لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
چهارشنبه ۷ آذر ۱۴۰۳ ایران ۲۲:۵۰

سی صفحه از گزارش سالانه وزارت خارجه آمریکا درباره آزادی مذهبی در جهان به ایران اختصاص دارد


وزیر خارجه آمریکا در جریان رونمایی از گزارش سالانه آزادی مذهبی سخنرانی کرد و گفت در ایران سرکوب بهاییان، مسیحیان و دیگران همچنان وجدان ها را تحت تاثیر قرار می دهد.

در این مراسم همچنین «سم براون بک» نماینده ویژه آمریکا در امور آزادی مذهب در جهان که پس از مایک پمپئو سخنرانی می کرد، گفت: ایران یکی از بدترین کارنامه های آزادی مذهبی در جهان را دارد و حکومت ایران مردم را به خاطر باورهای مذهبی تحت آزار و اذیت قرار می‌دهد و برخی را اعدام می کند، از جمله درویش ها.

گزارش سال ۲۰۱۸، نظیر سال های گذشته، وضعیت آزادی مذهبی در کشورهای جهان شرح داده شده است.

نقض آزادی مذهبی در ایران

بخش مربوط به ایران در این گزارش مفصل دولت آمریکا ۳۰ صفحه است. در بخشی از این گزارش آمده است که قوانین جزایی ایران اعدام را برای افراد غیرمسلمانی که تبلیغ مذهبی کنند و سعی کنند مسلمانان را به دین خود برگردانند، در نظر گرفته است.

بخش مربوط به ایران در این گزارش مفصل دولت آمریکا ۳۰ صفحه است. در بخشی از این گزارش آمده است که قوانین جزایی ایران اعدام را برای افراد غیرمسلمانی که تبلیغ مذهبی کنند و سعی کنند مسلمانان را به دین خود برگردانند، در نظر گرفته است.

در این گزارش آمده است که دولت آمریکا تخمین می زند که ۹۹.۴ درصد مردم ایران مسلمان هستند که از این بین، ۹۰ تا ۹۵ درصد شیعه و ۵ تا ۱۰ درصد سنی هستند.

قوانین ایران، تغییر دین مسلمانان را ممنوع می داند و تنها تبدیل مذهب داخل دین اسلام را مجاز می داند و برای ارتداد، اعدام در نظر گرفته است.

در این گزارش آمده است طبق برآوردهای دولت آمریکا، کمتر از یک درصد جمعیت ایران را بهاییان، مسیحیان، یهودیان، زرتشتیان، صباییان-منداییان، و پیروان اهل حق تشکیل می دهند. شمار بهاییان دست کم ۳۰۰هزار نفر عنوان شده و شمار مسیحیان نیز حدود ۵۴۷هزار نفر گزارش شده است.

هر چند گفته شده است آمار مسیحیان بیش از آنچه گزارش شده ممکن است باشد اما آمار دولت ایران شمار مسیحیان را ۱۱۷ هزار و ۷۰۰ نفر عنوان کرده است.

در بخش دیگری از گزارش نیز شمار زرتشتیان به گفته گروه های زرتشی و مرکز آمار دولتی ایران حدود ۲۵ هزار نفر عنوان شده است. کمیته یهودیان تهران نیز آمار یهودیان را ۹ هزار نفر و در حالی که یک رسانه بریتانیایی آمار یهودیان را بین ۱۸هزار تا ۲۰هزار نفر گزارش کرده است.

گزارش تفصیلی وزارت خارجه آمریکا می گوید دولت ایران مسیحیان تبشیری پروتستان را مسیحی قلمداد نمی کند.

افراد که به یکی از اقلیت های مذهبی تعلق دارند باید این موضوع را به اطلاع حکومت برسانند. مقامات ممکن است کلیساها را در صورتی که ثبت نشده باشد یا افرادی که مذهبشان قبلا گزارش نشده در آنها شرکت کنند، تعطیل کنند.

این گزارش می گوید وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، وزارت اطلاعات فعالیت اقلیت های مذهبی را زیر نظر می گیرند و سپاه پاسداران نیز کلیساها را رصد می کند.

بهاییان از داشتن نهادهای آموزشی خود ممنوع هستند و دانشجویان بهایی از تحصیل در دانشگاه ها ممنوع شده اند و اگر دین آنها بعد از تحصیل معلوم شود، از دانشگاه اخراج می شوند.

گزارش به نقل از نهادهای حقوق بشری نظیر عفو بین الملل می گوید حکومت مخالفان و کسانی که خواستار اصلاحات امور سیاسی هستند و معترضان شرکت کنند در اعتراضات صلح آمیز را اعدام کرده است. این گزارش برای نمونه از زانیار مرادی و لقمان مرادی، دو زندانی کرد در زندان رجایی شهر نام برده است که به اتهام محاربه و قتل، اعدام شدند.

نهاد های حقوق بشری می گویند آنها شکنجه و وادار به اعتراف شده بودند و دسترسی به مشاوره حقوقی نداشتند. گزارش با ذکر چند نمونه دیگر، از اعدام سه بلوچ در سپتامبر گذشته یاد می کند که دادگاه انقلاب زاهدان آنها را به اتهام محاربه و درگیری مسلحانه با نیروهای پلیس که منجر به کشته شدن یک افسر پلیس شده بود، به اعدام محکوم کرد. گزارش سالانه وزارت خارجه آمریکا به نقل از «هرانا» می گوید که این سه در نامه سرگشاده ای گفته بودند که بازجویان آنها را شکنجه کرده اند.

این گزارش همچنین از محمد ثلاث، درویش گنابادی یاد کرده است که ژوئن گذشته اعدام شد. نهادهای مختلف حقوق بشری محاکمه او را زیر سئوال بردند و گفتند تحت شکنجه ماموران نیروی انتظامی، او وادار به اعتراف شده بود و دسترسی به وکیل نیز نداشت و شاهدان را نیز رد کرده بودند که می خواستند شهادت بدهند وی در زمانی که یک افسر پلیس کشته شد، در بازداشت ماموران بود.

این گزارش همچنین به بازداشت زینب طاهری، وکیل حقوق بشر ثلاث اشاره دارد.

گزارش وزارت خارجه آمریکا می گوید ساکنان مناطق دارای جمعیت بالای سنی نظیر کردستان، خوزستان و سیستان و بلوچستان به ادامه سرکوب از سوی نهادهای قضایی و امنیتی و کشتارهای غیرقانونی گزارش کرده اند و برای نمونه سنی های کرد را به خاطر فعالیت محیط زیستی و یا غذا خوردن در محیط عمومی در جریان ماه رمضان و دیگر مسائل بازداشت کرده اند.

گزارش وزارت خارجه به نقل از هرانا همچنین از وضعیت بد زندان اردبیل و آزار زندانیان سنی به دست نگهبانان شیعه سخن گفته است. برای نمونه، گزارش وزارت خارجه از یک زندانی سنی بلوچ به نام محمد صابر ملک رئیسی نام برده است که توسط نگهبانان شیعه مجروح شده است.

بخش دیگری از این گزارش مفصل به بازداشت ۳۰۰ درویش گنابادی پس از حمله پلیس به آنها و تیراندازی به سمت آنها اشاره دارد که به حصر رهبر خود، نور علی تابنده، معترض بودند. گزارش همچنین به ممنوع کردن مولوی عبدالحمید اسماعیلی زاده، روحانی ارشد سنی و از سفر به خارج حکایت دارد.

در شیراز، طبق این گزارش، حکومت ده ها بهایی را در سال گذشته بازداشت و را به ده ها سال زندان محکوم کرد.

ایالات متحده از حقوق اعضای گروه‌های اقلیت مذهبی در کشور، از طریق اقداماتی در سازمان ملل متحد، حمایت کرده است؛ از جمله رأی موافق تمدید ماموریت گزارشگر ویژه. دولت آمریکا همچنین از قطعنامه هایی که در مورد وضعیت حقوق بشر ایران – مانند ادامه سرکوب اقلیت های مذهبی - ابراز نگرانی کرده‌اند، حمایت کرده است.

وزارت خارجه آمریکا، گزارش آزادی مذهبی در کشورهای جهان را بر اساس یک قانون مصوب سال ۱۹۹۸ تهیه و به کنگره آمریکا گزارش می کند.

سخنرانی کامل مایک پمپئو را با ترجمه همزمان از فیسبوک صدای آمریکا ببینید:

https://gdb.voanews.com/6A93B43A-98B2-45DB-8109-0792592FEB29.gif

XS
SM
MD
LG