سخنگوی وزارت خارجه آمریکا می گوید هر چند آمریکا با تحویل سیستم دفاع موشکی روسیه به ایران مخالف است، اما این مساله را نقض برجام نمی داند.
روز سه شنبه ۲۱ اردیبهشت، وزیر دفاع ایران گفت که روسیه سامانه دفاع موشکی اس-۳۰۰ روسی را در اختیار ایران قرار داده است.
در واکنش به این خبر سخنگوی وزارت خارجه آمریکا گفت، واشنگتن مخالفت خود با فروش این سیستم روسی به ایران را بطور مکرر بیان کرده است.
الیزابت ترودو گفت: "وزیر خارجه به طور مکرر این مطلب را به آقای لاوروف یادآور شده است. ما مدتهاست به فروش سیستم دفاعی پیشرفته به ایران اعتراض کرده ایم و از نزدیک آنرا زیر نظر داریم."
خانم ترودو افزود: "با وجود مخالفتی که با فروش آن داریم، این قرارداد برنامه جامع اقدام مشترک یا قطعنامه ۲۲۳۱ سازمان ملل را نقض نمی کند.
وزارت خارجه آمریکا تأکید دارد که دفاعی بودن این سیستم مورد اعتراض نیست، بلکه پیشرفته بودن آن مطرح ست.
روسیه و ایران یک قرارداد تسلیحاتی ۸۰۰ میلیون دلاری در سال ۲۰۰۷ برای فروش پنج موشک اس-۳۰۰ منعقد کردند.
سامانه دفاع موشکی اس-۳۰۰ این توانایی را دارد که تا ۱۰۰ هواپیماهای مهاجم را در یک فضای ۱۵۰ کیلومتری و تا ارتفاع ۳۰ کیلومتری از سطح زمین مورد هدف قرار دهد.
این معامله در سال ۲۰۱۰ به دلیل تحریم های شورای امنیت سازمان ملل متحد علیه تهران به مرحله اجرا نرسید.
ایران از روسیه به محاکم بین المللی شکایت کرد، اما بعد از توافق اولیه ایران و کشورهای عضو گروه ۱+۵، ولادیمیر پوتین رئیس جمهوری روسیه تحویل این موشک ها را در سال ۲۰۱۵ تصویب کرد. ایران هم پذیرفت که شکایت خود را پس بگیرد.
در گزارش ها آمده بود که روسیه می خواست یک سیستم پدافند هوایی دیگر را تحویل دهد که به گفته مسکو "پیشرفته تر" است، اما مقامات ایران بر دریافت اس-۳۰۰ تاکید داشتند.