جایزه معتبر سالانه «هدایت ممتاز دیپلماسی» مؤسسه علوم دیپلماسی دانشگاه جرج تاون در واشنگتن پایتخت ایالات متحده، امسال به وندی شرمن معاون وزیر امور خارجه آمریکا در امور سیاسی اعطا شد.
خانم شرمن در ابتدای مراسمی که عصر روز سهشنبه به همین مناسبت برگزار شد، از دریافت جایزه ترینر (Trainor) و بنیادگذاران این جایزه سپاسگزاری کرد و طی سخنانی به تشریح سیاستهای ایالات متحده در قبال پرونده هستهای ایران، اوضاع کنونی خاور میانه و مسیر آینده آن پرداخت.
وی با اشاره به گفتگوهای جاری بر سر برنامه هستهای ایران گفت ایران مسلح به سلاح هستهای ثبات منطقه را تهدید میکند و موجب بروز مسابقه تسلیحاتی در خاور میانه خواهد شد؛ به همین دلیل رئیس جمهوری آمریکا وعده داده است که به ایران اجازه دستیابی به سلاح هستهای را نخواهد داد و هدف ایالات متحده در مذاکرات اتمی، مسدود کردن همه راهها به روی ایران به سمت دستیابی به سلاح هستهای است.
ایران و شش قدرت جهانی در هفته جاری دور جدید مذاکرات هستهای پس از تمدید مهلت گفتگوها برای یک دوره چهار ماهه تا ۲۴ نوامبر (۳ آذر ماه) را در نیویورک آغاز می کنند.
وندی شرمن از اعضای ارشد تیم مذاکرهکننده آمریکا در گفتگوهای هستهای قدرتهای جهانی با ایران بوده و از سال گذشته تا کنون، چند بار بطور مستقیم با دیپلماتهای ایرانی گفتگو کرده است. وی نقش مهمی در رسیدن دو طرف به توافق موقت هستهای در آذر ماه سال ۱۳۹۲ در ژنو سوئیس داشت.
معاون وزیر خارجه آمریکا با اشاره به این که طرفین مذاکرات همچنان بر سر مسائل هستهای دیگر از جمله اندازه و وسعت ظرفیت غنیسازی اورانیوم ایران اختلاف بسیار دارند، گفت ایران نمیتواند دنیا را متقاعد کند که ظرفیت فعلی غنیسازی اورانیوم آن کشور را بپذیرد.
وی در ادامه سخنان خود گفت همزمان ما برای رسیدن به یک توافق جامع با شکاف بزرگی بر سر مسائل اساسی در مذاکرات روبرو هستیم و برداشتن تحریمهای اعمال شده بر ایران، تنها با اثبات صلحآمیز بودن برنامه هستهای آن کشور توسط تهران امکانپذیر است.
خانم شرمن در ادامه تاکید کرد که حل مسالمتآمیز این مسئله بسیار مطلوب است.
این دیپلمات برجسته آمریکایی در ادامه با اشاره به تحولات خاور میانه گفت در سالهای اخیر ما در خاور میانه با حوادث خشونتباری روبرو شدهایم و چهره تاریک تروریسم را مشاهده کردهایم، که نیاز به توجه رهبران آمریکا و تمرکز توجه همه ما دارد.
سیاست آمریکا در خاورمیانه با این درک ما آغاز میشود که مشکلاتی که اکنون منطقه را در برگرفته ریشههای پیچیدهای دارد، شکافهای داخلی، خصومتهای تاریخی و رقابتهای معاصر از یکدیگر تغذیه میکنند.
به گفته او آمریکا مکرراً با چالشهای پیش رو، و نیز انجام تعهدات خود برای پایان دادن به درگیری و ترویج دولتمداری خوب، آزادی مذهبی، حقوق بشر و حکم قانون ادامه داده و به مشکلات واقف است.
خانم شرمن به لزوم تحمل و سازش در منطقه و دوری از تنفر و خشونت تاکید کرد و به اشتباه دولت عراق در نادیده گرفتن نارضایتی قومی در کشور اشاره کرد و با اشاره به روی کار آمدن دولت جدید در آن کشور گفت یک دولت فراگیر در عراق به تضعیف داعش خواهد انجامید.
وی در ادامه سخنان خود به تلاشهای جان کری وزیر امور خارجه ایالات متحده برای جلب حمایت از ائتلاف جهانی برای شکست افراطگرایان گروه موسوم به «دولت اسلامی» (داعش) اشاره کرد و گفت سیاست واشنگتن در ارتباط با سوریه تقویت آموزش مخالفان میانهرو سوری است.
معاون وزارت امور خارجه آمریکا در امور سیاسی افزود با این حال، کماکان مطلوبترین سیاست برای حل بحران سوریه، مذاکره است و شرایط کنونی سوریه را برای آینده خاور میانه بسیار سرنوشتساز خواند.
خانم شرمن به صلح خاور میانه نیز اشاره کرد و گفت کسانی که در منطقه ضعیف هستند احساس میکنند توانایی سازش ندارند و آنهایی که قوی هستند احساس میکنند نیازی به سازش ندارند. ولی قوی یا ضعیف، باید شرایطی فراهم شود که اسرائیل و فلسطینیها بتوانند در صلح و امنیت زندگی کنند.
خانم شرمن چشمانداز خاور میانه را ناامیدکننده توصیف کرد و گفت ما شاهد تحولات بسیاری در ایجاد دوستیها و همچنین اختلافات بودهایم، ولی باور من بر آن است که نیروهای نوظهوری در حال جوشش هستند تا آینده بهتری را برای خاور میانه با برقراری خودکفایی اقتصادی و اصلاحات اجتماعی رقم بزنند.
وی در ادامه افزود پیام من آن است که کاملاً از مشکلات کنونی و امکانات آینده آگاه هستیم و بسیاری در خاور میانه، چه در دولت و چه در جامعه، به دنبال تغییرات صلحآمیز هستند و ممکن است با ما توافق نداشته باشند، ولی مصمم هستند که اسیر گذشته نباشند. ما باور داریم که پیشرفت امکانپذیر است و بحث مذهب و دولتمداری میتواند حل شود.
معاون وزیر امور خارجه آمریکا و برنده جایزه امسال «هدایت ممتاز دیپلماسی» دانشگاه جرج تاون، در پایان سخنان خود گفت بر این باور هستیم که پیکار تروریسم پایان خواهد یافت و به آینده خاور میانه و به عشق به آزادی در آن منطقه و در سراسر جهان، باور داریم.
این دیپلمات کهنهکار آمریکایی پیشتر در سمتهای مشاور وزیر امور خارجه و همچنین مشاور ویژه بیل کلینتون رئیس جمهوری پیشین ایالات متحده خدمت کرده است.