لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
چهارشنبه ۱۶ آبان ۱۴۰۳ ایران ۰۶:۳۷

رئیس کمیته اطلاعات مجلس نمایندگان آمریکا: تبادل زندانیان بین جمهوری اسلامی و آمریکا موجب نگرانی است


مایک ترنر، رئیس کمیته اطلاعاتی مجلس نمایندگان ایالات متحده
مایک ترنر، رئیس کمیته اطلاعاتی مجلس نمایندگان ایالات متحده

مایک ترنر نماینده جمهوریخواه مجلس نمایندگان آمریکا از اوهایو و رئیس کمیته اطلاعات این مجلس روز یکشنبه، در مصاحبه‌ای با برنامه «رو‌ در رو با ملت» در شبکه سی‌بی‌اس به نگرانی‌های خود در مورد تبادل زندانیان بین ایران و آمریکا اشاره کرده است.

او در پاسخ به این پرسش که آیا در مورد تبادل زندانیان بین آمریکا و ایران احساس راحتی می‌کنید گفت که «وقتی گزارش توجیهی در باره این تبادل را در کمیته اطلاعاتی دریافت کردیم، بدیهی است که نگرانی‌های خود را نیز اعلام کردیم. ما هر زمان که روی سر آمریکایی‌ها قیمت بگذاریم، انگیزه‌ای بوجود می‌آید که گروگان‌های بیشتری بگیرند.»

مایک ترنر درباره یکی دیگر از نگرانی‌های خود گفت که ایران با دسترسی به میلیاردها دلار مسدود‌شده‌ای که اکنون در چارچوب توافق برای این مبادله نصیبش می‌شود برای حمایت از سازمان‌های تروریستی از جمله حزب‌الله لبنان و حماس و دیگر اقدامات مخرب استفاده خواهد کرد.

او با اشاره به دولت بایدن که می‌گوید این وجوه به کمک‌های بشردوستانه محدود شود گفت که آنها در عین حال «اذعان کرده‌‌اند که این وجوه قابل معاوضه است، یعنی ایران می‌تواند آن را انتقال دهد و صرف کارهای دیگر کند.»

‌ مایک ترنز همچنین به اتباع آمریکایی توصیه کرد از سفر به ایران خودداری کنند.

وزارت امور خارجه ایالات متحده روز دوشنبه بیست و یکم شهریور ماه با ارسال بیانیه‌ای به «صدای آمریکا»، آزادی پنج ایرانی را که در آمریکا متهم یا محکوم هستند، به عنوان بخشی از برنامه تبادل با تهران، تایید کرده بود.

دولت‌های آمریکا و جمهوری اسلامی پیش‌تر در بیست و یکم مرداد ماه تایید کرده بودند که بر اساس این‌ توافق، همچنین پنج شهروند آمریکایی که واشنگتن می‌گوید به ناحق توسط جمهوری اسلامی بازداشت شده‌اند، آزاد خواهند شد.

خبرگزاری دولتی ایسنا با استناد به «اطلاعات دریافتی»، مدعی شده است که «پس از موافقت واشنگتن با شروط جمهوری اسلامی» و پس از احراز انتقال منابع مالی تهران به قطر توسط بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران، «فرآیند تبادل زندانیان آغاز می‌شود» و محل تبادل هم «دوحه، پایتخت قطر» خواهد بود.

در این حال، پیش‌تر خبرگزاری رویترز از «سندی» خبر داده بود که به موجب آن، وزیر امور خارجه آمریکا، آنتونی بلینکن به عنوان بخشی از توافق مبادله زندانیان بین ایالات متحده و جمهوری اسلامی برای انتقال پول بلوکه‌شده ایران از کره جنوبی به قطر «معافیت تحریمی» صادر کرده است.

این معافیت به بانک‌های بین‌المللی اجازه می‌دهد تا بدون نگرانی از تحریم‌های آمریکا، پول مورد نظر را از کره جنوبی به قطر منتقل کنند. این پول قرار است برای «خرید کالاهای بشردوستانه» توسط ایران استفاده شود.

با این حال، رسانه وابسته به دولت جمهوری اسلامی مدعی شده است که «طبق توافقات صورت‌گرفته» ۶ حساب‌ بانکی برای ۶ بانک‌ ایرانی که «دسترسی به سوئیفت داشتند»، افتتاح شده و «واریز در این حساب‌ها انجام خواهد شد.»

بر اساس این روایت، پس از واریز منابع مالی تهران به این حساب‌ها در «۲ بانک قطری»، بانک مرکزی قطر به جمهوری اسلامی اعلام می‌کند که این منابع «قابل استفاده» است و پس از «پاسخ کتبی»، اقدامات دیگر توافق انجام خواهد شد.

یک سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا ۲۱ شهریور در واکنش به خبرهای منتشر شده درباره اعطای معافیت تحریمی از سوی وزارت امور خارجه برای انتقال پولهای بلوکه شده به ایران گفت که موضوع «معافیت تحریمی» نیست بلکه فقط یک تاییدیه فنی برای انتقال وجهی است که قبلا اعلام شده است.

به گزارش خبرنگار بخش انگلیسی صدای آمریکا این سخنگوی وزارت خارجه تصریح کرد: «ایالات متحده اجازه داده تا برای تسهیل آزادی پنج شهروند آمریکایی بازداشت شده، انتقال وجوه بلوکه شده ایران از کره جنوبی به حساب‌های محدود شده در مؤسسات مالی در قطر انجام پذیرد به همین علت وزیر امور خارجه آمریکا هفته گذشته معافیتی را امضا کرده است که امکان اجرای این انتقال را فراهم می‌کند.»

او همچنین تاکید کرد: «این معافیت امکان انتقال وجه از یک مکان به مکان دیگر را فراهم می‌کند، اما این واقعیت را تغییر نمی‌دهد که ایرانی‌ها فقط می‌توانند برای تامین مالی خرید کالاهای بشردوستانه از آن استفاده کنند چرا که هیچ پولی مستقیماً به ایران نمی‌رود و پس از انتقال به قطر نیز ایالات متحده بر نحوه و زمان استفاده از این وجوه نظارت خواهد داشت.»

این سخنگوی وزارت امور خارجه خاطرنشان کرد: «این سیاست دیرینه ایالات متحده است که تضمین کند تحریم‌های ما مانع از سرازیر شدن غذا، دارو و سایر کالاها و خدمات بشردوستانه به مردم عادی نمی‌شود، صرف نظر از اینکه دولت‌هایشان چقدر قابل اعتماد باشند.»

XS
SM
MD
LG