لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
چهارشنبه ۱۶ آبان ۱۴۰۳ ایران ۱۸:۵۲

آلن درشوویتز: کره شمالی چه درسی را باید در مورد ایران به ما بدهد


آلن درشوویتز، استاد حقوق دانشگاه هاروارد
آلن درشوویتز، استاد حقوق دانشگاه هاروارد

«آلن درشوویتز» در یادداشتی که روز چهارشنبه در بخش نظرات روزنامه واشنگتن اگزَمینر منتشر شد، با این مقدمه که ما در جلوگیری توسعه سلاح‌های هسته‌ای کره شمالی ناکام بوده‌ایم، می‌گوید به همین دلیل گزینه‌های ما برای متوقف کردن تلاش پیونگ یانگ برای ساخت سامانه پرتاب مناسب برای این سلاح‌ها که قابلیت رسیدن به ایالات متحده را داشته باشد، بسیار محدود است.

این استاد حقوق دانشگاه هاروارد در ادامه یادداشت خود نوشته است، درس سختی که از ناکامی در مهار کره شمالی و جلوگیری از تبدیل شدن آن به یک قدرت اتمی گرفته‌ایم این است که باید توسعه برنامه هسته‌ای ایران و دستیابی آن کشور به تسلیحات اتمی را متوقف کنیم؛ زیرا که، به عقیده او، یک ایران اتمی به مراتب برای منافع آمریکا خطرناک‌تر از یک کره شمالی اتمی است.

او می گوید، ایران قبلا به توانایی ساخت موشک‌هایی که به بسیاری از متحدان آمریکا برسد دست یافته و اکنون در حال ارتقای آنهاست، به نحوی که قابلیت حمل کلاهک هسته‌ای و پرتاب به سمت سرزمین‌های ما را داشته باشد. «رهبران مذهبی بنیادگرای ایران حاضرند برای از بین بردن "شیطان بزرگ" (ایالات متحده) یا "شیطان کوچک" (اسرائیل) میلیون‌ها ایرانی را قربانی کنند.»

درشوویتز از آیت اﻟله اکبر هاشمی رفسنجانی، رئیس جمهوری اسبق و رئیس پیشین مجمع تشخیص مصلحت نظام جمهوری اسلامی ایران، نقل می‌کند که به یک خبرنگار آمریکایی گفت، اگر ایران با سلاح اتمی به اسرائیل حمله کند، «تا پنج میلیون یهودی» کشته خواهند شد، و اگر اسرائیل تلافی کند پانزده میلیون ایرانی می‌میرند، که «قربانی اندکی از جمعیت میلیاردی مسلمانان جهان خواهد بود.»

نویسنده با بیان این که آقای هاشمی در ادامه سخنان خود چنین نتیجه می‌گیرد که «در نظر داشتن چنین احتمالی نامعقول نیست» می نویسد، این یادآور تمایل روحانیون ایران به قربانی کردن هزاران «سرباز خردسال» خود در جنگ بیهوده با عراق در دهه ۸۰ میلادی است. هیچ چیزی خطرناک‌تر از یک «رژیم انتحاری» مسلح به سلاح هسته‌ای وجود ندارد.

به عقیده آلن درشوویتز، توافق هسته‌ای که ایران در سال ۲۰۱۵ میلادی با قدرت‌های جهانی امضا کرد، تلاش تهران را برای رسیدن به تسلیحات اتمی به تاخیر انداخت، اما جلوی آن را نگرفت، هرچند در مقدمه توافق به صراحت گفته شده که ایران بار دیگر تاکید می‌کند تحت هیچ شرایطی به دنبال توسعه یا دستیابی به سلاح‌های هسته‌ای نخواهد بود.

به یاد بیاوریم که کره شمالی نیز پیشتر در سال ۱۹۹۴ تضمین‌های مشابهی را به دولت بیل کلینتون رئیس جمهوری وقت ایالات متحده داده بود، اما چند سال بعد زیر آنها زد و تبعات واقعی چندانی هم برای آن به دنبال نداشت. روحانیون ایران هم به تضمین‌های خود بیشتر به دیده نصحیت و سخنان تشویقی می‌نگرند، تا یک تعهد قانونی الزام‌آور.

نویسنده همچنین خاطر نشان می‌کند که اگر می‌خواهیم اشتباه کره شمالی را در مورد ایران تکرار نکنیم، باید همین الان و پیش از آن که به سلاح اتمی دست یابد کاری بکنیم، تا از تبدیل شدن روحانیون به یک قدرت هسته‌ای پیشگیری کنیم؛ در عیر این صورت یا اهرم فشاری در دست نخواهیم داشت، یا اگر هم داشته باشیم، بسیار اندک خواهند بود.

* برگردان فارسی این مقاله تنها به منظور آگاهی رسانی منتشر شده و نظرات بیان شده در آن الزاماً بازتاب دیدگاه صدای آمریکا نیست.

http://gdb.voanews.com/504DC5E1-F75B-4FFC-B4D1-9C2ABE3A6DD5.gif

XS
SM
MD
LG