وزیر امور خارجه ایران در نشستی در جمع چهره های سرشناس آمریکایی، با انتقاد از عملکرد آمریکا در اجرای برجام گفت، از مجموع بیش از ۲۰۰ هواپیمایی که ایران درخواست کرده، آمریکا تنها با فروش ۹۷ هواپیما موافقت کرده است.
محمد جواد ظریف جمعه شب دوم مهر به وقت واشنگتن در اندیشکده شورای روابط خارجی در شهر نیویورک دیدگاه تهران درباره موضوعاتی همچون اجرای توافق جامع اتمی موسوم به برجام، هدف ایران در سوریه، بازار نفت و بازداشتهای افراد دوتابعیتی در ایران برای حضار و مدعوین که شامل مقامات کنونی و پیشین آمریکا و اساتید دانشگاه بود، بیان کرد.
وی سخنان حسن روحانی در سخنرانی روز چهارشنبه در سازمان ملل را تکرار کرد و مانند او آمریکا را به «اهمال» در اجرای مفاد برجام متهم کرد و گفت آمریکا باید فضا را برای ورود شرکتها به ایران مهیا تر کند.
ایران و آمریکا
به گفته آقای ظریف تا آنجایی که به اجرای برجام مربوط می شود، مقامات آمریکا هنوز تلاش زیادی برای تغییر فضای عمومی جهان و قانع کردن دیگران به تعامل بازرگانی با ایران انجام نداده اند. خیلی از شرکتها هنوز از تلافی آمریکا علیه خودشان در صورت ورود به بازار ایران نگرانند.
به گفته ظریف، هنوز هیچ بانک عمده اروپایی وارد بازار ایران نشده و حتی خود دولت آمریکا شش هفت ماه طول کشید تا مجوز فروش بوئینگ و ایرباس به ایران را صادر کند، آن هم نه به آن تعدادی که تهران سفارش داده بود.
وزیر خارجه ایران گفت ایران خواستار خرید ۱۱۸ ایرباس و ۸۸ بوئینگ بوده، که آمریکا به ترتیب مجوز فروش ۱۷ و ۸۰ فروند را صادر کرده است.
به گفته آقای ظریف، میزان اعتماد بخش عمدهای از ایرانیان به آمریکا پس از اجرای برجام کاسته شده است. وی علت این امر را به شنیده هایی درباره اقدام برخی از مقامات، لابی و شرکتهای آمریکایی که در سفر به اروپا این کشورها را به ورود به ایران ترغیب نمیکنند، دانست. ظریف افزود که این مساله از دید مردم ایران پنهان نمی ماند.
سخنان آقای ظریف در حالی است که پیشتر سحر نوروز زاده عضو تیم سیاست گذاری و سخنگوی فارسی زبان وزارت خارجه آمریکا گفته بود برخلاف اظهارات مقام های ایران، آمریکا به همه تعهدات خود در توافق جامع اتمی پایبند بوده است و حتی وزارت خارجه آمریکا کارشناسانی را برای رفع نگرانی بانک ها و موسسات مالی بزرگ مامور کرده است.
ایران و نفت
آقای ظریف در این نشست به دیگر دغدغه اقتصادی ایران اشاره کرد. وزیر خارجه ایران در مورد دیدگاه ایران به بازار نفت خام جهان گفت که تهران به دنبال سهم از دست رفته خود و همچنین به دنبال قیمت عادلانه نفت خام است. او بدون نام بردن از عربستان سعودی گفت که سهم تهران در زمان تحریمها توسط دیگران گرفته شده و حالا ایران به دنبال بازیابی آن هست.
روز جمعه رویترز اعلام کرد،ریاض به ایران پیشنهاد داده که تولید نفت خود را ثابت نگه دارد و در این صورت عربستان هم تولید نفت خود را امسال کاهش خواهد داد. این پیشنهاد عربستان سعودی در آستانه اجلاس غیر رسمی کشورهای عضو اوپک مطرح شده و اگر ایران با آن موافقت کند، شاید بتواند به اتفاق نظر کشورها در اوپک کمک کند.
ایران و سوریه
آقای ظریف همچنین در این نشست سیاست ایران در قبال سوریه را همزمان کمک به دولت رسمی سوریه و یافتن راه حل سیاسی عنوان کرد.
وی که تاکنون در چندین دوره نشست گروه بینالمللی حامیان سوریه که با هدف پایان دادن به جنگ سوریه تشکیل شده، شرکت کرده است گفت نبود تصویر روشن از آینده سوریه را یکی از دلایل عدم دستیابی به راه حل سیاسی دانست.
به گفته وی هیچ یک از طرفهای درگیر که حدود ۷۰ گروه شمارش شده اند، تصویر روشنی از آینده سیاسی کشور ندارد. همه تصاویر بر پایه بازی مجموع صفر دیده می شود. یعنی حول اینکه اسد بماند و با نماند،یا اینکه همه راه حلها براساس یک شخص استوار است، هیچ راه حل وسطی دیده نشده است.
دو تابعیتی ها
وی در این نشست در پاسخ به سوالی درباره افراد دوتابعیتی که در ایران بازداشت و محکوم شدهاند گفت که سالانه هزار تن از افراد دو تابعیتی به ایران سفر میکنند و هیچ مشکلی برای آنها بوجود نمی آید.
ظریف با این حال، ابراز امیدواری کرد که مشکل این افراد پایان مسالمت آمیزی داشته باشد. وی افزود که دولتها و رووسای جمهوری در ایران، هیچ نفوذی بر روی قوه قضاییه کشور ندارند.
ریچارد رتکلیف همسر نازنین زاغری و کامران فروغی فرزند کمال فروغی، دو شهروند بریتانیایی ایرانی تبار زندانی در ایران هستند که در گفتگو با صدای آمریکا از وضعیت پیش آمده برای خانوادهشان ابراز نگرانی کردند.
آقای رتکلیف معتقد است که نازنین بازیچه بازی های سیاسی داخل ایران شده و آقای فروغی میگوید که از وضع سلامتی و احتمال مرگ پدرش به علت کهولت سن در زندان نگران است.
وزیر خارجه ایران به همراه آقای روحانی برای حضور در هفتاد و یکمین اجلاس مجمع عمومی ملل به آمریکا سفر کرده است.