به «کوره‌ها» (ی آدم سوزی هیتلر) ندارد.

XS
SM
MD
LG