لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
شنبه ۸ دی ۱۴۰۳ ایران ۰۳:۴۴

شهادت «رضا ضراب» علیه شرکا: افشای جزئیات دورزدن تحریم ایران از مسیر ترکیه


«رضا ضراب» تاجر اهل ترکیه و ایرانی‌تبار که در آمریکا زندانی است بعد از چند هفته در دادگاه فدرال نیویورک حاضر شد،‌ اما نه در مقام متهم بلکه به عنوان شاهد علیه شرکای سابق خود شهادت داد و بخشی از سیستمی که او و شرکایش برای دور زدن تحریم‌های بین المللی علیه جمهوری اسلامی ایران را شرح دهد.

آقای ضراب روز چهارشنبه در دادگاه مدعی شد بعد از چند معامله با نهادهای ایرانی، با مقام های ارشد جمهوری اسلامی ایران دیدار داشت. او ضمن اشاره به نام محمود بهمنی رئیس بانک مرکزی، به ملاقات با محمود احمدی نژاد رئیس جمهوری وقت ایران نیز اشاره کرد.

تصویر نقاشی شده از حضور امروز ضراب در دادگاه نیویورک در روز چهارنشبه
تصویر نقاشی شده از حضور امروز ضراب در دادگاه نیویورک در روز چهارنشبه

نام رضا ضراب در ایران به همراه بابک زنجانی تاجری که در سالهای اخیر به ثروت رسید، مطرح شد. رسانه‌ایران او را شریک زنجانی معرفی کردند که به او برای انتقال پول فروش نفت ایران در دوره احمدی نژاد کمک می کرد.

ضراب و ابرو گوندش همسر او
ضراب و ابرو گوندش همسر او

آقای ضراب سال ۲۰۱۵ به همراه دوستان خود سفری به فلوریدای آمریکا داشت که توسط آمریکا دستگیر شد. دادستانی آمریکا آقای ضراب و چند نفر دیگر را متهم کرده در سالهای ۲۰۱۰ تا ۲۰۱۵ که جمهوری اسلامی ایران تحت تحریم برای برنامه هسته ای خود بود، چندین میلیارد دلار پول فروش نفت ایران را جابجا کرده اند.

دادستان‌های آمریکا می گویند در این پرونده غیر از ضراب مقام های ارشد ایران و ترکیه نیز نقش دارند.

در هفته های اخیر چندبار محاکمه صراف در نیویورک تعویق افتاده بود و به تازگی نیویورک تایمز فاش کرد که او با مقام های دادستانی توافق کرده در ازای تخفیف در مجازات، علیه سایر متهمان پرونده دور زدن تحریم های ایران شهادت بدهد.

شرکایی در ترکیه

ضراب متولد ۱۳۶۲ در تبریز، از سال ۱۳۸۶ به اعتبار فعالیت های پدرش در سه کشور ترکیه،‌ آذربایجان و امارات گسترش داد.

عمده فعالیت پولشویی و انتقال پولهای جمهوری اسلامی ایران از طریق ترکیه صورت گرفته است. در پرونده دورزدن تحریمها، ۹ نفر متهم هستند که تنها «رضا ضراب» و «محمد هاکان آتیلا» در بازداشت هستند.

از دیگر متهمان مهم این پرونده «محمد ظفر چاغلایان» وزیر سابق اقتصاد ترکیه است.

رجب طیب اردوغان از ابتدای بازداشت ضراب نگرانی خود را اعلام کرد. شاید بخشی از نگرانی رئيس جمهوری ترکیه اعترافات احتمالی رضا ضراب علیه شرکای خود در ترکیه باشد.

ضراب در جلسه چهارشنبه در بخشی از شهادت خود گفت بیش از ۵۰ میلیون دلار به محمد ظفر چاغلایان وزیر وقت اقتصاد ترکیه، برای انتقال طلا به ایران رشوه داده است. وزیر وقت اقتصاد ترکیه هم در مقابل کمک کرده که او با «هالک‌ بانک» توافقی انجام بدهد که ایران بتواند از این طریق با انتقال طلا، پول خود را در خارج خرج کند.

دولت ترکیه این اتهام را رد کرده می گوید وزیر اقتصاد در چارچوب قوانین ترکیه اقدام کرده و اشاره ای به رشوه پنجاه میلیونی نکرده است.

ضراب از حامیان اردوغان بود و سال ۲۰۱۲ نیز که ضراب و پنجاه نفر دیگر به جرم قاچاق دستگیر شدند، این اردوغان بود که به کمک او آمد.

مایکل موکاسی دادستان سابق کل آمریکا و رودی جولیانی شهردار سابق نیویورک که از نزدیکان دولت دونالد ترامپ محسوب می شود، از جمله وکلای رضا ضراب هستند.

مایکل موکاسکی (چپ) و رودی جولیانی
مایکل موکاسکی (چپ) و رودی جولیانی

ربط ضراب به کودتای ناکام ترکیه و پرونده نقش روسیه در انتخابات آمریکا

دولت ترکیه متناوب خواستار آزادی ضراب شده و حتی به تازگی یک مقام ارشد ترکیه،‌‌ مدعی شده که دادگستری آمریکا تحت تاثیر فتح‌الله گولن روحانی مخالف اردوغان و ساکن ایالت پنسیلوانیا است. ادعایی که از سوی قاضی رسیدگی به این پرونده رد شد.

از زمان کودتای ناکام سال گذشته در ترکیه، اردوغان بسیاری از مسایل کشور را به گولن مرتبط می داند.

ضراب ماه گذشته میلادی هفت اتهام خود شامل توطئه، نقض تحریم‌های آمریکا، کلاهبرداری بانکی، پولشویی و دادن رشوه به زندان‌ها برای گرفتن مشروب الکلی و استفاده از تلفن همراه در زندان را پذیرفت. مقام های قضایی آمریکا هنوز نگفته اند او برای جرایمی که پذیرفته به چند سال زندان محکوم می شود.

در مقابل شهادت ضراب، «آتیلا» مدیر هالک بانک ترکیه این اتهامات را رد کرد و وکیل او، ضراب را متهم کرد برای فرار از زندان، روی به دروغگویی آورده است.

شبکه ان‌بی‌سی پیشتر گزارش داد که «رابرت مولر» بازپرس ویژه که بر روی نقش روسیه در انتخابات آمریکا کار می کند، درباره پرونده ضراب حساس شده است. او درباره نقش «مایکل فلین» مشاور مستعفی امنیت ملی کاخ سفید تحقیق می کند. آقای فلین در زمان انتقال دولت به ترامپ،‌ دیدارهایی با مقامات ترکیه داشت.

پیشتر رسانه های آمریکایی مدعی شدند که فلین با مقام های ترکیه توافق کرده بود در ازای ۱۵ میلیون دلار گولن را به ترکیه استرداد کند. ادعایی که البته وکیل آقای فلین آن را رد کرد.

https://gdb.voanews.com/DB8B35EC-8161-4D0C-8176-61890B65E8A4.gif

XS
SM
MD
LG