لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
پنجشنبه ۶ دی ۱۴۰۳ ایران ۱۰:۴۲

لوح باستانی که در اختیار «هابی لابی» بود پس از ۳۰ سال به عراق بازمی‌گردد


لوح سفالی «رویای گیلگمش»
لوح سفالی «رویای گیلگمش»

یک لوح سفالی باستانی ارزشمند که ۳۰ سال پیش از موزه عراق سرقت شده بود، سرانجام به این کشور بازمی‌گردد.

به گزارش آسوشیتدپرس، این لوح ۳۵۰۰ ساله که در ویرانه‌های کتابخانه پادشاه بین‌النهرین کشف شده بود، بیش از ۱.۷ میلیون دلار قیمت دارد.

این لوح سفالی خط میخی، بخشی از ۱۲ لوحی بود که جریان حفاری‌های سال ۱۸۵۳ در خرابه‌های کتابخانه آشور بنی‌پال، پادشاه آشور، پیدا شد.

این لوح در سال ۲۰۰۳ به‌صورت غیرقانونی وارد آمریکا شد و سپس به سازمان ‌«هابی لابی» فروخته شد و سرانجام در موزه انجیل شهر واشنگتن به نمایش درآمد.

مأموران پلیس فدرال و وزارت امنیت داخلی آمریکا این لوح سفالی را، که به «رویای گیلگمش» شهرت دارد، در سپتامبر ۲۰۱۹ در موزه توقیف کردند.

لوح گیلمگش، بخشی از یک‌ شعر سومری از حماسه گیلمگش است که یکی از قدیمی‌ترین متون مذهبی در جهان محسوب می‌شود.

دادستان‌های فدرال در منطقه بروکلین نیویورک، این لوح را در یک روند حقوقی مصادره کردند و مراسم رسمی بازگرداندن آن روز پنجشنبه در موزه ملی بومیان آمریکا در شهر واشنگتن، که بخشی از سازمان «اسمیتسونین» است، با حضور مقامات عراقی برگزار شد.

لوح سفالی «رویای گیلگمش»
لوح سفالی «رویای گیلگمش»

توقیف و بازگرداندن این لوح سفالی تاریخی بخشی از تلاش گسترده مقامات آمریکایی و سایر کشورهای جهان برای بازگرداندن آثار باستانی سرقت شده از کشورهایی مانند عراق است که در گذشته امکان‌پذیر نبود.

بازار سیاه آثار عتیقه مشتریان زیادی دارد، و شبکه‌های قاچاق اغلب چنین اقلامی را با اطلاعات و اسناد مالکیت جعلی خرید و فروش می‌کنند.

بازگرداندن این لوح به عراق برای رئیس بخش تحقیقات وزارت امنیت داخلی آمریکا از نظر شخصی نیز اهمیت زیادی دارد. استیو فرانسیس، فرزند یک زوج کلدانی، از اقلیت‌های مسیحی‌تبار عراق است.

او در سال ۲۰۰۳ به عراق اعزام شد و عضو واحد ویژه گمرک ایالات متحده بود که وظیفه داشت به حفاظت از آثار باستانی غارت شده این کشور کمک کند.

علاوه بر این لوح، یک مجسمه سومری سه هزار ساله نیز که در جریان تحقیقات نیروهای امنیتی آمریکا کشف شده است، به عراق بازگردانده خواهد شد.

وزارت امنیت داخلی آمریکا از سال ۲۰۰۸ تاکنون بیش از ۱۵ هزار آثار تاریخی مسروقه را به ۴۰ کشور جهان بازگردانده است، که از این تعداد حدود پنج هزار اثر متعلق به عراق بوده است.

بخش مهم این تحقیقات در دفتر نیویورک این وزارتخانه انجام می‌شود که وظیفه اصلی آن مبارزه با قاچاق آثار تاریخی است.

XS
SM
MD
LG