در پی انتشار اخبار متعدد از هشدارهای نظامی متقابل ایران و آمریکا در خلیج فارس طی هفتههای اخیر، سخنگوی وزارت خارجه آمریکا اعلام کرد که واشنگتن نگرانی های خود در این زمینه را به تهران منتقل کرده است.
مارک تونر در نشست خبری عصر سه شنبه خود، با اشاره به هشدار اخیر ایران به هواپیماهای آمریکایی در خلیج فارس و تنشهایی که میان قایقهای تندرو سپاه پاسداران و شناورهای نظامی آمریکا در هفتههای اخیر رخ داده است، گفت که ایران «بطور غیرضروری» تنشها را در منطقه افزایش میدهد.
او با بیان این که ایالات متحده بر اساس استانداردهای هوانوردی و دریانوردی بین المللی در منطقه تردد میکند، به خبرنگاران گفت که واشنگتن نگرانی های خود در این زمینه را به تهران منتقل کرده است.
آقای تونر توضیح داد که این نگرانی ها از سوی وزارت دفاع آمریکا منتقل شده است و او نیز بر آن صحه می گذارد، اما تاکید کرد که نمی تواند در مورد راههای ارتباطی دیگر ایالات متحده و ایران توضیح دهد.
همزمان با این سخنان سخنگوی وزارت خارجه آمریکا، علی فدوی فرمانده نیروی دریایی سپاه پاسداران اعلام کرد که آمریکا در سال های اخیر بارها به دنبال ایجاد یک خط ارتباطی مستقیم با نیروی دریایی سپاه بوده است.
او در مراسم رونمایی از یک شناور جدید سپاه، با رد سخنان مقامات نظامی آمریکا مبنی بر عملکرد غیرحرفهای قایق های سپاه در خلیج فارس گفت: "آنها در سه چهار سال گذشته دنبال یک خط ارتباطی مستقیم با نیروی دریایی سپاه هستند و این تحت هیچ شرایطی مورد تایید مقامات جمهوری اسلامی ایران نیست و مصوبهای در این باره وجود ندارد."
فرمانده نیروی دریایی سپاه حضور نیروهای آمریکایی در خلیج فارس را موجب ناامنی در این منطقه دانست و گفت که نظامیان آمریکا برای جلوگیری از بروز مشکل، باید منطقه خلیج فارس را ترک کنند.
او در ادامه، اظهارات مقامهای نظامی آمریکا در انتقاد از رفتار غیرحرفه ای قایقهای تندروی سپاه را رد کرد و آن را خلاف واقع دانست. آقای فدوی گفت که قایق های ایرانی هیچگاه به ۹۰ متری شناورهای آمریکایی نزدیک نشدند و در موارد مطرح شده توسط آمریکایی ها، قایق های سپاه در فاصله ۲ هزار متری آنان قرار داشتند.
طی هفتههای اخیر مقام نظامی آمریکا بارها از رفتار قایق های نظامی سپاه در خلیج فارس و تنگه هرمز انتقاد کرده اند.
در آخرین مورد، دو مقام نظامی آمریکا اعلام کردند که یک قایق تندروی سپاه به ۹۰ متری یک شناور نیروی دریایی آمریکا نزدیک شد و شناور آمریکایی برای جلوگیری برخورد، ناچار به تغییر مسیر شد.
این دست کم چهارمین موردی از اتفاقات مشابهی بود که طی کمتر از یک ماه گذشته در منطقه رخ داد. مقامات آمریکایی نگران آن هستند که این اقدامات جمهوری اسلامی ایران ممکن است در نهایت منجر به وقوع یک اشتباه شود.
طی روزهای گذشته نیز مقام های نظامی آمریکا اعلام کردند که ارتش ایران دو هواپیمای تجسسی آمریکا را که در نزدیکی ساحل ایران پرواز می کردند تهدید به شلیک موشک کرد.